Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

6 Eylül 2019 Cuma

Sinema: Yukarı Bak - Up - 78 Yaşındaki Baloncu Carl Fredricksen'ın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Yukarı Bak - Up

Oyuncular; Edward Asner, Jordan Nagai, Bob Peterson
Yönetmen; Pete Docter, Bob Peterson
Tür; Aile, Macera, Dram, Komedi, Animasyon

Konusu; Film, hayatı boyunca yaşamak istediği macera hayalini gerçekleştirmek için evine binlerce balon bağlayıp  Güney Amerika'nın vahşi doğasına doğru yolculuğa çıkan 78 yaşındaki Carl Fredricksen'ın hikayesi konu almaktadır.

Özeti; Carl, küçük bir çocukken Charles Muntz isminde maceracı bir bilim insanına hayranlık duymaktadır ve gelecekte O'nun gibi olmak istemektedir. Bu yıllarda kendisi gibi Charles'in hayranı olan ve macerayı çok seven Ellie isimli bir kızla tanışır. Zamanla O'nunla arkadaş olan Carl, ileride Ellie ile evlenecek, çok uzun yıllar hastalıkta sağlıkta birlikte olup, çok mutlu zamanlar yaşayacaklardır.






Birbirlerini çok seven bu iki çift, evlendikten sonra birlikteliklerinin heyecanına kapılmış bir şekilde macera yaşamaya zaman bulamamış ve artık çok yaşlanmışlardır.

Ve zaman gelecek Ellie, hayatını kaybedecektir. Bunun üzerine hayat arkadaşını kaybeden Carl, çok üzülecek, kendisini Ellie ile birlikte yaşadığı evine kapatacak ve evin çevresinde yeni binalar yapılmasına rağmen tek katlı müstakil evini müteahhitlere satmayacaktır. Evini almak istemelerine rağmen bu konuda direnen Carl, aynı zamanda işçilere ve müteahhitlere çok öfkeli şekilde davranır ve bu yüzden kendisini mahkemeye verirler. 

Düzen bozuculuktan yargılanan Carl'ın hakkında bir bakım evine gönderilmesi kararı alınır. Bunun üzerine ertesi gün Carl'ı evinden almaya gelen yetkililer, Carl'ı alamayacak çünkü Carl, evine binlerce uçan balon yerleştirmiş şekilde yetkililerin gözü önünde uçarak, evini de alıp, zamanında Ellie'nin gitmek istediği Güney Amerika'da ki şelaleye gidip, Ellie'nin macera defterini doldurmak için yola çıkacaktır. Bütün bu olaylar olmadan önce Carl'ın evine Russell isminde bir doğa kaşifi olmak isteyen çocuk gelmiştir ve son rozetini alabilmek için bir yaşlıya yardım etmek derdindedir.






Carl, evi ile uçarken evinin balkonunda Russell'ı da görür ve bu macera dolu yolculuğa beraber çıkmak zorunda kalırlar.

Ev ile uçarken, birden karşılarına fırtınanın koptuğu bulutlar çıkacak ve uçan balonlu evi, fırtına bilmedikleri bir alana götürecektir, bulutlar açılınca aslında geldikleri bu yerin Güney Amerika'da ki aradıkları şelalenin bulunduğu yer olduğunu anlayacaklardır.

Bu sırada önlerine çıkan kayalara çarpan ev sonucunda Carl, aşağı düşecek ve Russell ile birlikte evi kurtarmak için zorlu bir mücadele yaşayacaklardır. Sonrasında karşılarında aradıkları şelaleyi gören Carl, evi kendilerine bağlayarak, yürüyerek şelalenin olduğu yere gitmeyi amaçlarlar ve bu sırada karşılarına Russell'ın Kevin ismini verdiği dev ve renkli bir kuş çıkar. Yıllar önce Charles Muntz, bu kuş yüzünden mesleğinden olmuştur ve kendini haklı çıkarmak için bu kuşu yakalamak istemektedir. Aynı zamanda Charles, yıllardır bu şelalenin olduğu yerde zeplinin de yaşamaktadır ve emrinde, boyunlarına konuşabilmesi için cihazlar yaptığı bir çok köpek vardır. Bu köpeklerde bu mekanda sürekli bu kuşu aramaktadırlar.






Russell ile önce Kevin, sonrasında Carl'da arkadaş olacaklar ve aralarına Charles'in köpeklerinden biri olan Dug'da katılacaktır.

Bu dörtlü birlikte çok iyi dost olacaklar ve bu sırada onları Charles'in diğer köpekleri yakalayacak ve Kevin'ın yavruları için yanlarından ayrıldığı bir zamanda, Carl ve Russell'i Charles'in yanına götürecekler, burada Charles'i gören Carl, çocukken O'nun hayranı olduğu için çok heyecanlanacak ama zeplininden içeri girdikten sonra Charles'in hayvanları avlayan ve Kevin'ı da yakalamak isteyen biri olduğunu anlayıp, Russell ile birlikte zeplinden kaçmaya çalışacaklardır. 

Bu sırada köpekler peşlerine takılacak ve aksiyon ve komedi dolu bir kovalamacadan sonra Charles, Kevin'ı yakalayacak ve zeplinine götürecektir. Bunun üzerine Carl pes edecek, Russell tek başına Kevin'ı kurtarmak isteyecek, sonrasında Carl'ın Ellie'nin macera defterine
bakması sonucu, yeniden Kevin'a yardım etmeye karar verecek ve Russel, Carl ve Dug aksiyon dolu bir mücadele sonucunda Kevin'ı kurtarıp, Charles'i zeplinden düşürüp, Kevin'i yavrularının yanına götüreceklerdir.

Sonrasında Carl'ın evi şelalenin olduğu yere konumlanacak ve zeplinde Carl ve Russell'a kalacaktır. Son olarak Russell'ın son kalan rozetinin takılması törenine yetişecekler ve Carl, Russell'a yaşlılara yardım ettiği için verilmesi gereken rozeti takıp, yıllar önce Ellie'nin kendisine verdiği gazoz kapağı rozetini de hediye edecektir. Böylelikle film son bulur.

Çok hüzünlü ve duygu yüklü bir başlangıcı olan film, sonrasında oldukça komik ve eğlenceli sahneleri ile devam etmektedir. Her yaştan insanın izleyebileceği, oldukça sürükleyici, komedi, dram, macera, aile ve animasyon filmidir.