Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

7 Ağustos 2019 Çarşamba

Sinema: Kırmızı Kaplumbağa - La Tortue Rouge - The Red Turtle - Kaderinden Kaçamayan Bir Adamın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Kırmızı Kaplumbağa, La Tortue Rouge, The Red Turtle

Oyuncular;  Tom Hudson
Yönetmen;  Michael Dudok de Wit
Tür; Dram, Fantastik, Çizgi

Konusu; Film, neden ve nasıl şekilde okyanusun içinde olduğu bilinmeyen bir adamın, okyanusun ortasındaki bir adaya çıkması sonrasında, kırmızı bir kaplumbağa ile aralarında yaşanacak olan çok ilginç olayları konu almaktadır.

Özeti; Film, okyanusun ortasında ve dalgalarla boğuşan, kurtulmaya çalışan bir adamın görüntüleri ile başlıyor, sonrasında bu adam okyanusun ortasında bir adaya ulaşıyor. Bu ada küçük, içerisinde belirli sayıda ağaç ve bitkinin bulunduğu, sevimli yengeçlerin olduğu, ortasında içmek için tatlı bir su birikintisi olan bir adadır.






Aradan belirli bir zaman geçip dinlendikten sonra, adadaki ağaçlardan kendine sal yaparak deniz yoluyla buradan ayrılmayı planlar.

Salı yapar, denize açılır, belirli bir süre ilerledikten sonra denizin altından bir şeyler salı yıkmaya çalışır, sert darbeler vurarak salını yıkar. Ne olduğunu anlayamayan adam, adaya geri döner, ardından daha büyük ve sağlam bir sal daha yapacak ancak bu salıda aynı şekilde denizin içinden bir şey, darbeler vurarak yıkacaktır. Adam ne olduğunu anlayamadan sinirle tekrar adaya geri döner.

Umutsuzluk ve çaresizlik içinde belirli bir süreyi dinlenerek geçirdikten sonra, daha da büyük ve sağlam yeni bir sal daha yapar. Bu sefer denizin ortalarındayken sala alttan vuran ve yıkan şeyin ne olduğu gözükür. Bu kırmızı ve büyük bir kaplumbağadır. Adamla göz göze geldikten sonra salı tekrar darbeler vurarak yıkar. Çok sinirlenen adam, adaya geri döner ve bu sırada kırmızı kaplumbağanın da adaya çıktığını görür, hemen koşarak yanına gider, elindeki ağaç sapı ile O'na vurmaya başlar ve kaplumbağayı ölmesi için ters çevirir. Artık hareket edemeyen kaplumbağa ölecek, sonrasında O'nu rüyasında gören adam, bu duruma üzülecek ve iyileştirmek isteyecek ama başaramayacaktır.






Tüm bunların üzerine yaptığından çok pişman olan adam, kaplumbağanın ölüsünün yanında uyuya kaldığı günün ertesinde, kaplumbağanın genç bir kıza dönüştüğünü görecektir.

Bu duruma çok şaşıran adam, hala baygın olan kızın üzerine güneşlik yapar, başında bekler ve ayrıldığı bir anda kız denize gitmiş olur. Sonrasında kız, belirli bir süre adamla konuşmayacak, bu duruma üzülen adam denizde kendisini öldürmek isteyecek ama kız gelip kurtaracak, sonrasında adaya beraber çıkıp birlikte yaşamaya başlayacaklardır.

Aradan zaman geçer, bu iki insanın bebekleri olur, adada sadece üçü yaşamaktadırlar ve oğullarını bu adada büyüteceklerdir. Yıllarda geçtikten sonra oğulları büyüyecek, aynı zamanda bir ara adaya tsunami vuracak, çok acı bir felaket yaşayacaklar, ardından büyüyen oğulları adanın bu yalnız ve çaresiz durumunu fark edip, adadan ayrılmak isteyecektir. Ve deniz kaplumbağaları ile birlikte, annesi ve babasını adada bırakıp başka diyarları öğrenmek için adadan ayrılacaktır. Bunun üzerine yine yıllar geçecek, adam ve kadın artık çok yaşlanacaklar, saçları beyazlayacak ve bir gece uyuduklarında adam ölecektir.





Kadın ise adamın ölüsünün ellerini tutarken, tekrar kırmızı kaplumbağaya dönüşüp okyanusa gidecektir. Böylelikle film son bulacaktır.

Çok anlamlı ve sessiz bir atmosferde geçen filmin müzikleri dinlemeye değer niteliktedir. Ve izlerken yer yer sizi hüzünlendirecek, yer yer düşündürecek olan dram ve fantastik bir çizgi filmidir.