Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

19 Temmuz 2019 Cuma

Sinema: Matrix 1 - The Matrix 1 - Bilgisayar Tabanlı Bir Düş Alemi... / Konusu, Özeti, Afişler

Matrix 1, The Matrix 1

Oyuncular; Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss
Yönetmen; Lana Wachowski, Lilly Wachowski
Tür; Aksiyon, Bilim Kurgu

Konusu; Film, ileri bir gelecekte makinelerin insan ırkına üstün gelmesi sonrasında tüm insan ırkının enerjilerini kullanmak için bir sistemle insanları ölüm ile yaşam arasında sibernetik ve dijital gerçekliği olan Matrix isminde bir Dünya simülasyon gerçekliğinde yaşatmalarını, ve bu düzeneği fark eden ve isyan çıkarıp makinelere karşı bir direniş gösteren insanların yaşadığı mücadeleyi konu almaktadır. 

Özeti; Serinin ilk filmi Trinity'in ajanlardan kaçma sahnesi ile başlamaktadır ve sonrasında Neo'ya bir bilgisayarın kendisine hitap etmesi ile devam etmektedir. Neo, kendisiyle konuşan bilgisayar karşısında şaşkınlık içinde kalır ve ekranda Neo'ya komutlar verilmektedir. Ekranda Neo'ya beyaz tavşanı takip etmesi söylenir ve az sonra kapısına gelecek olan insanların birinin vücudunda beyaz tavşan dövmesi vardır ve Neo'yu bir partiye davet ederler. Ve beyaz tavşanı gören Neo, bu partiye katılır.








Partiye gittiğinde ise Trinity yanına gelecektir ve Neo'ya tehlikede olduğunu söyleyip O'nu söyledikleri ile şaşkınlığa çevirecek ve Matrix'ten bahsedecektir. Ertesi gün iş yerine giden Neo, iş yerine gelen bir telefon sonrasında kendisini almaya gelen ajanları fark eder ve kaçmaya başlar.

Telefonda ki ise Morpheus'dur. O'na talimatlar verir ama Neo'yu ajanlar yine de yakalayacak ve tutsak olarak soruşturmak için götüreceklerdir. Bu sırada Neo'nun göbeğinden içeri girecek şekilde bir takip cihazı yerleştirirler ve Neo, kendini birden yatakta uyanmış olarak bulur. Sonrasında yine telefonla Morpheus arar ve Noeo'yu göbeğindeki takip cihazından kurtarıp götürürler. Ardından Morpheus'la tanışacak olan Neo'dan, Morpheus bir seçim yapmasını isteyecektir ve ya Matrix'i görecek ve tanıyacak, yada bütün bu olanları reddedip kendi dünyasında yaşayacaktır. 

Morpheus'un elindeki tercihlerle ilgili hapı içtikten sonra Neo'nun Matrix'e girmesi için gereken hazırlıklar yapılır ve Matrix dünyasına girer. Bu dünyaya giriş anı filmin en güzel sahnelerinden biridir. Neo, Matrix dünyasına girmiş olur ve sonrasında bu dünyayı tanımaya başlayacaktır. Bu dünyada ise yaşam çok başkadır, imkansızlık denilen kavramlar bu dünyada yok olmuştur. İstedikleri her şeyi yapabilmekte, yarata bilmektedirler. Matrix, bilgisayar tabanlı bir düş dünyasıdır ve gerçekleri öğrenen Neo için bu gerçekleri kabul etmek kolay olmayacaktır. Çünkü bu dünyada inandıkları bir çok şeye ters olan konularla karşılaşmıştır. Mesela insanların doğmadığını, makineler tarafından üretildiği gibi gerçekleri ve gerçek dünyanın tamamen yaşanmaz bir halde olduğu gibi gerçekleri kabul etmesi hiç kolay olmayacaktır.









Aynı zamanda Morpheus, Matrix var olduğu sürece insanoğlunun asla özgür olamayacağını düşünmektedir ve Matrix'in yok edilmesi gerektiğine inanır ve işte bunu yok edecek kişininde seçilmiş kişi olan Neo olduğunu düşünür.

Matrix'in içindeki insanların amacı böyledir, çünkü bu insanlar ahtapot isimli makineler tarafından sürekli öldürülmektedir ve yaşam alanları olarak sadece yerin çok altında Zeon isimli bir yer kalmıştır. Matrix, bu kadar imkanın olduğu bir alem olmasına rağmen içeride şartlar çok ağır ve düşmanlar çok fazladır. Sonrasında Neo'nun Matrix'in içindeki kahine gitmesini isterler ve kahinle görüşen Neo, kendisi ile ilgili kehaneti ortaya atan kişinin kahin olduğunu öğrenir ve kahin, O'na seçilmiş kişi olmadığını ve ileride Morpheus ile aralarında bir ölüm kalım olayı yaşanacağını söyler. 

Buradan ayrılırlarken ajanların saldırılarına uğrarlar ve ajanlar Morpheus'u yakalar. Ayrıca Matrix dünyasına bir makineye kablolarla bağlanarak girmektedirler ve Matrix aleminden de ancak telefonlar aracılığı ile çıkabilmektedirler. Sonrasında Trinity ve Neo, Morpheus'u kurtarmak için tekrar Matrix'e gireceklerdir ve aksiyon dolu bir mücadele sonrasında Morpheus'u ajanların elinden kurtaracaklardır. Bu sırada Matrix'e bağlandıkları makineler üzerinde uyku halinde olurlar ve hepsi yaşadıkları gemiye geri dönmüştür ama Neo, geride kalmıştır, henüz Matrix'ten çıkamamıştır.









Diğer yandan dışarıdan gemiye de ahtapot makineler saldırmışlardır, çok kısa bir zaman sonra içeri gireceklerdir.

Ajanlar Neo'yu öldürdüklerini düşünürken, bu sırada Trinity'de Neo'ya olan aşkını itiraf eder ve Trinity'nin seçilmiş kişiye aşık olacağı gerçeğinin anlaşılması üzerine öldü sanılan Neo ayağa kalkar ve filmin en özel sahnesi olan kurşunları eliyle durdurması olayı gerçekleşir ve seçilmiş kişinin Neo olduğu anlaşılır. 

Sonrasında Neo, Smith isimli ajanı çok kolay bir şekilde yok eder ve bunu gören diğer ajanlar da kaçar. Son olarak gemiyi ele geçirmek üzere olan ahtapot makinelere geminin içinden elektro manyetik bir etki vererek yok ederler ve Neo'nun süperman edasıyla uçma görüntüsünden sonra filmin ilk serisi de böylelikle son bulur.

İçinde insanın kendini tanıması ile ilgili bir çok anekdotun bulunduğu ve felsefi anlamları kayda değer bilgilerle dolu, izlenmesini tavsiye edebileceğimiz bir aksiyon ve bilim kurgu filmidir.