Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

17 Temmuz 2019 Çarşamba

Sinema: Oblivion - Bir İşgalci Varlık Sistemi; Tet... / Konusu, Özeti, Afişler

Oblivion

Oyuncular; Tom Cruise, Olga Kurylenko, Morgan Freeman
Yönetmen; Joseph Kosinski
Tür; Post Apokaliptik, Aksiyon, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Tet isimli uzaylı bir işgalci varlık sisteminin dünyayı işgal etmesi sonucu yaşanan olayları konu almaktadır. 

Özeti; Jack Harper ve Vika, Nasa için çalışan iki astronottur ve Tet isimli işgalci sistemi kontrol etmek üzerelerken Tet, Jack ve Vika'yı esir alarak onların klonlarını yapmıştır ancak bu durum filmin sonlarında anlaşılmaktadır. Film, Jack ve Vika'nın klonlanmış halleri ile Tet tarafından kullanılması ile başlıyor. Tet, bu iki klonu bütün işleri için kullanmaktadır ve Jack'i teknisyen olarak, Vika'yı ise kule kontrolcü olarak görevlendirmiştir. Hiç bir şeyden haberleri olmayan Jack ve Vika'nın numaralarla ifade edilen klonları, uzaylı işgalci kuvvetlere karşı mücadele ettiklerini sanmaktadırlar ve bu savaşta kendilerini haklı taraf olarak görmektedirler.








Tet, dünyada ilk önce Ay'ı parçalamıştır ve Ay'ın parçalanmasından sonra dünyada depremler baş göstermiş, tsunamiler olmuş, insanların çoğu yok olmuştur. Sonrasında ise Tet, dünyanın bütün suyunu su tanklarına çekerek amacını sürdürmeye devam etmektedir.

Bütün deniz suyunu bu su tanklarına çekmektedir ve Jack ile Vika'da bu su tanklarını korumak ile görevlidirler. Jack ile Vika, yağmacılar olarak uzaylı varlıkları bilmektedirler fakat Tet, onları yanlış bilgi ile yönlendirmiştir. Yağmacılar olarak adlandırılanlar aslında dünyanın halkı olan insanlardır, bunu ancak yaşanan olaylar sonucunda anlayacaklardır.

Ve çalışmalar sırasında Jack ve Vika, bir bölgeden sinyal alırlar ve bu bölgeden giden sinyalin uzaya gönderildiğini görürler. Sonrasında bu sinyale cevap olarak bir uzay aracı içinde uyku kapsüllerinde uyuyan insanlarla yere düşer. İçerisinde Jack'in karısı olan Julia'da vardır ama Jack hem klon, hemde hafızası silindiği için her şeyi tam hatırlayamamaktadır. Jack, klon olmasına rağmen orjinal aslı gibi her şeyi hissetmekte ve anılarını kendi içinde yaşatabilmektedir. Julia, geldikten sonra işler değişir ve  bu sırada yağmacılar olarak sanılan insanlar Jack'i esir alırlar ve bütün gerçekleri Jack'e anlatırlar.  Gerçekleri öğrenen Jack, Vika'yı da kurtarmak ister ama bunu başaramaz. Tet, Jack'in bu durumunu anladığı için insansız hava araçları ile Jack'i öldürmeye çalışacak ancak bu sırada Jack, kendisinin devre dışı olması sebebiyle kendi yerine gelen yeni Jack ile karşılaşacak ve O'nu bağlayıp aracını alıp kaçacaktır.












Sonrasında Julia'yı güvenli bir bölgeye götüren Jack, diğer insanlarla bir plan yapar ve Tet'in içine bomba götürerek Tet'i yok etmeyi amaçlarlar.

Tet bu sırada Jack'in kendi yanına gelmesini istemiştir ve bunu fırsat bilen Jack, uyuma kabinine Malcolm'u ve bombayı yerleştirerek uzay aracı ile uzay alanında bulunan Tet'in içine girerler.
Bu sırada kendisine neler olduğunu anlayacak, içeride kendisi ve Vika gibi binlerce klon olduğunu görecek ve Malcolm ile birlikte Tet'in içindeyken bombayı patlatıp Tet'i yok edeceklerdir.

Bunun sonucunda Tet yok olur ve dünya artık işgalci kuvvetlerin hepsinden kurtulmuş olur. Çünkü merkez Tet'tir ve Tet yok olunca bütün insansız hava araçları da yok olmuştur. Sonrasında yıllar geçmiş, Julia'nın Jack'ten bir çocuğu olmuş ve Jack'in bağlayarak bıraktığı diğer klonda özgürleşmiş ve Julia'nın yanına gelmiştir. Bu mutlu karşılaşmadan sonra filmde son bulur.

Uzaylı istilasını konu almış, beğeneceğiniz bir senaryosu olan, izlerken doğru olduğunu düşündüğünüz şeylerin aslında öyle olmadığını göstererek izleyicisine heyecanlı anlar yaşatan, yer yer dramında bulunduğu post apokaliptik, aksiyon ve bilim kurgu filmidir.