Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

14 Ağustos 2019 Çarşamba

Sinema: Kara Panter - Black Panther - Dünya'dan Gizlenmiş Bir Krallık: Wakanda... / Konusu, Özeti, Afişler

Kara Panter, Black Panther

Oyuncular; Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o
Yönetmen; Ryan Coogler
Tür; Aksiyon, Macera, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Film, uzaydan dünyaya düşen vibranyum isminde çok güçlü bir maddenin insanlar üzerinde kullanılması ile ortaya çıkan süper güçlü insan modelinin yani Kara Panter'in yaşadığı olayları konu almaktadır.

Özeti; Milyonlarca yıl önce evrendeki en güçlü madde olan vibranyumdan oluşmuş bir göktaşı, Afrika kıtasına çarpıp, etrafındaki bitki yaşamını değiştirdi. İnsanlığın devri başlayınca üzerine beş kabile yerleşti ve adını Wakanda koydular. Kabileler birbirleri ile sürekli savaşarak yaşadılar, taa ki savaşçı bir şaman, panter tanrıça Bast'tan kalp şeklindeki bitkinin yolunu gösteren bir görü alıncaya kadar.






Bitki O'na süper insan gücü, hızı ve iç güdüleri verdi ve O savaşçı kral oldu. Ve Wakanda'nın koruyucusu ilk kara panter haline geldi.

Dört kabile kralın yönetiminde yaşamayı kabul etti ama Jabari kabilesi dağlara çekilip kendini soyutladı. Wakanda'lılar vibranyumu diğer bütün uluslardan daha ileride teknoloji geliştirmek için kullandı ama Wakanda başarılı oldukça etrafındaki dünya daha çok kaosa sürüklendi. Vibranyumu herkesten korumak için Wakanda'lılar vatanlarını ve güçlerini dış dünyadan saklayıp dikkat çekmeden yaşamaya ant içtiler.

Ve bu dönemin kralı, kara panteri olan T'Challa'ya krallık kendisine babasından kalmıştır. Ancak Wakanda ile ilgili bazı sorunlar baş göstermeye başlar ve dış dünyadan insanlar Wakanda'nın yerini öğrenmeye başlamak üzeredir. Bu konuda tedirgin olan kral, her ne olursa olsun Wakanda'nın yerinin ve imkanlarının dış dünya tarafından bilinmesini istememektedir. Aynı zamanda dış dünya içindeki bazı çete grupları, vibranyum maddesinden yapılmış tarihi eserleri çalmışlardır ve vibranyumun Wakanda isminde gizli bir ülkede olduğunu bilmektedirler.





Bu kişileri susturmak ile uğraşan kral, aynı zamanda kendi amcasının oğlu ile de mücadele etmek zorunda kalacaktır. Zamanında kralın babası olan eski kral, amcasını dış dünyada görevli iken yaptığı yanlışlıklar yüzünden, Wakanda'nın içinden bilgi sızdırdığı için cezalandırmış ve kendisine saldırmak üzereyken öldürmüştür.

Bu sırada ölen amcasının dünyada aşık olduğu bir kadından olan oğlu, yetim kalmıştır ve kralın babası bu çocuğu, yani yeğenini sahipsiz bir şekilde bırakmış ve gitmiştir. 

Ve yıllar geçmiş, bu çocuk büyümüş ve Wakanda'ya gidip babasının intikamını almak için yaşamıştır. Babası Wakanda'nın imkanlarından dünyada yaşayan bütün Afrika'lıların faydalanması gerektiğine inandığı ve bunun için mücadeleler verdiği için ölmüştür ve oğlu Erik'te aynı şeyi düşünmektedir. Ama Wakanda ve vibranyum maddesi yüzyıllardır dış dünyadan saklanmıştır ve hep böyle kalması gerekmektedir. Aslında bir Wakanda'lı olan Erik, uğraşları sonucunda Wakanda'ya girecek, ardından kral olan T'Challa ile krallık için kavgaya girişecek ve T'Challa'yı nehirden aşağı atarak, herkesin öldüğünü sanması üzerine Wakanda'ya yeni kral olacaktır. Hemen akabinde Wakanda'da ki silahları dünyadaki yandaşlarına gönderip, dünyada bir devrim yaparak bütün dünyayı yönetmeye çalışan Erik'in planlarını, ölmeyen kara panter yani T'Challa bozacak ve Wakanda, eskisi gibi dış dünyadan gizli bir şekilde yaşamaya devam edecektir.






Erik'in ölmesi ve Wakanda'nın yeniden güvene alınması sonrasında film son bulur.

Aksiyon sahnelerini oldukça fazla göreceğiniz bir başka Marvel karakteri olan kara panter filmi, aksiyon, macera ve fantastik bilim kurgu filmidir.