Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

28 Eylül 2019 Cumartesi

Sinema: Jurassic Park 5: Jurassic World: Yıkılmış Krallık - Fallen Kingdom - Yok Olan Jurassic Park Adası ve Şehre Gelen Dinozorlar... / Konusu, Özeti, Afişler

Jurassic Park 5: Jurassic World: Yıkılmış Krallık - Fallen Kingdom

Oyuncular; Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall
Yönetmen; Juan Antonio Bayona
Tür; Macera, Aksiyon, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, bundan önceki bölümündeki Kosta Rika yakınlarında bulunan Isla Nublar adasında volkanik patlamalar oluşması ve kalan dinozorların yok olması tehlikesi üzerine, Jurassic World parkından geride kalan dinozorları yakalayıp satmak isteyen kişilerin dinozorları malikanelerine getirmeleri ile gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Isla Nublar adasındaki volkanik dağ patlamak üzeredir ve bunun üzerine insanlık adadaki dinozorlara ne olacağını konuşmaya başlamıştır. 





Kimileri doğal yok oluşlarına sebep olmasını doğru bulurken, kimileri onların kurtarılmasını istemektedir.

Onları kurtarmak gibi bir amacı olan Benjamin Lockwood için çalışan Eli Mills, Claire Dearing ile görüşecek, O'na dinozorlar için bir ada ayarladıklarını, onların güvenle bu adada yaşayacaklarını söyleyecek ve dinozorların Isla Nublar adasından alınması için Claire'nin yardımını isteyecektir. Claire, adayı çok iyi bilen, daha önce çalışmış biridir ve aynı zamanda Blue ismindeki raptoruda almak için Owen Grady'nin de yardımlarına ihtiyaçları olacaktır. Bu operasyonu duyunca çok sevinen Claire, Owen ile görüşecek, O'nun da adaya gelmesini sağlayacaktır.

Ekip toplanıp, yanlarında bir paleo veteriner ve bilgisayar sistem uzmanı ve Eli Mills için çalışan asker ve taşıt ordusu ile adaya gidecekler, adada kurulu olan bilgisayar sistemini çalıştırıp Blue'nun yerini saptayacaklardır. Blue'nin nerede olduğunu anladıktan sonra Owen, arkasında uyuşturucu silahları olan askerlerle Blue'nun bulunduğu yere gidecek, onunla karşılaşacak ve askerler Blue'yu ateş ederek uyuşturacaklardır. 





Bu sırada başka bir raptor daha çıkacak ve askerlerin bazılarını öldürecektir. Bunların doğru olmadığını söyleyen Owen'ı da uyuşturacaklar ve orada öylece bırakacaklardır.

Bu sırada askerler artık amaçlarının ne olduğunu belli etmiş olurlar ve paleo veteriner Zia'yı da tutsak alarak, yaralı olan raptoru iyileştirmesi için götürürler. 

Bu olaylar olurken Claire ve bilgisayar sistemcisi Franklin, parkın yönetim merkezinde beklemektedirler ama tam bu sırada volkan patlamaları başlayacak, adanın her yerini lavlar saracaktır. Owen, uyuşuk olarak kaldığı yerden sürünerek lavlardan kurtulacak ve sonrasında lavlar Claire ve Franklin'in olduğu alanın çevresini saracaktır. Bu sırada içeriye bir İndominus Rex girecek, onlara saldıracaktır. Hem lavlardan hemde İndominus Rex'ten kaçan Claire ve Franklin, dışarıda Owen'nin koşarak geldiğini ve arkasından bir dinozor ordusunun volkan patlamalarından kaçtığını göreceklerdir. Bunun üzerine kaçan Claire ve Franklin, bir Jurassic park aracına binecekler ve bu araç ile denize düşecekler, içeride kilitli kaldıkları sırada onları Owen kurtaracaktır.




Bu olay sonrasında adanın tepelerinden taşınan dinozorları görecekler ve gizlice gemiye binmeyi başaracaklardır. Gemiye bindikten sonra içeride Blue'ya ulaşacaklar, O'nun için uyuyan bir T-Rex'ten kan almak zorunda kalan Claire ve Owen, gerilim dolu anlar yaşayacak, sonrasında bu yaptıkları ile Blue'nin hayatını kurtaracaklardır. 

Gemi, Eli Milles'in malikanesine gitmektedir ve malikanenin altında dinozorlar için hazırlanmış kafesler bulunmaktadır. Getirilen bütün dinozorları bu kafeslere yerleştirecekler ve sonrasında onları açık arttırma ile satmak için zengin iş adamlarını davet edeceklerdir. 

Bu sırada Jurassic World parkı için çalışan bilim adamı Henry Wu, daha önce İndominus Rex'i tasarladığı gibi, şimdide indoRaptor isminde bir dinozor tasarlamıştır. Oldukça vahşi ve savaşlar için hedef algılama sistemine göre tasarlanmış, algıları son derece gelişmiş olan bu dinozoru da açık arttırmada satacaklardır. Dinozorları kurtarmak için içeriye girmeye çalışan Claire ve Owen, yakalanacak, dinozorların bulunduğu başka kafeslere kapatılacaklar, bu sırada kendisinin yaptığı düzenbazlıkları torunu sayesinde öğrenen Benjamin Lockwood'u, Eli Mills öldürecek ve açık arttırmaya başlayacaklardır. Diğer tarafta yandaki kafeste kafası ile duvarları yıkan dinozor sayesinde kurtulan Claire ve Owen, sonrasında bu dinozoru açık arttırma alanına gönderecekler ve tam bir kargaşa yaşanmaya başlayacaktır. Bu kargaşa sırasında açık arttırmada olan indoRaptor, onun dişini almak isteyen bir görevli sayesinde serbest kalacak ve dışarı çıkıp her şeye saldırmaya başlayacaktır. 


Bu sırada insanlar kaçacak ve kafesteki Blue'da, Zia ve Franklin sayesinde kurtulacaktır. Owen, Claire ve Benjamin'in torunu Maisiye'nin peşinde olan indoRaptor, onlara gerilim dolu anlar yaşatacak ve sonrasında Blue devreye girerek, İndoraptor ile mücadele etmeye başlayacaktır.

Çatıya kadar peşlerinden giden İndoraptoru, Blue çatıdan evin içindeki dinozor iskeletinin boynuzlarının üzerine düşürerek öldürecektir. Bu olay sonrasında, kendisindeki dinozor DNA'sı örnekleri ile kaçmaya çalışan Eli Mills, içerideki bütün dinozorları serbest bırakan Maisiye yüzünden bir T-Rex'e yem olarak ölecektir.

Yaşananlardan sonra bütün kafesteki dinozorlar çıkmış olacak ve şehirlere dağılacaklardır. Son olarak Blue'da Owen ile vedalaşacak ve yeni bir çağın başladığını belirtip, dinozorların şehirlerin içinde dolaşmaya başladığının görüntüleri ile film son bulacaktır.

Bu bölüm ile dinozorlar artık adadan çıkmış, şehirlere gelmişlerdir ve bundan sonraki Jurassic World bölümleri şehirlerde geçecek gibi gözükmektedir. Serinin beşincisi olan filmde indoRaptor olarak ilk kez göreceğiniz bir dinozor çeşidi vardır. Aynı zamanda Owen ile Raptorların bebeklik zamanlarına tanık olacağınız, gerilim ve aksiyonun iç içe yaşandığı, oldukça sürükleyici konusu ile bir aksiyon, gerilim, macera ve bilim kurgu filmidir.