Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

19 Temmuz 2019 Cuma

Sinema: X Men 1 - Bir Mutant Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

X Men 1

Oyuncular; Halle Berry, James Marsden, Anna Paquin, Hugh Jackman
Yönetmen; Bryan Singer
Tür; Aksiyon, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Film, mutasyona uğramış bazı insanların bu mutasyon sonucu oluştukları varlıksal hallerinden sonra insanlarla aralarında geçen olayları konu almaktadır.

Özeti; Film, 1944 yılında Polonya'daki Nazilerin insanları kamplara götürmesi sırasında, bu insanların arasında olan Magneto'nun çocukluğunda başına gelen olaylar ile başlamaktadır. Magneto, çocukken Naziler tarafından ailesinden ayrılmış ve bu ayrılış sonucunda bir reaksiyon gösteren varlığı metallere etki etmeye başlamış ve askerler O'nu zapt edemez hale gelmiştir. Bu  olaylar ile başlayan film, ardından Rogue'nin sevgilisini öperken yine bir reaksiyon hali yaşaması ve O'nun vücudunun bütün enerjisini alması görüntüsü ile devam etmektedir.






Sonrasında insanlar mecliste mutantları tartışmaktadır ve mutantlardan korkmaktadırlar, tehlikeli olduklarını düşünmektedirler. Bu toplantı da prof. Charles Xavier ve Magneto'da vardır.

Ardından Wolverine, Logan bir dövüş müsabakasında çelik yumruğu ile rakibini alt ederken görünür ve O'nu ise evden kaçan Rogue izlemektedir. Rogue, Wolverine'nin kendi gibi bir  mutant olduğunu anlamış, O'nu bara kadar takip etmiştir. Ve bara gelen serserilerin Wolverine'ye sataşması sonucu ellerinden çelik pençelerini çıkarır ve bunu gören Rogue, peşinden gidip kamyonetine biner.

Sonrasında beraber yolculuk edecekler ve karşılarına Magneto'nun adamı Sabretooth çıkacaktır. 
Rogue'yi kaçırmak isteyecek, bunun üzerine olay yerine Storm ve Cyclops gelip Rogue'yi ve Wolverine'i kurtaracaklardır. Wolverine, kendine geldiğinde kendisini mutant okulunda bulur ve oradan kaçmaya çalışırken prof. Charles sayesinde buranın iyi bir yer olduğunu anlar ve okulda bulunan öğrenci ve yetkililerle tanışır.  Bu okulda bir çok mutant vardır, kimisi ateş üretebilir, kimisi buz, kimisi su üzerinde yürüyebilir, kimisi duvarların içinden geçebilir ve bunlar gibi bir çok özelliği olan bir sürü mutant bu okulda eğitim görmektedir. Öğretmenler ise Dr. Jean, çok güçlü bir telepattır. Storm, rüzgarı ve havayı yönetebilmektedir. Cyclops ( Scott ), gözlerinden lazer ışınları çıkarabilmektedir. Prof. Charles ise insanların zihinlerinin içine girebilmekte hatta onları bu yolla yönetebilmektedir.








Logan, burada Magneto'nun insanlarla savaşmak istediğini öğrenir ve Magneto, bu savaş için Rogue'yi kullanmak istemektedir. Rogue, dokunduğu kişilerin hayat enerjisini, mutantların ise yeteneklerini alabilmektedir. Magneto ise manyetik alanlar yaratıp metali kontrol edebilmektedir.

Magneto ile birlikte çalışan Toad, kurbağa özellikleri gösteren dili uzayan, zıplayan bir mutantdır. Sabretooth, bir aslan gücüne sahiptir. Mystique, bütün insanların kılığına girebilmekte, şekil değiştirmektedir.

Ve Magneto, ekibi ile insanlığa savaş açmak istemektedir ve bu yüzden senatörü kaçırır ve O'nu da kendi ürettiği bir alet ile sıvılaşan, lastikimsi bir mutanta dönüştürür. Bu sırada kendisinin çevresine zarar verdiğini düşünen Rogue, okuldan kaçar ve bu kaçış sırasında O'nu Magneto kaçıracaktır. Kaçırılma haberini alan Charles, olay yerine gider ama Magneto'nun kafasında zihnine girmesini engelleyen başlık olduğu için O'na müdahale edemez. Rogue ile kaçan Magneto, O'nu şehirdeki insanların hepsini mutanta çevirecek olan silahı için kullanacaktır. Bu olayı anlayan prof. Charles ve ekibi Magneto'nun aletinin olduğu özgürlük anıtına giderler ve burada mutantlar arasında kıyasıya bir mücadele başlar. Bütün mutantlar kendi özelliklerini kullanarak birbirleri ile mücadele etmektedir ve bu sırada Rogue'de alete yerleştirilmiş, insanlığı etkilemek üzeredir. Bu aleti, aletin üzerine çıkan Wolverine bozar ve kırılan aletin içinden Rogue'yi çıkarır.








Yaralanmış ve ölmek üzere olan Rogue, Wolverine'nin kendini iyileştirme gücünü kullanır ve kendine gelir. Bu sırada Magneto yenilmiş, sonrasında ise Magneto tamamen metale karşı korunaklı ve içerisinde hiç bir metalin olmadığı plastik bir hücreye alınmıştır ve Magneto'nun tehditleri ile de film son bulur.

Mutantlar gibi farklı bir senaryosu olan filmin bir çok serisi vardır. Mutantların yetenekleri ve bu yeteneklerini kullanması görüntüleri izleyicisine zevkli ve heyecanlı dakikalar yaşatmaktadır. Aksiyonu bol, özellikle Magneto'nun çocukluğu gibi sahnelerde dram bulunan, aksiyon ve fantastik bilim kurgu filmidir.