Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

15 Ekim 2019 Salı

Sinema: Babam ve Oğlum - İki Baba ve İki Oğlun Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Babam ve Oğlum

Oyuncular; Fikret Kuşkan, Hümeyra, Yetkin Dikinciler, Çetin Tekindor, Binnur Kaya, Ege Tanman
Yönetmen; Çağan Irmak
Tür; Dramatik Komedi, Türk

Konusu; Film, ailesini idealleri uğruna terk eden ve sonrasında bir çocuk sahibi olan akciğer hastası bir babanın, çocuğunu emanet etmek için yeniden ailesinin yanına dönmesi ile gelişen duygu yüklü olayları konu almaktadır.

Özeti; Sadık, üniversite yıllarında kendisi ile fikir ayrılıkları yaşadığı için babası ile kavga ederek ailesinden ayrılmıştır ve sonraki yıllarda sevdiği kız ile evlenen Sadık, birde çocuk beklemektedirler. Eşinin doğumunu bekledikleri zamanlarda bir sabah doğum başlayacak, panikten ne yapacağını bilemeyen Sadık, taksi bulamayacak, sancıları başlamış olan hamile eşi ile sokaklara çıkacak ama yardım bulamadığı için yol kenarında doğumu kendisi yaptırmak zorunda kalacaktır vbu sırada eşini kaybedecektir.





Doğum bittikten sonra yanına gelen askerlerden darbe olduğunu duyacaktır ve sokaklarda kimseyi bulamamasının sebebini anlayacaktır. 

Yıl, 12 Eylül 1980'dir ve bu olaydan sonra Sadık'ta hapse atılıp işkence gören insanlar arasına alınacaktır ve iki yıl boyunca görüşleri yüzünden hapislerde işkenceye maruz kalacaktır.

Aradan yıllar geçecek ve artık darbenin izleri yok olmaya başlamışken, Sadık'ın oğlu Deniz büyümüş ve süt annesi ile yaşamaya başlamıştır. Bu sıralarda Sadık, Deniz'i alıp ailesinin yaşadığı yere götürmeye karar verecektir. Yıllar önce ailesi ile birlikte yaşadığı İzmir'în bir köyünü terk eden Sadık, yeniden onların yanına gidecektir ve gidiş sebebi, Deniz için güvenli bir yuva sağlamaktır, çünkü kendisi yakında ölecektir. Deniz ile birlikte tren yolculuğu yaparak köylerine gidecekler ve burada Sadık'ın babası Hüseyin dışında herkes onları sevinç ile karşılayacaktır. İlk zamanlarda oğluna ve torununa soğuk davranan Hüseyin dede, sonrasında yavaş yavaş torunu ile iletişime geçmeye başlayacak, aralarındaki buzlar eriyecektir. Deniz, aynı zamanda hayal gücü çok güçlü olan ve sık sık hayaller kurarak kendine ait hikayeler yaratan bir çocuktur ve dedesinin O'na çizgi roman kitapları alması ile araları çok daha yakın olacaktır.





Bu sırada Sadık, geliş sebebini babasına anlatmak isteyecek, bunun için özel bir konuşma anı hazırlayacak ve aslında geliş nedeninin Deniz'i onlara emanet etmek olduğunu söylerken bayılacaktır.

Bu baygınlık üzerine ailesi Sadık'ı hastaneye kaldıracaklar ve orada acı gerçeği öğreneceklerdir. Sadık, iki yıl boyunca işkence gördüğü hapishaneler içinde hasta olmuştur ve yakında ölecektir.

Bu haberi duyan aile yıkılacak ve artık aralarında dargınlık veya küslük gibi hiç bir şey kalmayacaktır. Son günleri kalan Sadık, bu sırada köyü terk ettiği zaman kendisini bekleyen kızdan da af dileyecek ve sonraki günlerde ölüm haberi gelecektir. Hüseyin, Sadık'ın zamanında gitmesine izin verdiği için bu ölümden kendini sorumlu tutacak, cenaze alanına dönerken arabadan inerek kriz geçirecek, teyzeleri bu sırada akıl ederek diğer oğlu Salim'in Hüseyin'in üzerine hızlıca koşmasını sağlayarak, kalıcı olmasından korktukları krizin geçmesine neden olacaklardır. Ardından zamanla Sadık'ın ölümüne alışmaya çalışan aile, bu seferde Deniz'in bu durumu üzülmeden atlatması için mücadele edeceklerdir. Babasını çok özleyen ve ölümün tam olarak ne anlama geldiğini bilmeyen Deniz'e dedesi ve babaannesi, sevgileri ile sürekli destek olacaklardır. 






Son olarak babasını çok özleyen Deniz'e, babasının gençlik video görüntülerini izletecekler ve dedesi Deniz'e bir kamera hediye edecektir. Ertesi gün sabah erken uyanan Deniz, bu kamera ile avluda gezerken babasını görecek ve O'nunla son kez konuşup vedalaştıktan sonra film son bulacaktır.

Oldukça hüzünlü ve duygu yüklü ve yer yer komik sahneleri olan, müzikleri ile de seyircisini etkileyen, sürükleyici konusu ile Türk dramatik komedi filmidir.