Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

17 Temmuz 2019 Çarşamba

Sinema: Elysium; Yeni Cennet - Elysium - Dünya'nın Yörüngesinde Bulunan Bir Cennet... / Konusu, Özeti, Afişler

Elysium; Yeni Cennet

Oyuncular; Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga
Yönetmen; Neill Blomkamp
Tür; Distopik, Aksiyon, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; 2154 yılında geçen filmde, bu tarihlerde dünyada hastalık, kirlilik ve dünya nüfusu oldukça artmıştır ve dünyanın en zengin sakinleri yaşam şartlarını korumak için gezegenden kaçmışlardır. Kendilerine dünyanın yörüngesinde bulunan Elysium isminde bir yaşam alanı yapmışlardır ve burada yaşamaktadırlar. Elysium'da insanlık için bütün imkanlar söz konusu iken dünyada tam tersi bir yaşam koşulları söz konusudur.

Özeti; Max, çok küçük yaşta rahibelerin elinde büyümek zorunda kalmış ve burada Frey ile tanışmış, beraber büyümüşlerdir. Çocukluğunda hep Elysium'a gitme hayali kuran Max'e bakıcı rahibesi hep özel bir amaç için dünyada olduğunu söylemiştir. Zaman geçmiş Max büyümüş ve Droid robotlar olarak adlandırılan bir robot üretim merkezinde çalışmaktadır.







Aynı zamanda dünyadaki güvenlik ve yönetim sistemi hep robotlar tarafından yapılmaktadır ve bu robotların yönetimi ise Elysium'dan sağlanmaktadır. Bütün yöneticiler Elysium'da yaşamaktadırlar.

Çalıştığı fabrikada bir iş kazası sonucu Max, çok yüksek dozda radyasyon altında kalır ve bunun sonucunda beş günlük ömrünün kalacağını öğrenir. Bu olay sonrasında Max, Elysium'a gidip bir tıp bölmesine girerek ölümden kurtulmayı amaçlar ama işler hiç istediği gibi gitmeyecektir. 

Elysium'a kaçak olarak insan gönderen, adı Spider olan bir arkadaşının yanına gider ve Spider, O'na bazı şartlar karşılığında gidebileceğini söyler ve Max'in vücuduna O'nu daha güçlü kılacak bir makine sistemi monte ederler. Bu sistem aynı zamanda insanların beyinlerine bilgi yüklemesine yarayan cihazdan bilgileri alabilmesini sağlamaktadır. Spider'ın amacıda Elysium'da çalışan üst düzey bir yetkiliyi kaçırıp O'nun beynindeki bütün bilgileri almaktır. Bunun için fabrikanın Ceo'sunu seçerler, John Carlyle. John ise, bu sırada Elysium'da darbe yapmak isteyen üst düzey yönetici olan Secretary Rhodes ile işbirliği yapmıştır. Elysium sistemini yeniden başlatacak ve başkan olarak başkasını tayin edecek kodları, bu yeni başlatılan sisteme girmek için gereken bilgi işlem bilgilerini kendi beynine cihaz aracılığı ile yükletmiş ve Elysium'a gitmek üzere yoldadır.









Ama tamda bu sırada Max ve arkadaşları Ceo John'a saldırırlar ve John'nun beynindeki bütün bilgileri kopyalarlar ve sonrasında bazı arkadaşları ölürken Max, bu bilgilerle kaçmayı başarır.

Kiralık katil olan Kruger ve adamları her yerde Max'i ararlar ve bu sırada Frey ve losemi hastası olan kızını rehin alırlar. Bunun üzerine sayılı günleri kalan Max, daha fazla dayanamayıp kendini deşifre eder ve gelip almalarını, anlaşma sonucu Elysium'a götürmelerini ister. Bunu kabul eden Kruger ve ekibi Elysium'a giderler ve bu sırada gemide olaylar çıkar ve Kruger yaralanır, Max ve Frey ise tutsak alınır.

Bu tutsaklıktan kurtulan Max, sonrasında Frey ve çocuğunu da kurtarır. Ancak bu olaylar sırasında yüzü paramparça olan Kruger, bir tıp bölmesinde tamamen düzelmiştir ve öfke ile Max'i aramaktadır. Bu öfke ile aynı zamanda Secretary Rhodes'i öldürür ve Max'in beynindeki sistemin yeniden başlatılma bilgisini kendisi kullanarak Elysium'u yönetme hayalleri kurar. Max ile kıyasıya bir mücadele içine girdikten sonra Kruger, ölecektir ve Max'e yardım için gelmiş olan Spider, sistemin yeniden başlatılmasını sağlayacak, bütün insanların Elysium vatandaşı olmasına sebep olacaktır.






Bunun sonucunda Max ölecek ama bütün dünya insanlığı artık Elysium'un imkanlarından faydalanmış olacaktır.

Çocukken rahibenin bahsettiği çok önemli iş ise Max'in bu yaptığı olay olarak anlaşılır. Aynı zamanda Frey'in de kızı Max'in yaptığı bu fedakarlık sonucu kurtulur ve film, Max'in çocukluk anıları ile son bulur.

Distopik bir atmosferde geçen ve aksiyonun hiç durmadığı, izlemekten zevk alacağınız, son derece sürükleyici olan film,  yer yer dram sahneleri de bulunan distopik, aksiyon, gerilim ve bilim kurgu filmidir.