Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

4 Temmuz 2019 Perşembe

Sinema: Hobbit 1 - Beklenmedik Yolculuk - The Hobbit: An Unexpected Journey - Bilbo Baggins'in Macera Dolu Fantastik Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Hobbit 1, Beklenmedik Yolculuk - The Hobbit: An Unexpected Journey

Oyuncular; Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage
Yönetmen; Peter Jackson
Tür; Aksiyon, Aile, Fantastik, Macera

Konusu; Serinin bütün filmleri orta dünya olarak bahsedilen fantastik bir evrende geçmektedir. Serinin birinci filmi, Bilbo'nun Frodo'ya yaşadığı olayları anlattığı bir kitabı yazarken başlamaktadır. 

Özeti; Kitapta yazdıkları Bilbo'nun yaşadığı anılar olacaktır ve girişi Erebor isimli cücelere ait yer altı şehirlerini anlatmakla başlar. Cücelerin geçmiş hayatlarının ne kadar görkemli olduğunu anlatmak ile başlayan Bilbo, ilerideki bölümlerde çok önem kazanacak olan Arken taşının nasıl bulunduğunu açıklayacaktır. Bu taş krallığın simgesi olur ve krallar bu taş ile krallığını ilan ederler. Aynı zamanda bu sırada cüceler ve Elf'lerin arasının ilk nasıl açıldığını anlıyoruz. Cücelerin bencilliği yüzünden Elf'ler ile olan dostlukları bitmiştir. Cüceler yer altı madenciliği konusundaki becerileri neticesinde çok değerli altın ve madenlere sahip olmuşlardır ve o dönemlerdeki cücelerin kralı olan Thorin, bu altın ve değerli madenlerin etkisi altında akli dengesini kaybetmiştir. 





Bu mücevherlerin böyle bir etkisi olmaktadır ve aynı tutku ile altınları arzulayan birde ejderha Smaug vardır.

Smaug'un bu bölümde cüceleri ve vatanlarını yok edişini izliyoruz. Sonrasında geriye kalan cüceler bu krallıktan giderler ve yoksulluk içinde yaşamaya başlarlar.

Bu sırada orta dünyada yeşil ovaları, yeşil ormanları ve doğal güzellikleri ile göz alıcı bir Shire kasabası vardır ve Bilbo burada yaşamaktadır. Orta dünyada yaşanan bütün bu kötülükler içinde Shire, bir cennet misali varlığını sürdürmektedir. Ve ilk olarak Gandalf, Bilbo ile bu zamanda, bu bölümde tanışırlar ve Bilbo'ya ulaşan Gandalf, O'na bir maceraya çıkması ile ilgili teklifte bulunur, bunu kabul etmeyen Bilbo, aslında seçim şansı olmadığını zamanla anlayacaktır. Bilbo, aynı zamanda hırsızlık konusunda uzmandır ve Gandalf, bu özelliği için O'nu kullanmak isteyecektir. Bilbo'nun hiç bir şeyden haberi yokken bir gün evlerine cüceler doluşmaya başlar ve kendisinin de içinde olduğu büyük bir amaca hizmet edecek olan ve beklenmeyen yolculuğa çıkmış olur. Bu yolculuk cücelerin yeniden vatanlarını kazanması üzerine bir yolculuktur ve Bilbo'da maceranın sonunda kendine ait bir pay alması sözü ile bu yolculuğa dahil olmuştur. 








Yolculuk maceralarla doludur ve Troller, Orklar, Elfler, Goblinler gibi fantastik bir çok varlıklar ve olaylar ile karşılaşırlar. İleri ki bölümlerde Frodo'nun da kullanacağı mavi kılıç bu bölümde bulunur. Ve bütün bölümlerde adı geçecek olan Sauron isimli karanlığın efendisi olarak anılan kötü bir varlık vardır ve Sauron'nu da bu bölümde yer yer açıkça görmekteyiz. Ve Gollum ismindeki yüzük taşıyıcısı olan yılların neticesi ile yaşlanıp yüzüğün öldürmediği canavarımsı varlığı da ilk burada görüyoruz ve Gollum'dan düşen yüzük ilk burada Bilbo'nun eline geçiyor olur.


Ve artık güç yüzüğüne sahip olan Bilbo, onu kullanmaya başlar ve büyüsünden etkilenip, işine yaradığı zamanlarda bu gücü kullanmaya başlayacaktır ama kimseye de bundan bahsetmez. Orklardan ve goblinlerden sürekli kaçmak ve savaşmak zorunda kalan cüceler, bir hobbit ve büyücüden oluşan ekipleri ile filmin sonlarına doğru bir uçurum alanında, ağaçların üzerinde sıkışırlar ve orkların saldırısına uğrarlar.

Filmin bu sahnesinde yapacak bir şeyleri kalmadığını düşünmek üzere iken Gandalf'ın kadim dostları tarafından gönderilen kartallar ile bu sıkışmış hallerinden kurtulurlar ve güvenli bir alana giderler ve bu sahneden sonra filmin ilk bölümü son bulmaktadır.

Tekrar tekrar izleyeceğiniz, aynı zamanda kitaptan uyarlama olan Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi serileri tam bir baş yapıttır. Dolu dolu fantastik öğeleri ile hayal dünyanızda çok geniş pencereler açacağına inandığımız ve bütün serilerini sıra ile izlemenizi tavsiye edebileceğimiz, dram ve aksiyon dolu içeriğinin yanında aile ve fantastik macera filmidir.