National Geographic Belgeseli
Bölüm 2
Yönetmen; Yavar Abbas
Senaryo; Nigel Henbest
Tür; Belgesel
Konusu; Belgesel filmi, evrenin en derin noktalarına kadar yolculuk edip bu yolculuk esnasında karşılaştıkları gezegenleri, yıldızları, uyduları, kara delikleri ve algıladığı evreni anlatmaktadır.
Özeti; Belgesele kaldığımız yerden devam ediyor, Mars'tan sonra ise evrende başı boş gezen Asteroid'leri görüyor ve gezegenlerin aslında bu Asteroid'lerin bir araya gelmesinden oluştuğunu anlıyoruz.
Sırada dünyadan en az 1000 kat daha büyük bir dev gezegen olan Jüpiter'i görüyoruz.
Jüpiter Gezegeni
Çekim gücü Asteroid'lerin birleşerek bir gezegen oluşturmasını engelliyor. Yakından incelendiğinde ise neredeyse tamamen gazdan oluşmaktadır. Ve Jüpiter'in bu güzel görüntüsü aşırı şiddetin eseridir. Büyük bir hızla dönüyor ve saatte yüzlerce km hızında rüzgarlar oluşturarak bulutları hortumlar ve anaforlar haline getiriyor. Ve meşhur kırmızı lekesi güneş sistemindeki en büyük, en şiddetli fırtınadır. Jüpiter'in içerisindeki tek bir şimşek bile dünyadakinden 10.000 kat daha şiddetli. Hiç bir şey göründüğü gibi değildir, evren çelişkiler, yanılgılar ve tuzaklarla dolu.
Europa
Ardından dünyadan 650 milyon km uzakta olan buzları, tepeleri ve çatlakları ile kuzey kutbuna benzeyen Jüpiter'in Europa isimli uydusunu görüyoruz. Europa'da buzulların içinde yaşam olabilir ve biz bir uzay aracı gönderip kontrol edene kadar Europa, güneş sisteminin en gizemli bölgelerinden biri olarak kalacaktır. Aradığımız yaşam bulunan bölge Europa'da olabilir.
Satürn Gezegeni
Ve güneş sisteminin tacının pırlantası olan Satürn'e geliyoruz. Satürn'nün büyüleyici bir tarafı var, dev bir gaz topu ve o kadar hafif ki suyun üzerinde yüzebilir. Olağanüstü halkaları neredeyse Dünya'dan Ay'a kadar uzanabilir. Ve bu halkalar Satürn'nün çekim gücü ile parçalanmış uydusundan geri kalanlar olabilir. Milyarlarca buz parçası sürekli Satürn'ün halkaları içinde dönmeye devam ediyor.
Titan
Ardından Satürn'nün uydusu Titan'a geliyoruz. Burada atmosfer var gibi gözüküyor, nehirler, göller, okyanuslar gözüküyor ama buradaki su değildir, sıvı doğalgazdır, burada dünyanın bütün petrol ve doğalgaz rezervlerinden yüzlerce kat daha fazla doğalgaz olmalı. Hava - 180 derecedir, ve belki zaman gelir Titan'da yaşam olabilir. Dünya ise buradan 1 milyar km uzaklıktadır.
Ve evrenin dünyadan görülmeyen uzak bölgelerine geçmeye başlıyoruz. Derinliklerden deniz tanrısı Neptün'ü görüyoruz.
Neptün Gezegeni
Bu dev gezegen metan gazı ile kaplıdır. Hızı saatte 1500 km'ye varan vahşi rüzgarlarla oluşmuş dünya büyüklüğünde fırtınaları vardır. Dünyada rüzgarı Güneş oluşturuyor ama Neptün çok uzaktadır, bu fırtınaları başka birşey oluşturuyor olmalı ama bunu kimse bilmiyor. Ve sonrasında Neptünün katı uydusu Triton'u görüyoruz.
Triton
Neptün'ün etrafında gezegenin dönüşünün ters yönünde dönmektedir. Katı bir uydudur. Garip bir iz püskürten kozmik bacaları vardır, gayzerleri vardır. Neptün'ün devasal çekim gücü Triton'u çekmekte ve sarsmaktadır, bir gün Neptün tarafından parçalanacaktır.
Ardından yola devam ediyor Pluton'u görüyoruz. ve Ötesinde Pluton gibi daha fazla donmuş dünyalar vardır. Ve güneş sistemimizin aslında düşündüğümüz gibi düzenli bir model olmadığını anlıyoruz.
Sedna Gezegeni
Dünyadan 13 milyar km uzaklıkta güneşin yörüngesinde dönen gördüğümüz en uzak şey, Sedna ismindeki bu buzul dünyanın yörüngede dönmesi 10.000 yıl sürmektedir ve O'nu güneşten 130.000 km uzağa göndermektedir. Bu sırada Dünya'dan 16 milyar km uzaklıkta uzay aracı Voyager 1'i görmekteyiz.
Uzay Aracı Voyager 1
Bir mermiden 20 kat daha fazla hızlı yol alıyor ve Dünya'ya mesajlar gönderiyor. Yanında altın bir panel vardır ve içinde farklı dillerde hazırlanmış bir selamlama mesajı vardır ve Güneş sistemimizdeki yerimizi gösteren bir harita. Peki vahşi bir ormanda isek böyle bir davet akıllıca mı?
Bölümlere ayırarak açıkladığımız belgeselin yazı dizinin bu ikinci bölümüdür ve belgesel diğer gezegen ve evrenin en derin noktalarına doğru devam etmektedir. Evren hakkında detaylı bilgilerin bulunduğu ve görselleri ile de yeterince açıklayıcı bilgi veren bir belgesel filmidir.