Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

9 Ekim 2019 Çarşamba

Belgesel: Dünya Muhteşem Bir Gün - Earth One Amazing Day, Bölüm 4 - Raket Kuyruklu Sinek Kuşu - Cüce Sıçan - Mayıs Sineği - Avcı Çita / Konusu, Özeti, Afişler

Dünya Muhteşem Bir Gün, Earth One Amazing Day, Bölüm 4

Yönetmenler: Peter Webber, Lixin Fan, Richard Dale
Yapımcı: Stephen McDonogh
Tür; Belgesel

Konusu; Belgesel, dünyada geçen bir gün içinde bir çok hayvan türünün neler yaşadığını anlatmaktadır. Gece ve gündüz aralığında hayvanların yaşam mücadeleleri hakkında detaylı bilgiler vermektedir.

Özeti; Raket Kuyruklu Sinek Kuşu
Ekvatorun yağmur ormanlarındayız, hava sıcakta buhar çıkarıyor. Burada, güneş ve bitkiler kendilerine özel bir hava oluşturmak için birlik olmuşlardır. Bu öğleden sonra, hava en küçük ve en güzel sakinlerinden birine şaşırtıcı bir biçimde yardım edecek. Raket kuyruklu sinek kuşunun boyutu yaklaşık baş parmağınız kadardır. Bu kadar zarif görünmek için çok enerji gerekiyor.


















Demek oluyor ki daima açlıktan ölmeye ramak kalarak yaşıyor. Hatta metabolizması o kadar hızlı ki, günde binden fazla kere bitki özü depolaması lazım. Bir an için bile beslenmeden duramıyor. Her gün zamana karşı verilen bir yarış. Orman çiçeklerinde bitki özü arayan bir tek raket kuyruklu da değil, arılarda arıyor ve paylaşmaktan haz etmiyor. Kuşun kalbine yakın tek bir arı sokması ölümcül olabilir. Fakat zaman, raket kuyrukludan yana, yağmur araya girmek üzere.

Cüce Sıçan
Dünya çapında küçük canlılar gece olmadan stok yapmaya çalışıyor. Avrupa'da bir çayırda, bitkilerin içinde saklı büyük miktarda yiyecek mevcut. Ulaşabilenlere tabi. Gün solmaya başlarken, bu ufak cüce sıçan, mümkün olduğunca fazla yakıt toplamalı.















Kaliteli bir yemek için en iyi şansı en uzun sapların ucundaki tohum ve meyveler. Fakat küçük dünyasının en tehlikeli kısmı burası. Peçeli baykuş gece avcısıdır. Ancak bu erken kalkmış ve karnı aç. Yer seviyesindeki dünya, lüks hayata alışmış bir sıçan için şaşırtıcıdır. Fakat tepesindeki sapların şablonunu harita misali okuyabilir. İyi ki de böyle, çünkü evde ona ihtiyacı var.

Mayıs Sineği
Işık ölüyor, ancak yeni hayat doğuyor. Bir mayıs sineği dünyaya geliyor. Ömrü sadece bu günlük. Yeteri kadar hızlı hareket etmez ise daha az. Hayat bu kadar tehlikeli iken doğa güvenliği sayı üstünlüğünde buluyor.















Macaristan'daki Tisa nehrinde bulunan bu kuluçka dünyanın harika vahşi yaşam manzaralarından birisi. Nehirde üç sene nimfa olarak geçirdikten sonra bu muhteşem böceklerin beş milyon kadarı birlikte doğuyor. Sadece bu bölgedeki suda olan rakam. Asla beslenmeyecek, ağızları dahi yok. Bunun yerine yumurtadan çıkar çıkmaz, göz alıcı bir çiftleşme dansına başlıyorlar. Dünya üzerindeki her gün harika ama elbette mayıs sineğinin günü en harika olanlarından biridir. Akşam üzeri tanışmış, çiftleşmiş, yumurtlamış ve ölmüş olacaklar. Gelecek sıradaki nesillere emanet. Tüm yetişkinlik hayatları tek bir günün bir kaç saatinde  geçirilecek.

Avcı Çita ve Yavru Zebra
Gün, şimdi hızla geceye kayıyor. Güneş batıyor, gökyüzündeki en alçak durumda.
Büyük güzelliğin ve ciddi tehlikenin zamanı.
















Serin akşam gölgesi avcı olmak için en iyi zaman, ve av olmak için ise en kötü zaman. Zebra ve yavrusu için günün en tehlikeli zamanındayız. Çita yavruya gözünü kestirmiş. Ama bazen bir annenin sevgisi neredeyse her şeye karşılık gelebilir.

Harika görselleri olan bu belgesel filminin özetler şeklinde yayınladığımız bu dördüncü bölümüdür. Belgesel, bir çok başka hayvan türünün ilginç geçen bir gününü anlatmaktadır. Hayvan belgeseli sevenlere tavsiye edilebilir.