Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Ekim 2019 Salı

Sinema: 30 Gün Gece - 30 Days of Night - Alaska Barrow Kasabasında 30 Gün Süren Gece Karanlığında Ortaya Çıkan Vampirler... / Konusu, Özeti, Afişler

30 Gün Gece - 30 Days of Night

Oyuncular; Josh Hartnett, Melissa George, Danny Huston
Yönetmen; David Slade
Tür; Aksiyon, Gerilim, Fantastik, Korku

Konusu; Amerika’nın kuzeyindeki Alaska Barrow kasabasında, her kış, bir ay boyunca sadece gece yaşanmaktadır ve bu sefer ki yaşanacak olan karanlık ve soğuk bir ayda, vahşi vampirler kasabaya saldıracaklardır ve film, bu saldırısı sırasında yaşanan gerilim ve korku dolu anları konu almaktadır.

Özeti; Film, senelik bir ay boyunca gece olmasına bir gün kala başlamaktadır ve insanların bir çoğu bu ayda kasabayı terk etmektedir ama mecburi olarak kalan insanlarda vardır. Kimileri kasabayı terk ederken, kimileri de bu bir ay sürecek gece ve çok soğuk kış şartları için hazırlık yapmaktadırlar. 





Eben Oleson, kasabanın polisi olarak görev yapmaktadır ve kasabada bu sırada bazı insanların köpekleri öldürülecek, bunun üzerine kasabaya yeni gelmiş olan garip bir adamın sözleri ve davranışları yüzünden O'nu karakola alacaktır ve bu andan sonra gece gelmiş olacaktır.

Bu sırada kasabadan ayrılmaya çalışan Eben'in sorunlar yaşadığı sevgilisi Stella, uçağı kaçırmıştır ve kasabada kalmak zorunda kalmıştır.

Vampirler artık yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamışlardır ve ilk önce kasabanın elektriğini yok etmek için santralde çalışan kişiyi öldürmüşlerdir. Vampirler, güneş ışığında kalamamaktadırlar ve çok güçlü, çok hızlı, çok vahşidirler. İstedikleri insanları kendileri gibi vampir yapabilmektedirler. Kasabanın elektriği gittikten sonra Eban, karakolda kardeşini, büyük annesini ve Stella'yı bırakarak kontrol etmeye gidecek, gidince her yerde kan ve sopaya saplanmış bir kafa bulacaktır ve bu saatten sonra artık vampirler insanlardan korkmadan, çekinmeden evlere girip, insanları çıkarıp toplu bir katliam yapmaya başlayacaklardır. Ne olduğunu anlayamayan insanları hemen öldürmektedirler ve kasabanın içinden her yerden çığlık sesleri gelmektedir. 






Kasabaya dönerken vampirleri gören Eban, karakola dönecek, olanları anlatıp Stella ile dışarı çıkıp yardım bulmaya çalışacaklar ama dışarıda vampirler onlara saldıracak, arabalarını ters çevirecek ve tam bu sırada öldürülmek üzereler iken, onları kasabanın halkından Beau kurtaracaktır.

Sonrasında hep birlikte kaçmayı başaracaklar ve kasabanın bir barında bir araya gelmiş olan bir kaç insan ile buluşacaklar ve Eban, kardeşinin yaşadığını ama büyük annesinin öldürüldüğünü öğrenecektir. Artık vampirler bütün kasabayı sarmıştır ve geride kalan insanların hepsini sokaklarda katletmişlerdir. Geriye insan kalmayınca bir kadını yem olarak sokakta yardım çağrısı yapması için kullanmışlardır ama bir evin çatısında saklanmaya başlayan Eban ve bardaki insanlar, bu tuzağa düşmemişlerdir.

Günler hızla geçmektedir ve insanlar saklandıkları yerden çıkmadan, bu bir ayın geçmesini beklemektedir. Ayın belirli günlerinde tipi çıkmaktadır ve bu durumu koz olarak kullanan Eban ve arkadaşları, yiyecek içecek bulacaklar ve mekanlarını değiştireceklerdir. Bu sırada yine bir çok vampir ile mücadele edecekler ve Eban, içlerinden birini ultra viole güneş ışığı veren bir lamba ile yakmayı başaracak ama yinede geride bir sürü vampir hala kasabada terör estirmeye devam edecektir.






Artık günler iyice geçmiş olacak ve kasabada hayatta kalan çok az insanın kaldığı bir sırada Stella, dışarıda yanında küçük bir kız ile arabanın altında saklanırken ve soğuktan donmak üzere iken, vampirlerin durumunu anlayan ve öldürdükleri bir vampirin kanını kendine enjekte ederek, onlar gibi olup Stella'yı kurtarmayı isteyen Eban, bunu yapacaktır ve kendisi de vampire dönüştükten sonra vampirlerin dikkatini kendisine çekip Stella ve çocuğun kurtulmasını sağlayacaktır.

Bu sırada vampirlerin lideri ile kavga edecek ve O'nu öldürmeyi başaracaktır. 

Vampirler bir aylık gece süresi bitmeye yakın, bütün kasabayı yakarak arkada delil bırakmamayı düşünmüşlerdir ve bu yangın sonrasında bütün vampirler kaçacak, geriye kalan Eban'ın yanına Stella gelerek, O'nu her zaman gün doğumu manzarası izledikleri yere götürecektir ve orada güneş doğduktan sonra Eban, kül olarak yok olacaktır. Böylelikle film son bulur.

Gerilim ve korkunun yüksek seviyede hissedildiği, ikinci bir seri filmi de olan, kan ve dehşet görüntüleri ile dolu, aksiyon, gerilim ve fantastik korku filmidir.