Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

25 Eylül 2019 Çarşamba

Sinema: 4.Tür - The Fourth Kind - Uzaylılar ile İletişim İçine Giren İnsanların Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

4.Tür - The Fourth Kind

Oyuncular; Milla Jovovich, Will Patton, Corey Johnson
Yönetmen; Olatunde Osunsanmi
Tür; Biyografi, Gizem, Gerilim

Konusu; Film, Alaska'nın Nome kasabasında yaşanan uzaylıların insanlarla olan iletişimlerini ve 4. tür olarak sayılan kaçırılma olaylarını, aynı zamanda Dr. Abigail Tyler'ın bu konu hakkındaki gerçek olaylar olarak aktardığı bilgileri konu almaktadır.

Özeti; Film, Milla Jovovich'in şu sözleri ile başlamaktadır. '' Ben aktrist Milla Jovovich, ve 4. tür filminde Dr. Abigail Tyler'ı canlandırıyorum. Bu film 2000 yılında, ekimin 1 ile 9'u arasında, kuzeydoğu Alaska'da ki Nome kasabasında gerçekleşen olayları anlatıyor. Yönetmen olaylardaki hikayeleri iyi anlatabilmek için arşiv bilgilerini filme yerleştirmiştir. Arşiv bilgileri şahsen 65 saat kayıt yapan Nome'lu psikolog Abigail Tyler'dan alınmıştır. Olaylardaki insanların mahremiyetini korumak için pek çok karakterin ismi ve mesleği değiştirildi. 





Bu filmdeki her sahne arşivdeki video ve ses kayıtlarına, yada doğrudan Dr. Tyler'ın yönetmenle yaptıkları röportajdaki anlattıklarına dayanmaktadır. Sonuçta inanıp inanmadığınıza siz karar verin. Lütfen izleyeceğiniz filmde son derece rahatsız edici sahneler bulunduğunu unutmayın.''

Milla Jovovich'in bu açıklamasından sonra başlayan film, ara ara Dr. Abigal'in görüntüleri ve ses kayıtları, yaptığı hipnoz seansları gibi eklemeler ile devam etmektedir. Filmin içinde gerçek görüntülerden esinlenerek hazırlanılmış bire bir aynı sahneleri konuların işlendiği sırada göstermektedirler. 

Olay ise şöyledir; Dr. Abigail, Nome kasabasında psikologdur ve eşini gece uyurken kendi yanında birilerinin öldürmesi ile kaybettiğini düşünmektedir. Bu olaydan sonra iki çocuğu ile birlikte yaşamaktadır ve Nome kasabasındaki hastaları ile ilgilenmektedir. Hastaları ile görüşmeye başladığında, son zamanlarda hepsinde de aynı şekilde olan bir açıklamaya denk gelecektir. Uyku sorunu yaşayan ve kendilerinde hatırlayamadığı anıların olduğunu düşünen hastalarının hepsi bir beyaz baykuştan bahsedecektir. 





Bu beyaz baykuşu tarif eden hastalarındaki bu benzerlik, Dr. Abigail'in dikkatini çekecek ve hastalarından birine hipnoz yaparak, bu baykuşu gördüğü zamana götürecektir.

Bu zamana hipnoz ile gelen hastası, sonrasında bir panik yaşayacak ve etrafı dağıtıp korkmaya başlayacaktır. Bu olay üzerine hastasını uyandıran doktor, sonrasında hastasının eve gitmek istemesi üzerine O'nu gönderecektir. Gece olunca kendisine bir telefon gelen doktor, bu son hastasının elinde silah ile ailesini öldürmeye çalıştığını ve kendisi ile konuşmak istediğini öğrenecektir. Dr. Abigail, yanına gitse de, hastası evinden içeri polisler giremeden ailesini ve kendisini, hipnoz sırasında gördüğü şeylerin etkisinde kaldığı için öldürecektir.

Bu ölüm üzerine kasabanın polisi doktorun hipnoz seanslarını bitirmesini isteyecek ancak sonraki günlerde kendisine uyku sorunu yaşayan bir aile daha gelecek ve adam hipnoza girmek isteyecektir. Hipnoza giren adam yine baykuşun olduğu ana gidecek ve bağırmaya başlayıp çığlıklar atınca uyandırılacaktır. Bu sırada ise doktorun ses kayıt cihazında daha önce dinlemediği seslerin olduğunu öğrenecekler ve bu sesler Dr. Abigal'in kendi seslerini kayıt ettiği sırada oluşan garip seslerdir. 





Bu seslerin ne anlama geldiğini bulmaya çalışan Abigail, bir yazı dili uzmanı ile görüşecek ve söylenenlerin milattan önceki sümer diline ait olduğunu anlayacaklardır.

Kayıtta tam belli olmasa da ''yaratılışımız, incele, mahvet yada yok et'' gibi şeyler söylenmektedir. Bu kayıt sonrasında doktorda kendisinin hatırlamadığı olaylar yaşadığından şüphelenmeye başlayacak, kayıt yapıldığı odayı inceleyecek ve odada kendisinin kaçırılmış olabileceğine dair izler bulacaktır.

Ve bunun üzerine en son hipnoz yaptığı ailenin evine gideceklerdir. Bir doktor arkadaşı, sümer yazılarını çeviren uzman ve dr. Abigal bu ailenin evine gidince, yatakta olan hastayı yeniden hipnoza sokacak ve bu sefer yataktaki hasta havalanacak ve sümer dilinde bir çok şey söyleyecektir. Bu olay sonrasında doktor ve diğerleri korkup evlerine gidecekler ve hipnozdaki hasta kötü bir şekilde yaralanacaktır. Evine giden doktor, çocukları ile kasabadan ayrılmayı planlarken, polis gelecek ve O'na ev hapsi verecektir. Evi dışarıdan izlenen Dr. Abigail'in bu sırada kızı dışarıdan evinin üzerine gelen bir uzay gemisi ile kaçırılacak, bunu dışarıdaki polis de görecek ama olayı kameraya çekemedikleri için şeflerine durumu izah edemeyeceklerdir.






Doktorun kızı kaybolduktan sonra diğer çocuğunu polisler yanından alacaklar ve evinde yalnız kalan Dr. Abigail, kızına ulaşmak için diğer doktor arkadaşını arayıp ve yanlarındaki dil bilimci uzman ile kendisine hipnoz yapılmasını isteyecektir. 

Dr. Abigail'de hipnoza girince yine o baykuşu görecek ve O'nun bir baykuş olmadığını söyledikten sonra kamera görüntüleri eski sümer dilini konuşan seslerini kayıt edecek ve görüntüleri kayıt edemeden bitecektir. Bu olay sırasında bu üç kişi kaçırılmıştır, kaçırdıkları yerde uzaylılar doktor üzerinde bazı işlemler yapmışlardır ve bu uzaylılar kendilerini kurtarıcı, Tanrı olarak adlandırmışlardır. Ve sonra yeniden getirilmişlerdir ama hafızaları bu sırada silinmiştir ve sadece götürüp getirildiklerini hatırlamaktadırlar.

Bu son olay ile ağır bir şekilde yaralanan Abigail, hastaneye kaldırılacak ve son olarak O'na polis şefi gelip kocasının ne şekilde öldüğünü anlatacak, kızından haber alınamayacak ve Abigail, uzaylıların kızını kaçırdığına inanacak ve bir çok muamma ve soru dolu olaylar ile film son bulacaktır.

Milla Jovovich'in söylediği gibi inanıp inanmamanın izleyiciye kaldığı, gerçek görüntü sahneleri ile film sahnelerinin iç içe gösterildiği, gerilimin yüksek olduğu, uzaylılar ve kaçırılma olayları ile ilgili olan, gerçek bir hikayeye dayandığı söylenilen doğa üstü, biyografik gizem ve gerilim filmidir.