Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

20 Temmuz 2019 Cumartesi

Sinema: Jurassic Park 1 - Bir Dinozor Parkında Yaşanan Gerilim ve Macera Dolu Anlar... / Konusu, Özeti, Afişler

Jurassic Park 1

Oyuncular; Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum
Yönetmen; Steven Spielberg
Tür; Macera, Aksiyon, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, tarih öncesi çağlarda yaşamış olan dinozorların bazı bilim adamlarının deneyleri sonucunda günümüz dünyasında yeniden hayata getirilmesi sonucu ortaya çıkan olayları konu almaktadır.

ÖzetiFilm, bunların içinden bir dinozorun ( raptor) görevlilerin yükleme yaptığı sırada görevlilerden birine saldırmasıyla başlamaktadır. Bu dinozorları ise kazılar sırasında buldukları tarih öncesi zamanlara ait bir sivri sineğin fosilinden çıkardıkları DNA örneklerinden üretmişlerdir ve bu DNA'lar sonucu bir çok dinozor ortaya çıkarmışlardır. Sonucunda Jurassic Park isminde bir dinozor parkı yapmışlardır. Bu parkın kurucusu ise John Hammond isminde bir iş adamıdır ve John, Jurassic Park'ın kontrollerini yapması için Dr. Alan Grant ve Dr. Ellie Sattler'i parka davet eder. Bu doktorlar dinozorlar konusunda uzmandırlar ve zevkle gitmeyi kabul ederler. Aynı zamanda yanlarında Dr. Ian Malcolm'da bulunur.





Burası dünyadan izole olmuş, denizin ortasında bir adadadır ve ormanlarla kaplıdır. Jurassic Park'a gittiklerinde ise gördükleri karşısında hayrete düşerler. Çevresi metal kafeslerle kaplı ve yüksek voltajlı elektrik verilen şekilde güvenliği sağlamaktadırlar. Önce Brachiosaurus'ları sonrasında ise sürü ile gezen dinozorları görürler.

Bu sırada John, parkı tanıtmaktadır ve parkın güvenliği ile ilgili onay almaya çalışmaktadır. Amacı Jurassic Parkı halka açık hale getirmektir. Dr. Alan Grant ve Dr. Ellie Sattler, genetikçilerin ürettiği dinozor yumurtalarını görürler, onlara dokunurlar, bir rüya aleminde gibi gördükleri her şeyden çok etkilenirler ancak işler hiç aynı his ve duygularla devam etmeyecektir. Sonrasında raptorların bulunduğu kafese giderler, park hakkında bilgi alırlar ve parkta bir ana tur yapmaları gerekecektir. 

Ve yanlarına John Hammond'ın Tim ve Lex isminde torunlarını da alarak tur için özel olarak tasarlanmış araçlara binip, park içinde dolaşmaya başlarlar. İki araba peş peşe giderler ve tur sırasında aşağı inip hasta olan bir dinozorla ilgilenirler. Bu sırada parkın içerisinde çalışan bir görevli Dennis Nedry, dışarıdan insanlarla anlaşmıştır ve onlara dinozor DNA'ların örneklerini götürecektir. Parktan DNA'ları çalıp karşılığında para alacaktır ve bu yüzden parkın güvenlik sistemini devre dışı bırakmıştır. Aynı zamanda dışarıda yağmur vardır ve parkın içerisinde Dr. Alan Grant ve Dr. Ellie Sattler, hala turdalardır ama arabaları sistemin devre dışı olmasından dolayı durmuştur ve dinozorların kafesleri de açılmıştır.




Ve yanlarına dev bir Rex Tyrannosaurus yaniT-Rex gelir ve çocuklarla beraber arabada olan Dr. Alan ve Dr. Ian'a saldırır. Bu olay sırasında hepsi çok zorlu bir yaşam mücadelesi verirler ve çocuklarla beraber ormana kaçarlar.

Aynı zamanda Dennis Nedry, parktan kaçmaya çalışırken kusarak zehir atan bir dinozor tarafından öldürülür. Bu sırada Dr. Alan ve çocuklar, geceyi ormanda bir ağacın üzerinde geçirirler ve ertesi gün aşağı indiklerinde bir Dilophosaurus sürüsünün kendilerine doğru koştuğunu ve bu sürüyü bir T-Rex'in kovaladığını görürler. Dr. Ellie ise diğer taraftan parkın kapatılan sistemini bir şalter aracılığı ile yeniden açmaya çalışmaktadır. Tam bu sırada ise çocuklar ve Dr. Alan dinozorları engellemek için yapılmış kafeslerin kablolarından tırmanmaktadır ve çocuklardan Tim, elektrik gelince yüksek voltaja çarpılacaktır.

Ve Dr. Ellie'nın bulunduğu alana ise raptorlar gelmiştir, vahşice saldırmaktadırlar. Raptorların elinden kurtulan Dr. Ellie, Dr. Alan ve çocuklarla buluşur ve şimdide parkın merkezindeki bir kapalı alanda sürü halindeki raptorlardan kurtulmaya çalışırlar. Sonunda bütün güvenlik sistemlerini çalıştırırlar ama raptorlar akıl yürüttükleri için peşlerini bırakmaz, camı kırarak, kapıları açarak onları kovalamaya devam eder.






Sonunda ise raptorların saldırısı altında oldukları sırada devreye dev bir T-Rex girer ve raptorları öldürür. Ve geride sağ kalan Dr. Ian, Dr. Alan, Dr. Ellie, John Hammond ve torunları ile parktan helikopterle ayrılırlar. Ve film böylelikle son bulur.

Film dinozor görüntüleri ile sizi tarih öncesi zamanlara yolculuk ettirecek ve dinozorların vahşiliği ile her an heyecan ve gerilim içinde tutacak, Jurassic Park film serilerinin ilki olan macera, aksiyon, gerilim ve bilim kurgu filmidir.