Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

14 Temmuz 2019 Pazar

Sinema: Rüzgarı Dizginleyen Çocuk - The Boy Who Harnessed the Wind - Bütün Olumsuzluklara Rağmen Yılmayan Bir Çocuğun Başarı Öyküsü... / Konusu, Özeti, Afişler

Rüzgarı Dizginleyen Çocuk, The Boy Who Harnessed the Wind

Oyuncular; Maxwell Simba, Chiwetel Ejiofor, Aïssa Maïga
Yönetmen; Chiwetel Ejiofor
Tür; Biyografik, Dram

Konusu; Film, Afrika kıtasındaki Malavi ülkesinde çok zor yaşam şartları içerisinde bulunan insanların içinden bir çocuğun, bu yaşam şartlarını kolaylaştırmak için yel değirmeni ile elektrik üretmesini ve bu sırada yaşanan zorlu hayat mücadelesini konu almaktadır.

Özeti; Malavi'de hayat çok zordur, açlık, kıtlık her geçen gün daha da artmaktadır. İnsanların tek geçim kaynağı da tarımdır ama yılın belirli zamanlarındaki kuraklıklar, seller tarım konusunda yeteri kadar ürün elde etmelerini engellemektedir. Çok zor günler yaşayan Malavi halkı için kaos baş göstermiştir. İşte filmde bu kaos ortamında bir çocuğun bir dinamo vasıtası ile elektrik üretip kuyudan pompa ile su çekmesini konu almaktadır tam olarak.





William, babası, annesi, ablası ve bir küçük kardeşi ile Malavi'de yaşam mücadelesi vermektedirler. Aynı zamanda kasabadaki okula gitmektedir ve okul paralı bir okuldur.

Zamanla bu okulun ücretini ailesi ödeyemeyecek ve okuldan ayrılmak zorunda kalacaktır. Ama bununla vazgeçmeyip okula gitmekte ısrar edecek ve okulun kütüphanesinde elektrik ile ilgili bilgiler edinmeye başlayacaktır. Bu sırada William, öğretmeninin bisikletinde ampulün yanmasına sebep olan bir dinamo görür ve bu sayede elektrik üretilebileceğini anlar. Ablası ise aynı zamanda bu öğretmenle birliktedir ve sonrasında öğretmenden dinamoyu almasına ablası yardım edecektir. 

William'ın ailesi kentte yaşanan kaos, açlık, hırsızlıklardan sonra artık iyice çıkmaza girmiştir, ne yapacaklarını bilemez durumdadırlar. Erzakları çalınmış, geri kalanlar ise onlara ancak bir kaç hafta yetebilecek kadardır, oysaki bir sene geçirmeleri gerekmektedir. William, işte bu karışıklıklar içerisinde bahçelerinde bulunan su kuyusundan pompa ile su çekmenin yolunu bulur. Öncelikle dinamoya ihtiyacı vardır, bunu ablasından ister ve ablası evden kaçarken öğretmenden aldığı dinamoyu William'a bırakır.








Sonrasında bu dinamoyu babasının bisikleti ile birleştirecek, bu bisikleti parçalara ayırdıktan sonra ön tekerinin olduğu yere rüzgar değirmeni sistemi hazırlayıp dinamonun çalışmasını sağlayacaktır.

Ve bu sayede kendi kendine rüzgar sebebiyle elektrik üretilecek, bu elektrik bir aküde toplanıp sonrasında pompaya verilecek ve pompanın çalışması ile de kuyudan gelen su sayesinde bahçelerinde ekim yapabileceklerdir.

Babasına bu olayı anlatsa da ilk başta babası karşı çıkar, kabul etmez, ama sonrasında babası da William'a inanacak ve bunun doğru bir şey olduğunu anlayacaktır. Bütün tesisatı hazırlayan William ve ailesi, sonunda kuyudan suyun gelmesini sağlarlar ve William, Malavi de gurur kaynağı olur. Kentte hiç bir yerde elektrik yokken William'ın yaptığı yel değirmeni sayesinde artık elektrik kullanmaya başlarlar. Film böylelikle son bulur.

Bütün olumsuzluklara ve ağır şartlara rağmen insanların neleri başarabileceğini görmesi adına çok etkili anekdotların bulunduğu film, gerçek olaylar üzerine hazırlanmış bir filmdir. Gerçekte bu olayları yaşayanlar olmuştur ve izlerken çoğunlukla duygulanacağınız, farklı şekilde hayat mücadelelerine tanık olacağınız tam bir biyografik dram filmidir.