Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Temmuz 2019 Pazartesi

Sinema: Yıldızlar Arası - Interstellar - Uzayda Bilinmeze Yolculuk Eden İnsanların Evrensel Bilgiler Karşısında Verdikleri Yaşam Mücadelesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Yıldızlar Arası, Interstellar

Oyuncular; Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Caine
Yönetmen; Christopher Nolan
Tür; Gizem, Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, dünyanın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bir zamanda, bu durumdan kurtulmak için uzayda yeni yaşanabilir gezegenler bulmak umudu ile yola çıkan bir takım astronot ve bilim adamlarının, bu yolculukta başlarına gelen olayları ve dünyada yaşananları konu almaktadır. Senaryo açısından çok iyi bir bilim kurgu filmidir. 

Özeti; Cooper, iyi bir aile babasıdır ancak ne var ki yaşadığı dünya da bir doğal felaket bütün insanlığın yaşamını tehdit etmektedir. Toz şeklinde rüzgarlar bütün yaşamı alt üst etmiştir ve dünya artık yaşanılacak bir gezegen olmaktan çıkmıştır. Bunun üzerine bazı bilim adamlarından oluşan ekip, Cooper'ın eğitimli bir pilot ve mühendis olmasını göz önünde bulundurarak, uzayın bilinmezliğinde yeni yaşanabilir bir gezegen bulunması için bir uzay keşfi yolcuğuna eşlik etmesini isterler.




Maksat dünyadaki insanların geleceğidir ve bu yüzden Cooper, çok sevdiği çocuklarını bırakarak bu yolculuğa çıkmak zorunda kalır. Dünya'nın atmosferindeki oksijen giderek azalmıştır ve gelecek için başka çaresi kalmamıştır. Ve bu yolculuk çok uzun sürecektir.

Uzayda zaman algısı tamamen farklı olduğu için geri döndüğünde yüzlerce sene geçmiş olacaktır. Cooper, Nasa'da görevli ve alanında uzman 3 bilim insanı ile yola çıkar. Artık uzayda yaşanabilir gezegen aramaktadırlar ve bu yolculuk esnasında yolculuğun uzun olması sebebi ile uyuma kabinlerine geçerler ve yıllarca bu kabinde uykuya dalarlar. Uyandıklarında ise yıllar geçmiştir, Dünya'daki çocukları büyümüştür ve Dünya'dan oldukça uzaklaşmışlardır.

Aynı zamanda bu seferden önce bir kaç kez daha Nasa, bu görev için birilerini uzaya göndermiştir ve O kişilerin uzay araçlarından sinyallerde almaktadırlar. Uzayda bir solucan deliğine ulaşmışlardır ve amaçları solucan deliğinden içeri girerek kestirmeden yola ulaşmaktır. Uzayda solucan deliklerinin yolları kısalttığına inanmaktadırlar. Sinyallerin geldiği uzay gemilerinin bulunduğu mekanlar, gezegenler farklı yerlerdedir. Kimi gezegenlerde geçirilen bir saat, yedi dünya yılına eşit bir zaman dilimindedir. Bütün hesaplamaları yaptıktan sonra kendileri için en uygun gezegeni seçerler ve o gezegene iniş yapmaya karar verirler.




Gitmeye karar verdikleri ilk gezegen tamamen denizlerle çevrilidir ve bir saat, yedi yıl olarak geçmektedir.

Bu gezegene 3 kişi yedek araçla inecektir ve uzay aracı gezegenin yörüngesinde bekleyecektir. 

Fakat bu bekleyiş bekleyen için yılları alacaktır, oysaki gezegene inenler için saatler geçmiştir. Miller'ın gezegeni olarak adlandırdıkları bu ilk gezegene iniş yaparlar ve bu gezegende her yer deniz olduğu gibi dalga boyu da yüzlerce metredir. Uzaktan bu dalgaları dağ sanmışlardır ve kendi üzerilerine doğru gelen dev bir dalga vardır. Gezegenin yer çekimi kuvveti her şeyi ağırlaştırdığı gibi dalgaları da yüzlerce metre boyunda yapmıştır. Bu gezegende yürürken çok zorlanırlar. Her şey çok ağırdır. Ve ekip arkadaşlarından birini dalgalar yüzünden kaybederler. Uzay aracına geri döndüklerinde ise tam 23 sene geçmiştir. Artık her şey değişmiştir, Dünya ile iletişim kaybedilmiştir. Cooper'ın çocukları evlenecek zamana gelmiştir. Dünya'dakiler ekipten haber alamamaktadırlar ve geriye kalan ekip, yeni bir seçim yapmak zorunda kalır. Ya uzay araçlarındaki imkanlarla Dünya'ya dönmeye çalışacaklardır yada sinyal gelen yeni gezegene gideceklerdir.





Seçimlerini yeni gezegene gitmek şeklinde yaparlar. Bu yeni gezegen ise buzullarla kaplıdır ve çok soğuktur. Aynı zamanda bu gezegende onlardan önce gelen Nasa görevlisi yaşamaktadır, uyuma kabininde yıllarca uyumuştur ve bu şekilde sağ kalabilmiştir.

Fakat bu görevli, gelen ekibe ihanet eder ve sonrasında hayatını kaybeder. Geriye kalan ekibin ise Dünya'ya dönmek için bazı fikirleri ve çok az şansları vardır. Ekipten artık iki kişi kalmıştır ve Cooper, tam öldüğünü düşündüğü zamanda kendini başka bir yaşam boyutunda bulmuştur. Diğer ekip elemanı ise bambaşka bir gezegene sürüklenmiştir. Uzay zaman kavramları içinde yaşam mücadelesi vermektedirler.

Cooper, farklı bir yaşam boyutuna geçmiştir ve bu yaşam boyutundaki halinin uzaya çıkmadan önce Dünya'da bulunduğu evde iken kütüphanesinden Mors alfabesi şeklinde iletişim kurmaya çalıştığı varlıkların yerinde olduğunu anlar ve bu anlayış ile her şey daha da açık bir hal alır. Bu kişide farklı zaman ve mekan boyutundaki kendisidir. Yine bir kendinden geçme yaşayan Cooper, kendisini birden bire Cooper İstasyonu isminde Satürn'ün bir yörüngesinde bulur ve burada artık zaman çok geçmiştir. Kızı da buradadır ve kendisinden daha yaşlı bir durumdadır. Kızı ile buluşup duygusal anlar yaşayan Cooper, sonrasında başka gezegene giden ekip arkadaşını aramaya gidecek ve film böylelikle son bulacaktır.

Senaryosu bakımından hafızalarınızdan silinmeyecek uzay ve zaman konusunda bilgi verici anekdotların olduğu, boyutlar arası yaşamlar içinde ailesine ulaşmaya çalışan bir babanın yaşam mücadelesine tanık olacağınız, son derece sürükleyici ve herkes tarafından izlenmesini tavsiye edebileceğimiz gizem, dram ve bilim kurgu filmidir.