Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

3 Ağustos 2019 Cumartesi

Sinema: Ayla - Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği'nin Sevgi Dolu Gerçek Hayat Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Ayla

Oyuncular; İsmail Hacıoğlu, Çetin Tekindor, Kim Seol
Yönetmen; Can Ulkay
Tür; Tarihi, Savaş, Biyografi, Dram

Konusu; Bu film Kore gazisi astsubay Süleyman Dilbirliği'nin gerçek hayat hikayesidir.

Özeti; 1950 haziran, 2. Dünya savaşından 5 yıl sonra Kuzey Kore ile Güney Kore arasında yaşanan savaşta, Güney Korelilere destek vermek için savaşa katılan Türk askerlerinin içinden bir astsubay savaş alanında, sonradan ismini Ayla koyacağı küçük bir kız bulacak ve O'na uzun bir süre babalık yapacaktır. İşte film, Süleyman Astsubay'ın Ayla ile aralarında geçen dram dolu olayları konu almaktadır. 

Güney Kore ile Kuzey Kore arasında savaş çıkınca Türk orduları da bu savaşta Güney Kore'nin yanında olacak ve destek için Süleyman Astsubay'ın da içinde olduğu bir birlik göndereceklerdir.





Süleyman'nın İskenderun'da sevdiği kız olmasına ve gitmesini istememesine rağmen O, insanlara yardım etmek ve vatan görevini yapmak için bu görevi kabul eder ve Güney Kore'ye gider.

Burada kendi birliğinden olan dostları ve komutanları ile beraber savaşacak, bu savaş sırasında bazı asker arkadaşlarını kaybedecek, sonrasında harabeye dönmüş ve bütün insanların öldürüldüğü bir Güney Kore kasabasında, Ayla'yı yalnız başına çaresiz bir şekilde bulacaktır. Güney Kore'de ki savaş zamanları çok kötü olaylar yaşanmıştır, hatta Marliyn Monroe'nin askerlere moral vermek için geldiği bir zamanda, kendisine hayran olan bir asker elinde Marilyn Monroe'nun resmi ile öldürülmüştür. Bu ve bunun gibi bir çok zor zamanların yaşandığı savaşın içinde, Ayla isimli küçük bir kız yaşam mücadelesi vermektedir.

Ayla'nın durumuna dayanamayan Süleyman, O'nu artık hiç yalnız bırakmayacak, Ayla ise peşinden hiç ayrılmayacaktır. Birbirlerine çok bağlanacaklar, bütün tabur ve Türk ordusu Ayla'yı benimseyecek, aralarına kabul edecek, bütün bakımlarını üstlenecek ve Ayla, artık Süleyman'ı babası olarak görecektir.





Süleyman'a baba diyen Ayla, Süleyman'nın da O'nu kendi kızı gibi görmesine neden olmuştur. Artık baba ve kız olarak askeriyenin içinde vakit geçirmektedirler.

Süleyman, hep görevi bittiği zaman Ayla'ya ne olacağını düşünmektedir ve o zaman gelip çatmıştır. Sırf Ayla'yı bırakmamak için bir sene daha görevini uzatan Süleyman, bu sebeple İskenderun'da kendisini bekleyen sevgilisinden olmuştur. Ve komutanları Ayla'nın Güney Kore devleti tarafından kurulmuş olan Ankara Yetimhane okulunda kalmasını uygun görürler.

Süleyman, ne kadar Ayla'yı kendi ile birlikte götürmek istese de, hatta bavulun içine Ayla'yı yerleştirip gemiye binerken yakalanmış olmasına rağmen, kendisi ile götüremeyecek ve Ayla'yı bir gün geri geleceğine söz vererek mecburen Ankara okulunda bırakacaktır. Aradan belirli bir zaman geçer, Süleyman sevdiği kız ile evlenememiş, O'nu seven başka biri ile evlenmiştir ve beraber İstanbul'a yerleşmişlerdir. Eşi Nimet'te kendi gibi Süleyman'nın Ayla'ya olan bağlılığına destek vermiş ve yıllarca beraber Ayla'ya ulaşmaya çalışmışlardır. Ancak dönemin şartları nedeniyle Ayla'ya ulaşamamışlardır. Ve aradan 47 yıl geçer, artık Süleyman oldukça yaşlanmış, ama Güney Kore ile ilgili bir şey duyduğu her zaman dikkatle incelemekte, her yerde hala Ayla'yı aramaktadır. Yıllar önce Ayla'ya geleceğine dair verdiği sözü tutmak istemektedir.





Ve belirli bir zaman geçtikten sonra, Güney ve Kuzey Kore savaşı hakkında belgesel yapmak isteyen bazı araştırmacı gazeteciler, Astsubay Süleyman'nın bu savaşta olduğunu ve küçük bir Kore'li kızı kurtardıklarını duyarlar. Bunun üzerine Süleyman'a ulaşarak, O'ndan bilgi alırlar ve Ayla'nın resimlerini de aldıktan sonra, ilk iş olarak Ayla'ya ulaşmaya çalışırlar.


Sonunda Ayla'yı üzerinden 50 sene geçmiş haliyle bulacaklar ve babası Süleyman ile Güney Kore'de ki Ankara parkında bir araya getireceklerdir. Yıllar sonra birbirine ulaşan baba ve kız sanki hiç ayrılmamış gibi özlemle kavuşacaklar ve bir daha hiç ayrılmayacaklardır. Oldukça duygu yüklü olan buluşmanın gerçek görüntüleri sonrasında film son bulur.

Son derece dramatik ve savaşın insanların hayatlarına ne derecede olumsuz etkilerinin olduğunun gerçek bir hikayeden uyarlanan kanıtı olarak, oldukça etkileyici bir tarihi savaş ve biyografik dram filmidir.