Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

31 Ağustos 2019 Cumartesi

Sinema: Dumbo - Uçan Fil - Büyük Kulakları Sayesinde Uçabilen Yavru Bir Filin Öyküsü... / Konusu, Özeti, Afişler

Dumbo

Oyuncular; Colin Farrell, Danny DeVito, Michael Keaton
Yönetmen; Tim Burton
Tür; Macera, Dram, Fantastik, Aile

Konusu; Film, Dumbo isminde sirkte doğan ve büyük kulakları sayesinde uçabilen bir filin hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Jumbo isminde bir dişi fil, Max Medici'nin sirkinde doğum yapar ve doğan filin kulakları çok büyük olur. İlk başta bu durumdan rahatsız olan sirk sahipleri, sonrasında Dumbo'nun yeteneklerini görünce O'nu paylaşamayacaklardır. Aynı zamanda sirkte çocukları olan ve askerden yeni gelmiş Holt isminde bir sirk çalışanı da vardır. Holt, hayvanları seven, onlara diğer insanlardan daha şefkatli davranan bir insandır ve bir kolunu askerde kaybetmiştir.






Holt'un sirkte yaşayan iki tane çocuğu vardır ve üç kişilik bu aile, hep beraber hem bu sirkte çalışıp, hemde yaşamaktadırlar.

Holt'un çocukları, Dumbo ile oynarken O'nun uçabilme özelliğini görecekler ve bir tüy sayesinde uçmayı Dumbo'ya alıştıracaklardır. Dumbo, tüyleri görünce onları burnundan içeri çekmekte ve bu sayede uçmaya başlamaktadır. Ve Dumbo'nun doğumundan sonra O'nu ilk gösteriye hazırlamaya başlarlar.

Bir bebek arabasının içinde kulaklarını şapka ile saklayarak, şirinliğinden faydalanmayı amaçlarlar. Ancak gösteri başladığında seyirciler arasındaki bir bayanın şapkasındaki tüye gözleri takılacak olan Dumbo, sahnenin ortasına çıkacak, şapkası düşecek ve kulakları ortaya çıkacaktır. Dumbo'nun bu durumunu gören seyirciler O'nu çirkinlikle suçlayıp, hakaretler etmeye başlayacak ve dışarıdan bu durumu anlayan annesi Jumbo, sirk alanına gelecek ve çocuğunu korumaya çalışacaktır. Bu sırada yaşanan arbedede bir kişi ölecek ve sirk çadırı yıkılacaktır. Bu duruma sinirlenen Max, Dumbo'nun annesi Jumbo'yu aldığı yere geri verecek ve Dumbo, yalnız kalacaktır.





Bu yalnızlık Dumbo'yu çok üzecek ve bir sonraki gösterisinde Dumbo, yanmaktan kurtulmak için mecburen uçmak zorunda kalacaktır.

O'nun uçtuğunu gören insanlar ve sirk çalışanları, hayretler içinde kalacak ve bu saatten sonra Dumbo, en değerli çalışanları olacaktır. Ancak Dumbo, basına da çıkmıştır ve çok daha büyük sirk işleri yapan insanların dikkatini çekmiştir. Bu haberi duyan büyük sirk işi yapan Vandevere, Max ile bir anlaşmaya yapar ve Max'ın bütün sirkini ve içindeki çalışanları ile satın alarak, kendi sirkine dahil edecektir. Aslında maksadı sadece Dumbo'yu almaktır. 

Bunun üzerine Dumbo, artık başka bir sirkte çalışmaya başlar ve burada Colette ismindeki uçan prenses lakaplı akrobat ile birlikte çalışacaktır. Bu akrobat, Dumbo'un üzerine binecek ve beraber uçacaklardır. Ve ilk gösterilerinde her şey tam istedikleri gibi olmasa da Dumbo uçacak, insanlar şaşkınlıkla O'nu izleyecektir. Ancak bu gösteri sırasında Dumbo, çadırdan dışarı çıkacaktır çünkü geldiği yeni sirk alanında annesi Jumbo'da vardır ve başka bir kafestedir. Uçarak annesinin yanına giden Dumbo'yu yine annesinden ayıracaklar ve sirk sahibi Vandevere, Dumbo'nun dikkatinin dağıldığını düşündüğü için annesinin öldürülmesini emredecektir.






Bu durumu duyan Holt ve çocukları, ve bu sırada sirkten kovulmuş Max'ın çalışanları ve akrobat Colette, hep birlikte bir plan yapacaklar ve Jumbo ile Dumbo'yu kurtarıp, kendileri gibi fillerin özgür yaşadığı ormanlara salı vereceklerdir.

Jumbo'nun öldürülmeye gönderilmesi için kamyonete bindirildiği sırada, ekip olarak diğer sirk çalışanları ile mücadele edecekler ve bu sırada akrobat ile gösteride olan Dumbo'da uçarak çadırdan çıkacak ve dışarıdaki annesinin bulunduğu kamyonete gidecektir.

Dumbo aynı zamanda çok akıllı bir fildir ve bu sırada sirkte oluşan yangında kalan Holt ve çocuklarını geri dönüp kurtaracak ve sonra yeniden annesinin yanına gelip, Max'ın çalışanlarının sayesinde bir gemiye bindirileceklerdir ve özgürce ormanlarda yaşayacakları alanlara bırakılacaklardır. Sonrasında Jumbo ve Dumbo, bu ormanlarda kendileri gibi fillerin sürülerini bulacak ve mutlu bir şekilde yaşayacaklardır. Tüm bu olaylardan sonra çok etkilenen Max, kendi eski çalışanlarını toplayacak ve artık kafeslerin içinde yaşatılan hayvanların olmadığı, hayvanların tutsak edilmediği bir aile sirki açacaktır. Ve bu güzel mesajdan sonra film son bulacaktır.

Çok hüzünlü ve duygusal sahnelerin olduğu, annesinden ayrılan Dumbo'nun yaşadığı dramın izleyenleri de etkilediği ve filmin sonundaki kafeslerde hayvanların bulunmamasına dair verilen güzel mesajı ile oldukça sürükleyici bir dramatik macera ve fantastik aile filmidir.