Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

28 Eylül 2019 Cumartesi

Sinema: Dikey Limit - Vertical Limit - Dünya'nın En Tehlikeli Doruklarında Verilen Yaşam Mücadelesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Dikey Limit - Vertical Limit

Oyuncular; Chris O'Donnell, Robin Tunney, Bill Paxton
Yönetmen; Martin Campbell
Tür; Aksiyon, Macera, Gerilim

Konusu; Film, Dünya'nın en tehlikeli doruk noktalarından biri olan K2 dağında mahsur kalan bazı dağcıların kurtarılması sırasında yaşanan gerilim dolu anları konu almaktadır.

Özeti; Peter ve Annie, bir tırmanış sırasında iplere bağlı olan takozların çıkmasıyla, kendilerinin altında kalan babalarının ipini kesmek zorunda kalacaklardır ve bu durum sonrasında babaları ölecektir. Bu acı olay üzerinden üç sene geçecek, Peter ve Annie, bir K2 dağı tırmanışı gerçekleştirecek olan kampta buluşurlar. Elliot ismindeki bir dağcının öncülüğünde ve bu iş için reklam yapma amacı gütmüş sermayedarların desteği ile bir çok dağcı toplanmışlardır ve zirveye ulaştıklarında istedikleri şekilde reklam ve tanıtım yapacaklardır.





Bu grup içinde Peter'ın kardeşi Annie'e de vardır ve Montgomery isminde usta bir dağcının hava şartları ile ilgili uyarılarına rağmen yinede bu tırmanışı yapacaklardır.

Toplanan ekip tırmanışa başlayacak ancak yolu yarıladıklarında, dağın eteklerinde kamp yapan ekibin hava şartlarının kötüleşeceğinin bilgisini almaları ile dağcılar çok büyük sorunlar yaşamaya başlayacaklardır. Tırmanışın kaptanı ise Tom'dur ve aşağıda hava şartlarının bilgisayarlardan kötü olacağını gören Peter, Tom ile konuşup fırtına çıkacağını ve inmeleri gerektiğini söyleyecek, Tom bu haber üzerine tırmanışı iptal edip inmek isteyecek ancak Elliot, reklam ve tanıtımın derdinde olduğu için buna engel olacak, ne şartlarda olursa olsun tırmanışı gerçekleştirmelerini isteyecektir. 

Bunu kabul eden Tom ve ekibi, sonrasında hava şartlarının kötüleşmesi ile tepeden yağan çığın altında kalacaklardır ve dağın içindeki bir mağaraya Tom, Annie ve Elliot düşeceklerdir. Onların dışındaki ekipte olanların hepsi karın altında kalacak ve öleceklerdir.





Tom, bu sırada yaralanmıştır ve mağaranın içinde üçü mahsur kalmıştır. Telsizleri ile mors alfabesini kullanarak Peter ile iletişim kuran Annie, yardım isteyecek, bunun üzerine Peter, yardım ekibi toplayarak onları kurtarmaya gidecektir. 


Ancak hava şartları çok kötü olduğu için kimse gelmek istememekte, helikopterde belirli bir yere kadar çıkabilmekte, bu durumda altı kişi bularak ancak yardıma gideceklerdir. 

Aynı zamanda Montgomery isimli dağcı, zamanında eşini bir tırmanış esnasında kaybetmiştir, yıllardır O'nu arayan Montgomery, bu işin sorumlusu olarak Elliot'u görmektedir, yardıma gitmesinin bir nedeni de Elliot'u öldürmektir. Helikopterden çok zor şartlarda tepeye yakın yerde inen dağcılar, yanlarında Nitro isminde sıvı bir patlayıcı ile ayrı ayrı iki kişilik ekiplerle tırmanışa başlayacaklar, kimileri kaza geçirip Nitrolarını patlatması sonucunda çıkan çığın altında kalıp ölecek, kimileri de patlayan Nitro bombasının etkisi ile hayatlarını kaybedeceklerdir. Bu tırmanış sırasında aynı zamanda Montgomery, patlamalar sonrasında oluşan çığın ardından eşinin donmuş cesedine de ulaşacaktır.



Aksiyon ve gerilim dolu bu tırmanış sonrasında, mağarada mahsur kalan dağcılara ulaşacaklar ancak onlarda bu geçen süre zarfında, yanlarında yeterli ekipman olmadığı için ciğerlerinde ödem çıkmaya başlamış, kullanılan Dex isimli ilacın yetersizliği yüzünden Elliot, Tom'u öldürmüştür.

Mağaradaki Annie ve Elliot'da soğuk ve ödem yüzünden ölmek üzere iken, geride kalan üç kişi onları bulacak, mağaraya halat gönderecekler ve Annie ile Elliot'u çekmek isterken Montgomery ve Elliot, halatın en altında kalacak şekilde düşecekler ve zaten Elliot'u öldürmek isteyen Montgomery, kendi halatını da keserek, altında kalan Elliot ile birlikte mağaranın içindeki derin uçuruma düşeceklerdir. 

Bu olay sonuncunda Annie, Peter ve Monique kurtulacaktır. Ardından kurtulanlar aşağı inecek ve Annie, tedavi edilerek iyileştirilecektir. Böylelikle film son bulur.

Aksiyon ve gerilim dolu dağcılık görüntülerinin olduğu, çığların ve uçurumların içinde yaşam mücadelelerine tanık olacağınız, yer yer dram sahneleri de bulunan, aksiyon, gerilim ve macera filmidir.