Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

20 Temmuz 2019 Cumartesi

Sinema: Yapay Zeka - Artificial Intelligence, A.I. - İnsan Olmak İsteyen Bir Yapay Zekanın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Yapay Zeka, Artificial Intelligence, A.I.

Oyuncular; Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor
Yönetmen; Steven Spielberg
Tür; Dram, Macera, Bilim Kurgu

Konusu; Film, teknolojinin gelişmesi ile yapay zekaya sahip robotlar üreten toplumun, bu yapay zekaya sahip robotlarla aralarında geçen olayları ve robotların içinden bir çocuğun kendini tanıma aşamalarını ve bu tanıma aşamasında başına gelen olayları konu almaktadır.

Özeti; Dünyada sera etkisi yüzünden buz kütlesinin erimesinden sonraki yıllarda okyanuslar o kadar yükselmiştir ki, dünyadaki kıyı bölgelerde bulunan pek çok şehir sular altında kalmıştır. Amsterdam, Venedik, New York ortadan kaybolmuştur. Milyonlarca insan başka yerlere taşınmış, iklim büyük ölçüde değişmiştir.







Daha fakir ülkelerdeki yüz milyonlarca insan açlıktan ölmüş, başka yerlerde ise yüksek derecede refah devam ediyordu. Gelişmiş ülkelerdeki hükumetler izinli hamilelik konusunda çok katı kanunlar getirmişti.

Bu yüzden hiç acıkmayan, üretilmeleri dışında hiç bir kaynak tüketmeyen robotlar toplum zincirindeki çok önemli bir ekonomik halka olmuştur. Ve belirli bir gelişim evresinde olan yapay zekaya sahip robotların daha da üstünde sevebilen bir robot çocuk yapmaya karar verirler. Bu sırada üretim ekibinden biri çok güzel bir soru soracaktır '' Peki sevebilen bir robot yaparsak, bu durumda bu robota karşı sorumluluğu olan insanların durumu ne olacak ? ''...

Aradan yirmi ay geçer ve böyle bir yapay zekaya sahip çocuk yaparlar ve ilk müşterilerinden Monica ve Henry, yakın zamanda çocuklarını kaybetmişlerdir, ölmemiştir ama bitkisel hayattadır ve bunun üzerine bu yapay zekaya sahip çocuğu alırlar ve David'i eve getirirler. David, çok gerçekçidir ve Monica, bu durumdan çok etkilenir.  Sonrasında David ile yaşamaya karar verirler ve uzun bir süre evin içinde kendi öz çocukları gibi David'e aile olurlar, ama zaman gelecek Monica ve Henry'nin öz çocukları iyileşecek, eve gelecek ve bu geliş sonrasında Martin, David'e evin içinde çok kötü davranacaktır.





David ile Martin'in aralarındaki diyaloglar olumsuzlaşacak ve bunun sonucunda Monica, David'i bir orman bölgesine oyuncak ayısı Teddy'i ile bırakıp terk edecektir. Bu saatten sonra artık David için zor zamanlar başlamış olacaktır, çünkü dışarısı meka robotlar için çok tehlikelidir.

Robot avcıları başı boş gezegen robotları avlamakta ve onları arenalarda yok etmektedirler. Bu sırada jigolo olan Joe isimli bir meka robotta bir cinayete denk gelmiş ve polislerden kaçmaktadır. Ormanda David ile karşılaşırlar ve ikisi de robot avcılarına yakalanırlar. Bu avcılar ruhsatsız olan bütün meka robotları yakalayıp arena alanına götürürler. Arena alanında korkudan Joe'nin elini bırakmayan David, beraber yok etme alanına götürülünce ve burada seyirciler David'i görecek ve çığlıklarını duyunca gerçek bir çocuk olduğunu düşünecekler ve arena alanında isyan çıkaracaklardır. Bu isyandan faydalanan Joe ve David'de kaçacaktır. 

Sonrasında Teddy, Joe ve David her şeyi bilen bilgisayar sistemine, bilge doktora giderler. O'na mavi perinin nerede olduğunu soracaklardır, çünkü David kendini pinokyo gibi bir varlık olduğunu düşünmekte ve pinokyo masalındaki mavi perinin O'nu insan yapacağını sanmaktadır. Ve böylece gerçek insan olunca annesine geri dönebilecektir.






Ve bunun üzerine mavi periyi dünyanın sonunda aslanların ağladığı yerde bulacaklarını öğrenirler. Burada ise prof. Hobby'e ulaşırlar ve prof. Hobby ise David'i yapan bilim adamıdır.

David, burada kendinin yalnız olmadığını ve kendisi gibi bir çok David isminde ve görüntüsünde meka robotun yapıldığını görür ve buna dayanamayıp okyanusun sularına atlar. Aşağıda ise bir lunaparkın içindeki mavi peri heykelini görür ve aradığı mavi perinin o olduğunu sanacak, sonrasında bir araç ile yanına Teddy'i de alıp buraya gelecek ve suyun altında tam da mavi peri heykelinin karşısında iken üzerilerine dev dönme dolap yıkılacak ve öylece mavi perinin karşısında, suyun içindeki bir araçta, Teddy ile kalacaklardır.

Aradan 2000 yıl geçecek, denizler buzlaşacak, insanlar yok olacak ve çok üstün bir uzaylı varlık ırkı David'i bulacak, David'i canlandırıp zihnini okuyacak ve en çok istediği şeyi O'na vereceklerdir, yani annesini. Ancak annesinin klonunu sadece bir gün getirebilmektedirler ve sonunda uyuyup bir daha uyanmayacaktır. Ardından annesi gelir ve O'nunla doyasıya bir gün yaşarlar, sonrasında ikisi de el ele uykuya dalarken film son bulur.

2001 yılında çekilmiş ve izlediğimiz ilk yapay zeka filmlerinden biri olmasına rağmen hala etkisini koruyan bir yapıttır. Oldukça dram yüklü sahneleri ile insan olmak için bir maceraya çıkan yapay zekaya sahip bir robotun hikayesinin canlandırıldığı ve yer yer aksiyon sahneleri de olan macera, dram ve bilim kurgu filmidir.