Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

18 Temmuz 2019 Perşembe

Sinema: Açlık Oyunları - The Hunger Games - Ütopik ve Distopik Bir Toplumun Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Açlık Oyunları, The Hunger Games

Oyuncular; Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth
Yönetmen; Gary Ross
Tür; Aksiyon, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, yoksullar ve zenginler olarak ikiye ayrılmış ütopik ve distopik bir toplum düzeninde, zengin kısımdaki insanların yoksul kesimdeki insanları yavaş yavaş yok etmesini ve kullanmasını, bu sırada düzenlediği yarışmalarla da kendilerine eğlence çıkarmasını konu almaktadır. Ve filme ismini veren yarışma Açlık Oyunları bu toplumdaki yoksulların birbirlerini öldürmesi üzerine kurulu olan bir yarışmadır.

Özeti; Açlık Oyunları yarışması ile ilgili İhanet Antlaşmasından bir bölüm; Her mıntıka ayaklanmalara karşı bir ceza olarak haraç diye adlandırılan 12 ila 18 yaşları aralarındaki evlatlarını vermek zorundadır. Bu haraçlar Capitol'ün himayesine teslim edilmelidir. Daha sonrada bu haraçlar, açık hava arenasına götürülerek, tek bir kazanan kalana kadar sürecek ve ölümüne bir mücadele vermeye başlayacaklardır. Bundan böyle bu oyunun adı sonsuza kadar Açlık Oyunları olarak anılacaktır.





Katniss Everdeen, annesi ve kardeşi ile birlikte yoksulluk içinde bulunan diğer mıntıkalar gibi 12. mıntıkada yaşamaktadır. Ve her sene açlık oyunları için bu mıntıkalardan yaşı gelen insanlar kura sonucu seçilirler ve bu senede Katniss'in kız kardeşi Primrose seçilir.

Aynı zamanda birde erkek seçilecektir, bu seçilen erkekte Peeta Mellark olur. Ancak kardeşinin seçilmesine dayanamayan Katniss, gönüllü olarak kendi katılmak ister ve kardeşinin yarışmadan çekilmesine sebep olur. Son kez iki yarışmacıda aileleri ile görüşürler ve yarışmaya katılmak için götürülürler. Bu zoraki yapılan bir yarışmadır ve mıntıkalar içindeki yoksul kesim bu durumdan hiç memnun değildir ama baskı altında oldukları için seslerini çıkaramamaktadırlar.

Katniss ve Peeta, son derece lüks bir trende Capitole gitmek için yola koyulurlar. Bu sırada trende daha önceden Açlık oyunlarına katılmış ve kazanmış olan Haymitch Abernathy vardır ve onlara akıl hocalığı yapacaktır. Aynı zamanda Effie Trinket'de onlara yardımcı olacak olan asistan, yardımcıdır. Yol boyunca Haymitch'den öğütler alırlar ve sonunda Capitole gelirler. Capitoldeki hayat çok farklıdır, insanlar bolluk içinde ve çok rahat bir şekilde yaşamaktadırlar. Bütün mıntıkalardan toplanan haraçlar Capitolde toplanır ve toplam 12 mıntıka vardır ve bu 24 yarışmacı olduğu anlamına gelir. Yarışmanın sonucunda bir kişi sağ kalacaktır ve hepside aynı toplumdan gelmiş, mıntıkaların insanlarıdır.




Bu arada bütün haraçların kendilerine ait stilistleri, modacıları olur, onları sahneye hazırlarlar. Katniss ve Peeta'ya ise Cinna isimli modacı denk gelmiştir ve Cinna, işinde çok iyidir.

Hazırladığı tasarımlarla, kıyafetler ve ortaya çıkardığı görsellerle izleyicilerin beğenisini kazanmış, bunun sonucunda Katniss ve Peeta daha da popüler olmuşlardır. İlk gösterilerindeki kıyafetlerinde sırtlarından alevler çıkmaktadır. Aynı zamanda Capitolun yöneticisi başkan Snow'da yarışma alanındadır ve başlangıç konuşması yaparak yarışmayı başlatır. Sonrasında yarışmacılar arenaya çıkacağı zaman gelene kadar kendilerini eğitir ve alıştırmalar yaparlar. Hepsinin kullanmak istediği aletler, araçlar olur ve Katniss, en iyi olduğu şeyi oku kullanacaktır.

Ve yöneticilerin, oyun kurucuların gözlem yaptığı sırada Katniss, sinirlenerek gözlemcilerin ellerindeki elmayı vurur ve bu durum sonucunda çok etkilenirler, O'na en iyi puanı verirler. Arenaya çıkana kadar yarışmacılar sürekli olarak ekranlara çıkıyor ve izleyicinin sempatisini kazanmaya çalışıyorlardır. Arenada canları için mücadele etmenin yanında birde televizyon şovu için uğraşmak zorunda kalırlar. Ve zaman gelir bütün yarışmacılar arenaya gönderilir. İçerisi tamamen dışarıda olan bir alandan bilgisayar sistemleri ile yönetilmekte, arenadaki bir çok aktivite bu odadan yapılmaktadır. İçeride çevresinde yarışmacıların olduğu bir alanda bir çok araçlar ve gereçlerin, silahların bulunduğu, çantaların olduğu bir bölüm vardır ve yarışma başladığında herkes bu çanta ve silahlardan alabilmek için savaşır.



Çoğu bu mücadele sırasında ölecek, geri kalanlar ise ormanda saklanmak için kaçacaklardır. Ölen haraçlar oldukça içeride top sesi duyulmaktadır. Herkes yalnızdır, yalnız başına savaşmak durumundadır. Ama sonrasında içeride bazıları gruplaşmış ve bu şekilde kişileri öldürmeyi planlamışlardır.

Katniss, genelde ağaçlardadır ve böyle bir grup Katniss'i bir ağaçta sıkıştırır. Bu sırada ağaçta genetikleri değiştirilmiş zehirli arılar ve kovanı vardır ve Katniss, bu arı kovanını aşağı düşürerek, aşağıda bekleyenlere arıların saldırmasına sebep olacak ve ağaçtan inerek kurtulacaktır.

Bu ormanın içinde günlerce haraçlar mücadele eder, birbirlerini 
öldürmek zorunda kalırlar, vahşi köpeklerin saldırısına uğrarlar ve sonunda Katniss ile Peeta kalır. Sonrasında birbirlerini öldürmeyi reddedecekler ve beraber aynı anda zehir içmeye karar vereceklerdir. Bu durumu kabul etmeyen oyun kurucular ikisini de şampiyon olarak seçer ve ikisininde yarışmaları kazanmalarının sevinciyle filmde son bulur. 

Sonrası diğer serilerle devam edecektir.

4 seriden oluşan ve kitap uyarlaması olan filmlerin bu ilk serisidir. Distopik bir atmosferin içinde yaşayan insanların yaşam mücadelesinin konu edildiği, yer yer dram sahneleri de olan aksiyon, gerilim ve bilim kurgu filmidir.