Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

29 Ağustos 2019 Perşembe

Sinema: 12 Yıllık Esaret - 12 Years a Slave - Köleliğin Meşru Olduğu Zamanlarda Yaşanan Acı Bir Hayat Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

12 Yıllık Esaret - 12 Years a Slave

Oyuncular; Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt
Yönetmen; Steve McQueen 
Tür; Tarihi, Biyografi, Dram, Gerilim

Konusu; Film, 1841'de New York'ta yaşayan Solomon Northup ismindeki siyahi bir adamın, sömürgeci insanların elinden kurtulmaya çalışması ile aynı zamanda o dönemde yaşanan köle tacirliğini ve kölelere yaşatılan ıstırap dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Solomon Northup, 1841 yılında Newyork'ta eşi ve iki çocuğu ile birlikte yaşayan siyahi ve keman çalmak konusunda çok yetenekli olan bir müzik adamıdır. O dönemde siyahiler üzerinde uygulanan kölelik olaylarına rağmen kendisinin ve ailesinin özgürlüğünü eline almış olan Solomon, bir gün kendisine bir iş teklifi gelmesi sonucu hayatı tamamen değişecektir.






Bu iş teklifini yapan iki kişi, sirkten geldiğini ve ekiplerinde müzik adamının eksik olduğunu söyleyerek, sonucunu da iyi para kazanılacağına getirerek, Solomon'ı iş konusunda ikna ederler.

Bu iki kişi ile bir otelin restoranında yemek yeyip içki içen Solomon, sonrasında çok sarhoş olacak ve bu baygınlığından faydalanan yanındaki kişiler, O'nu siyahileri alan köle tacirlerine satacaklardır ve Solomon, gözlerini açtığında kendisini bir hücrenin içinde elleri, ayakları zincire vurulmuş bir şekilde bulacaktır. 

Bunun üzerine özgür bir insan olduğunu anlatmaya çalışsa da, O'nu kimse dinlemeyecek, aksine bunları söylediği için işkenceye maruz kalacak ve başka bir bölgeye satılmak için kendisi gibi başka siyahilerle beraber gönderilecektir. Artık tamamen köleliğin yasal olduğu yerlerde olan Solomon, sonrasında Ford isminde bir çiftlik sahibine satılacak, buradaki kahyalar O'na hep kötü davranacak, siyahi insanları insan sınıfına koymayan bu köle tacirleri, her fırsatta bütün kölelere işkence yapacak ve aşağılayacaklardır.






Ne kadar başka bir hayatı varken, artık nelere maruz kaldığına her geçen gün şaşıran ve üzülen Solomon, bu çiftlikte sahiplerden ( köleler, köle tacirlerine sahip diye hitap etmek zorunda bırakılmıştır ), birinin öfkesine maruz kalacak ve O'nu asarak ölmesinden son anda Ford kurtarıp, başka bir toprak sahibi olan Edwin Epps'ye satacaktır.

Edwin ise, çok daha gaddar, kölelere işkence yapmaktan zevk alan bir ruh hastasıdır ve kendisinden geri kalmayacak özellikler gösteren birde Mistress isminde eşi vardır. Bu iki sahip, emirlerindeki kölelere takıntıları yüzünden, zevkleri yüzünden, anlayışsızlıkları yüzünden gibi bir çok konu yüzünden işkence edecek, aşağılayacak ve çiftlikte hayat böyle devam edecektir.

Köle ile eşini kıskanan Mistress, köleyi cezalandıracak, köle ile birlikte olmak isteyen Edwin, istediği gibi davranmadığı için yine köleyi cezalandıracak, bunun gibi akıl almaz ve tamamen akıl hastası insanların yapabileceği şeyleri yapan bu sahiplerin elinde köleler yıllarca çalışmaktadırlar. Aradan 12 yıla yakın bir zaman geçmişken Solomon, şans eseri çiftliğe gelen ve köleliğin yanlış bir durum olduğuna inanan, nadir insanlardan olan Bass ile tanışır. Bass, özgür bir insandır ve köleleri kendi gibi insan olarak görmektedir. Bu konuda Edwin ile de tartışan Bass'ın söylediklerini Solomon duyacak ve sonrasında O'ndan kendisine yardım etmesini ve kuzeydeki dostlarına mektup yazmasını isteyecektir.



Daha önce çiftliğe gelen bir beyazdan bu yardımı istemiştir ve beyaz adam O'nu ispiyonlamıştır.

Artık bunu istemekten korkan Solomon, korkarak da olsa bunu Bass'dan isteyecek ve günler sonrasında Solomon'un dostları O'nu almaya gelecektir. Sonrasında Solomon, bu kölelikten kurtulup ailesine geri dönecektir. 

Geri geldiğinde görecek ki, aradan 12 yıl geçmiştir ve çocukları artık büyümüş, torunu bile olmuştur. Göz yaşları içinde ailesine sarılan Solomon'un görüntüsünden sonra film son bulur.

Gerçek bir hikayeye dayanan konusu ile sömürgeci insanların zamanında siyahilere nasıl davrandığını izleyeceksiniz. Çok hüzünlü ve üzücü olayların sahnelendiği filmde, göz yaşlarınıza hakim olamaya bilirsiniz. Yahudi soykırımından hiç bir farkı olmayan bir siyahi tenli insan soykırımı gibi gözükebilen tarihin bu zamanlarını izlerken hayret içine düşecek, insanlığı sıkça eleştireceksiniz. Oldukça sürükleyici ve akıcı bir konusu ile ödüllü, tarihi biyografik dram ve gerilim filmidir.