Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

17 Temmuz 2019 Çarşamba

Sinema: IO, Zehirli Atmosferde Verilen Yaşam Mücadelesi... / Konusu, Özeti, Afişler

IO

Oyuncular; Margaret Qualley, Anthony Mackie, Danny Huston
Yönetmen; Jonathan Helpert
Tür; Post Apokaliptik, Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Bir post apokaliptik film olan IO'da, dünyada atmosfer artık çok zehirlidir ve insanlar hava alamadığı için gezegeni terk etmek zorunda kalmışlardır ve bu dünyadan göç edişleri sırasında bir uydu olarak IO isminde bir merkezi kullanırlar. 

Özeti; IO, dünyanın dışında bir uzay alanında dünyadan göç gemileri ile gelen insanları toplayıp başka gezegenlerde koloniler kurmak için bekleyen bir koloni merkezidir. Sam, bir bilim adamının kızıdır ve çok yüksek bir tepede, babasından kalan bir bilim gözlem alanında yaşamaktadır. Annesi ve babası zehirli hava nedeni ile ölmüştür ve burada yalnız yaşamaktadır.





Aynı zamanda babasının bıraktığı yerden araştırmalarına devam etmekte, arılar üzerine deneyler yapmaktadır. Arıların bu yeni yaşam şartlarına alışabilmesini sağlamaya çalışmaktadır. Yaşadığı yerdeki oksijen temizdir, solunabilir özelliklerdedir ama tepeden şehrin içine inildiği zaman hava zehirlidir ve oksijen maskesi kullanmak zorundadır.




Aşağıdaki şehirler ise tamamen harabeye dönmüş, hiç bir canlı yaşayamamaktadır. Ancak bu sırada Sam, zehirli atmosferde suyun içinde üreyen böcekleri bulur, bu pozitif bir gelişmedir. Aynı zamanda ağaçlar yapraklarının rengini değiştirmiştir, yeşilden çıkmış başka renkler olmuştur, şehirler bomboştur hiç bir insan kalmamıştır, herkes göç gemileri ile IO'ya gitmiştir.



Ve bir gün Sam, tepedeki evinde iken gökyüzünden uçan bolunu ile Miyke isimli bir adamın geldiğini görür. Bu adam Sam'in babasının radyodaki konuşmalarını duymuş ve bunun üzerine Sam'in babasını bulmaya gelmiştir. Sam'in babasının bir tezi vardır, oda insanların göç etmesi yerine dünyada kalmaları ve dünyayı düzeltmeye çalışmalarıdır. Miyke, Sam'in babasının bu söylediklerine inandığı için karısını ve yakınlarını kaybetmiştir ve buraya O'ndan intikam almak için gelmiştir. Ancak ne var ki geldiğinde doktorun öldüğünü öğrenecektir ve kızı ile yani Sam ile ilişkileri olacak, sonrasında Sam'i IO'ya götürmek isteyecektir.


Sam ile aralarında bir ilişki olmuştur ve sonrasında Sam'da O'nunla IO'ya gelmeyi kabul eder. Bunun için aşağı şehre inmeleri gerekecektir. Şehirde hava zehirli olmasına rağmen buradan uçan balonları için Helyum gazı almaları gerekmektedir. Şehre inerler, Helyum gazlarını bulurlar ve son anda Sam, Miyke ile gitmekten vazgeçer. Sam, sürekli rüyalar görmektedir. Havanın zehirli olduğu yerde maskesiz dolaşması üzerine rüyalardır bunlar ve bu yeni zehirli yaşamın olduğu atmosfere varlıkların uyumlanabileceğine inanmaktadır. Bu sebeple şehrin içinde zehirli havanın olduğu yerde Miyke'nın karşısında maskesini çıkarır ve sonrasında anlaşılır ki Sam, bu zehirli havada yaşayabilmektedir.


Film, Miyke'nın kendi uçan balonuna binip gitmesi ve ardından Sam'in hep görmeyi çok istediği okyanus kenarında Miyke'dan olan çocuğu ile maskesiz bir şekilde zehirli havanın içinde yaşadığının görülmesi ile son bulur.

Dram ağırlıklı post apokaliptik bir film olan IO, sakin bir atmosferde geçmektedir ve aksiyon yok denilebilir. Kendine ait bir tarzı olan netflix yapımı post apokaliptik dram ve bilim kurgu filmidir.