Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

16 Ağustos 2019 Cuma

Sinema: Aladdin - Aladdin ve Sihirli Lambası... / Konusu, Özeti, Afişler

Aladdin

Oyuncular; Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott
Yönetmen; Guy Ritchie
Tür; Macera, Fantastik, Müzikal

Konusu; Film, Aladdin isminde bir gencin, sihirli bir lamba bulması ve içinden sihirli güçleri olan, üç tane dilek dilemesine izin veren bir cinin çıkması ile gelişen macera dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Film, denizde bir geminin içinde iki tane çocuğa Aladdin'nin hikayesini anlatan bir baba ile başlamaktadır. Etrafı çöllerle dolu olan topraklarda bir krallık ve bu krallıkta bir prenses vardır. Sultan olan baba kızını bir prens ile evlendirmek istemektedir. Ancak kızı prensleri beğenmemekte ve halkın arasına karıştığı bir günde Aladdin ile tanışmıştır. O'ndan hoşlanan prenses, sonrasında Aladdin'den haber alamayacak, Aladdin ise krallığın veziri tarafından mucizeler mağarası isminde bir mağaraya götürülecektir.






Bu mağara girişinde bir tılsım vardır ve mağara içeri girilebilmesi için '' içi dışından daha güzel olan insanlar girebilir '' şeklinde bir şart koşmuştur.

Daha önce vezirin denediği kişileri mağara kabul etmemiş ama Aladdin'i kabul etmiştir. İçeri giren Aladdin'den içerideki lambayı almasını isteyecek ve başka bir şey almamasını söyleyecektir. Sadık dostu olan sevimli maymun ile Aladdin, mağaraya girer ve sihirli bir uçan halıyı sıkıştığı yerden kurtarır. Ardından lambayı alacak ve tam çıkmak üzere iken mağara kapanacak, kendisini kurtarmasını beklediği vezir lambayı alacak ve Aladdin'i içeri itecektir.

Ancak bu sırada maymun vezirden lambayı çalmıştır ve Aladdin, mağaranın içinde lambayı ovalayacak ve içinden cini çıkaracaktır. Cin, O'ndan üç dilek dilemesini ister ve birincisi mağaradan çıkmak olur. İkincisi prensesle evlenmek için bir prens olmayı diler ve üçüncü dileği de, cinin çok istediği özgür olmak dileğini söylemeyi planlar. Ama prens olduktan sonra saraya gidecekler, prenses ile bir prens sıfatıyla tanışacaklar, ve Aladdin'i tanıyan vezir lambayı Aladdin'den almak isteyecektir.






Lamba'nın yerini söylemeyen Aladdin'i denize atacak ve denizden Aladdin'i son dileği olarak cin kurtaracaktır.

Aynı zamanda vezirin asası büyülü bir asadır ve insanları etkilemek için kullanmaktadır. Vezirin insanlara büyü yaptığını sultana ispatlayan Aladdin, sonrasında vezirin hapse atılmasına sebep olacak, hapisten kurtulan vezir tekrar Aladdin'den sihirli lambayı çalacak ve artık cinin yeni sahibi kötü kalpli vezir olacaktır.

Vezir ilk önce ülkenin sultanı olmayı diler ve olur. Ardından gelmiş geçmiş en güçlü büyücü olmayı diler ve olur. Ve bu güçlerle herkese her istediğini yapan vezir, tatmin olmayacak ve her şeyden, herkesten evrendeki en güçlü varlık olmak istediğini söyleyerek son dileğini isteyecektir. Bu dilek sonrasında ise kendisi de bir Lamba cini olur ve sahipsiz bir cin olduğu için lambaya hapis olur. Ardından mucizeler mağarasına gönderilir. Bu sırada diğer lamba cini Aladdin'e bir dilek hakkı daha verir ve bu dilek ile krallıktaki yasayı değiştirmesini ve prenses ile evlenmesini önerir ama Aladdin, cini özgür bırakmayı dileyecek ve bunun sonucunda özgür olan cin bir insan olacaktır.







Ve prensesin hizmetçisine aşık olan cin, bu hizmetçi ile evlenip iki tanede çocuk yapıp, gemi yolculuğuna çıkacaklardır ve filmin başındaki hikayeyi anlatan babada lambadaki cin olmaktadır. Ve Aladdin'de sonunda prenses ile evlenecek, böylelikle film son bulacaktır.

Müzikal bir senaryosu olan film çok eğlenceli ve tam bir aile filmidir. Yıllardır bildiğimiz Aladdin hikayesine yeni bir soluk getirilmiş filmde, cinin espiritüel kişiliği filme renk katmış durumdadır. Uçan halıyı, sevimli maymunu ve vezirin papağanı ile prensesin kaplanını izlemekten zevk alacaksınız. Ailece izlenebilecek macera ve fantastik müzikal filmidir.