Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

2 Ekim 2019 Çarşamba

Sinema: Ay - Moon - Ay'da Çalışması İçin Tasarlanmış Bir Klon'un Kendini Tanıma Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Ay - Moon

Oyuncular; Sam Rockwell, Robin Chalk, Matt Berry
Yönetmen; Duncan Jones
Tür; Dram, Psikolojik Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, dünya gezegeni için temiz enerji kaynağı olarak Helyum-3'ü toplamak üzere Ay'ın karanlık bir köşesine gönderilen Sam Bell'in, geçen zaman içinde Ay'da kurulan bu çalışma üssünde kendi gibi klonları keşfetmesi ile gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Film, Sam'in ayın karanlık yüzünde kurulmuş olan ve Helyum 3 maddesini toplayan araçları bulunan bir tesiste tek başına olarak çalışmasıyla başlamaktadır. Kendisinin üç senedir bu görevde olduğunu düşünen Sam, aynı zamanda en son olarak bir kaza geçirdiğini ve öncesine dair olayları hatırlamadığını düşünmektedir. 





Ve dünyada kendisini bekleyen Tess isminde bir eşi ve kızı Eve'nin var olduğuna inanmaktadır.

Onlarla video görüntüsü şeklinde mesajlaşmakta ve iki hafta sonra 3 yıllık süresinin biteceği için dünyaya geri döneceğini düşünmektedir. Aynı zamanda tesisi yöneten ve Sam'e işlerinde yardımcı olan birde yapay zekalı robot sistemi vardır. 

Bu sırada dışarıdaki bozulan makinelerden birini tamir etmek için dışarı çıkan Sam, kaza geçirecek, bu kaza sonrasında Sam'in öldüğü düşünülerek tesisin içinden klon olan başka bir Sam daha ortaya çıkarılacaktır ve ekilmiş anıları ile, daha önceki Sam gibi kendisinin bir kaza geçirdiğini, Tess ile evli olduğunu ve Eve isminde bir kızı olduğunu düşünerek uyanacaktır. Uyanan klon Sam, kendisine geldikten sonra yapay zeka sisteminin kendisinin dışarı çıkmasını yasakladığını duyunca, bu durumdan şüphelenecek ve dışarı çıkmanın bir yolunu bulup, çıktığında kaza yapmış aracın içindeki kendisinden önceki klon Sam'i baygın bir halde bulacaktır. 





İlk Sam'i tesise getirip revire yerleştirdikten sonra bu Sam'de kendine gelince, kendi klonu ile karşılaşacak ve ilk başta kendisinin orijinal insan olduğunu düşünecektir.

Ama sonrasında araştırmaya başladıklarında, onların dünya ile iletişimlerini engellemek için sinyal bozucu kuleleri yerleştirdiklerini görecekler, bunun üzerine yapay zekaya kendisinin klon olup olmadığını sorduklarında yapay zeka onlara her şeyi anlatacaktır. 

Bu durumun nasıl olduğunu anlamak için ilk Sam, tesisin altındaki uyumuş halde bulunan bütün klonları görecektir ve sonra bunu ikinci Sam'e de gösterecektir. Artık ikisi de kendilerinin bir klon olduğunu anlamışlardır ve bu durum ikisini de çok üzmektedir. İlk Sam, geçirdiği kaza sonrasında bir türlü düzelememiş, git gide daha da hastalanmıştır. Bütün bu olayların üzerine dünya ile iletişim kurmanın bir yolunu bulan ilk Sam, dünyadaki Tess'in aslında öldüğünü ve orijinal Sam'in dünyada olduğunu öğrenecektir. 






Bu haber üzerine kendini çok kötü hisseden Sam, sonrasında diğer Sam'in kendisi ile ilgili planını öğrenecektir. Diğer Sam, O'nu dünyaya göndermenin bir yolunu bulacak ama hasta olduğu için bunu kabul etmeyip, ilk Sam, ikinci Sam'in gitmesinin doğru olduğunu düşünecektir.

Bu sırada yaşanan olaydan haberleri olan Ay'a gelen şirket yetkilileri, gelince ikisinden birini öldürmek durumunda kalacağı için plana göre bir klon daha uyandıracaklar ve bir Sam kaza yapan aracın içinde ölü olarak bulunacak, diğer Sam dünyaya gönderilen Helyum'un aracına binerek dünyaya gidecek, uyandırılan son Sam'de tesiste kalarak işlere kaldığı yerden devam edecektir.

Bu sırada yapay zekanın belleğini de silecekler ve bu planı uygulayıp, hasta ve ölmek üzere olan Sam'ı dışarıdaki araca yerleştirip, kendisi de giderken kendisinden sonraki Sam'in işine yaraması için sinyal kulelerini yıkarak, tesisin görevlileri gelmeden önce Helyum aracına binerek dünyaya gidecektir. Sonrasında klon Sam'in dünyaya gitmesi ile işler karışacak, şirketin hisseleri düşecek, davalar açılacak ve böylelikle film son bulacaktır.

İnandığınız her şeyin bir gün tamamen yalan olduğunu öğrendiğinizde, hissedeceğiniz şeyleri filmdeki Sam'in klonları yaşamışlardır. İnsanın kendi ile ilgili gerçekleri sorgulamasına neden olabilecek, oldukça sakin bir atmosferde ve aksiyondan uzak bir şekilde geçen film, konusu itibarı ile oldukça sürükleyicidir. Kendine ait bir tarzı ile dram, psikolojik gerilim ve bilim kurgu filmidir.