Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

28 Eylül 2019 Cumartesi

Sinema: Derin Kabus - As Above, So Below - Paris Yer Altı Mezarlığında Yaşanan Gerilim Dolu Anlar... / Konusu, Özeti, Afişler

Derin Kabus - As Above, So Below

Oyuncular; Perdita Weeks, Ben Feldman, Edwin Hodge
Yönetmen; John Erick Dowdle
Tür; Gizem, Gerilim, Korku

Konusu; Film, Paris yer altı mezarlığında felsefe taşını ve hazineleri arayan bir grup insanın, yer altı mezarlıklarında başlarına gelen gerilim ve korku dolu anları konu almaktadır.

Özeti; Scarlett isminde tarih öğrencisi ve aynı zamanda babasının mesleği olan simyacılıkla ilgilenen bir araştırmacı, İran'da yaptığı araştırmalar sonucunda bazı keşfedilmemiş yazıtlara ulaşacak ve bu yazıtlardan elde ettiği bilgi ile babasının da aradığı felsefe taşının izlerini bulacaktır. Kendisine yardım etmesi için arkadaşı George ve kamera çekimleri için Benji'yi de yanına alarak Paris'e gidecekler ve buradaki bir müzede inceledikleri yazıtlardan Paris yer altı mezarlığına girmeleri ve felsefe taşını orada aramaları gerektiği sonucuna varacaklardır.





Rehberlerle yer altı mezarlığını gezerken, mezarlıkta girilmesi yasaklanmış yerlere gitmek isteyecekler ve o sırada beliren biri onlara, Papillon isimli kişiye ulaşmalarını ancak öyle istedikleri yere gidebileceklerini söyleyecektir. 

Bunun üzerine Scarlett, Paris'in gece kulüplerinde Papillon'u bulacak, Papillon yer altı mezarlığına gitmek istemeyecek ama O'na hazine olduğunu söyleyecek ve yer altı mezarlığında istedikleri yere onları götürmesi karşılığında hazinenin yarısını vereceklerini söyleyip ikna edeceklerdir.

Hazine konusuna inanan Papillon, iki kişi daha bularak kendi ekibi ile ertesi gün Scarlett ve arkadaşları ile buluşacak, yanlarına halat, fener gibi gerekli malzemeleri alıp, girilmesi yasak olan yerden yer altı mezarlığına gireceklerdir. İlk giriş bölümlerinde ayin yapan ve çeşitli amaçlar ile ilgili yer altı mezarlığına gelen insanları görecekler ve sonrasında istedikleri yere gitmek için, insan kemiklerinin olduğu dar bir alandan geçmeleri gerekecektir. Hepsi birlikte sıkışarak buradan geçecekler ve sonrasında geçtikleri yer çökecektir.




Bu geçtikleri yere girmeden önce Scarlett, taşlarla örülmüş bir kapı bulmuştur ve oraya girmek isteyince Papi, buna engel olmuştur ama geldikleri yerde de aynı kapıyı görünce şaşkına dönen ekip, başka gidecek yer olmadığı için bu örülü duvarı yıkarak içeri gireceklerdir.

İçeride karanlık tüneller, kemikler, mezarlıklar görecekler ve bir telefon sesi duyacaklardır. Telefon sesini takip eden Scarlett, telefonu bulacak ve açınca babasının sesini duyacaktır. Ardından George, çocukluğunda çaldığı piyanonun aynısını görecek ve ardından Papi'nin, örülü duvara daha önce girip bir daha geri dönmediğini söylediği arkadaşları olan La Taupe'yi göreceklerdir. 

La Taupe onlara, kendisini takip etmesini söyleyecek ve O'nu takip eden ekip, yerin altına devam eden bir tünelden geçmeleri gerektiğini öğreneceklerdir. Tünel metrelerce yerin altına gitmektedir ve halat ile aşağı inecekler, inince dar bir yoldan geçecekler ve karşılarına çıkmaz yolu olan bir oda çıkacaktır. Bu odada eski mısırlılara ait şifrelerle korunmuş kapının kilidini bulacaklar ve taşı yerinden oynattıklarında gizli bir kapı açılacaktır. Burada bir mezar ve üzerinde yüz yıllar öncesinden kalmış olmasına rağmen hala çürümemiş bir ceset bulacaklardır. Mezarın yanında, yerin altına doğru giden bir su kanalı görecekler ve bu kanalın içinden başka bir odaya geçeceklerdir.




Geçtikleri odanın içinde ise her yerde altınlar vardır ve Scarlett'in aradığı felsefe taşı buradadır. Ancak Scarlett, yanlış taşı alacak, bu sırada altınlara ulaşamaya çalışan diğer ekip, tuzağı kaldıracaklar ve bulundukları oda üzerilerine çökecektir.

Bu olay sonrasında yaralanan Souxie'yi elindeki taş ile iyileştiren Scarlett, yerin altına doğru giden bir tünel daha bulacak ve buradan da geçerek, daha da derine ineceklerdir. Bu geldikleri yerde, az önceki odaya benzemektedir ve geldikleri yol kapanmıştır.

Artık iyice korkmaya başlayan ekip, yine içi su dolu bir kanal bulup içinden geçecek ve yine başka bir ceset bulunan odaya gireceklerdir. Daha öncesindeki kaybettikleri La Taupe'yi burada görecekler ama La Taupe, çıldırmış bir şekilde Papi'nin kız arkadaşı Souxie'ye saldıracak ve kafasını taşlara vurup öldürecektir. Souxie'nin ölümünden sonra korku ile yollarına devam eden ekip, kemiklerin üzerinden geçecekler ve kendi hayatları ile ilgili, pişmanlıkları ile ilgili halüsinasyonlar görmeye başlayacaklardır. Artık işler iyice garipleşecek, sürekli yeni bir tünelden ve kuyudan hep aşağı doğru inen ekip, yüzlerce metre aşağı inmiş olacaklardır ve sonunda karşılarına bir tünel çıkacak ve tünelin girişinde '' buraya girenler umutlarını kaybetmişlerdir' ' yazısını göreceklerdir.




Bu yazı cehennemin girişini ifade etmektedir ve başka yolu olmayan ekip, buradan girecek ve içeride kendilerini rahatsız eden bir çok varlıkla karşılaşacaklardır. Bu varlıklar onlara saldıracaklar ve bazıları ölecektir. Papi, geçmişte yaşadığı bir olayın kurbanı olarak ölecek ve ekipten geriye sadece üç kişi kalacaklardır.

Bu sırada Scarlett, gerçek felsefe taşını bulmadığını anlayıp, o kadar yolu korku ve gerilim içinde, kendisine varlıkların saldırması haliyle, dönüp geri alacak ve geri gelip yaralı olan arkadaşını iyileştirecektir. Son olarak geriye kalan üç kişi yine bir kuyu bulacaklar ve aşağı atladıklarında, kendilerini Paris'in sokaklarına açılan bir lağım kapağının altında bulacaklardır. 

Buradan çıkınca ters bir şekilde yüzeye çıkan ekip, yaşadıkları olayların şoku ile ne yapacaklarını bilmeden öylece kala kalacaklardır. Böylelikle film son bulur.

Mekan olarak gerçek bir yerin seçilmiş olduğu, olayların ise senaryolaştırıldığı, Paris'in tarihi yer altı mezarlığına tanık olacağınız, yüksek gerilim ve korku anlarının yaşandığı, gizem, gerilim ve korku filmidir.