Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

3 Ekim 2019 Perşembe

Sinema: Bulut Atlası - Cloud Atlas - Altı Ayrı İnsanın Sebep Sonuç İlişkisine Dayanan Ayrı Zaman ve Mekanlarda Yaşadığı Olaylar... / Konusu, Özeti, Afişler

Bulut Atlası - Cloud Atlas

Oyuncular;
Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent

Yönetmen; Lana Wachowski, Tom Tykwer
Tür; Gizem, Gerilim, Macera, Aksiyon, Bilim Kurgu

Konusu; Film genel olarak, altı ayrı karakterin ayrı zamanlar ve ayrı mekanlarda yaşadıkları, birbirleri ile ilişkili olan ve sebep sonuç ilişkisine dayalı yaşamlarını ve bu yaşamlar süresince insanların yaşadıkları macera, gerilim, aksiyon ve gizem dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Filmde altı ayrı karakter vardır ve bu karakterlerin yaşamlarından olaylar kesitler şeklinde gösterilmektedir. Bir karakterin yaşadığı hayatın içindeki bir çok yan karakterler, diğer yaşamlarda baş karakter olmaktadır ve bütün karakterlerin gösterilen altı yaşam örneğinde kendilerine ait rolleri bulunmaktadır. Hepsi kendi kişilik ve karakterinin sonucu olarak bir sonraki veya başka bir hayattaki kendisini yaratmıştır ve bu örneği ile evrendeki karma yasasını açıklamaktadır.





Karma yasasına göre insanlar hayatlarında yaşattıkları iyilik ve kötülüklere göre bir sonraki hayatlarını belirlerler. Film, bu konu üzerinden altı ayrı yaşamları olan karakterleri birbirleri ile ilişkili hale getirerek, karmanın hepsinin üzerindeki sonuçlarını açıklamaya çalışmıştır.

Bu hayatlardan biri, Adam Ewing isminde bir erkek ve 1850 yılında Pasifik okyanusunda, içerisinde köle olarak adlandırılan bir zencinin haklarını savunarak yolculuk etmektedir. Bu dönemde siyahi insanların hepsine köle gözü ile bakılmakta ve onlara hiç bir hak verilmemektedir. 

Gemiye binmeden önce bu kölenin kırbaçlandığını gören Adam, bayılmıştır ve bu baygınlığı fırsat bilen gemideki doktor Adam'ın altınlarını çalmak için O'nu hasta edecek ve zamanla öldürecek ilaçlar vermeye başlamıştır. Adam, kendine geldiğinde kırbaçlanan köleyi gemide görecek, köle O'ndan yardım isteyecek, Adam O'na yardım ederek kaptan ile konuşacak, haklarını savunacak ve gemide kalmasını sağlayacaktır. Ama diğer yandan geminin doktoru her geçen gün verdiği ilaçlar ile Adam'ı zehirlemekte ve yavaş yavaş her şeyini çalmaktadır. Artık ölmesine bir gün kala, gemideki kendisine yardım ettiği köle Adam'ı kurtaracak ve geminin doktorunu öldüreceklerdir. Bu olay sonrasında evine dönmeyi başaran Adam, köleler ile ilgili bir aydınlanma yaşamıştır ve kendisi gibi düşünen eşini de alarak, babalarına karşı çıkıp köle haklarını savunmaya kendilerini adayacaklardır.





Diğer bir hayat ise, 1930'lu yıllarda Belçika'da yaşayan beş parasız ama yetenekli bir bestekar olan Robert Frobisher'tur. Biseksüel olan Robert, sevdiği erkek olan Rufus Sixsmith'den ayrılarak ünlü bir besteci olan Cavendish'in yanında iş bulacak, burada zamanla Cavendish ile dostluk kurup yeteneklerini geliştirecek ve çok beğenilen bulut atlası altılısı isimli eserini hazırlayacaktır.

Ancak bu sırada Cavendish ile aralarında bir yakınlaşma olacak, Cavendish O'nu reddecek ve bunun sonrasında kendini kötü hisseden Robert, her şeyi toplayarak ayrılmak isteyecek ama Cavendish, bulut atlası altılısı eserinin kendisine ait olduğunu iddia ederek, notaların yazılı olduğu defteri alacaktır. Buna izin vermek istemeyen Robert, O'nu istemeden silah ile vuracaktır. Bunun üzerine kaçan Robert'ı her yerde polisler arayacak ve sürekli sevdiği adam olan Sixmith'e mektuplar yazan Robert, son bir mektup daha yazarak kendisini bir otel odasında öldürecektir.

Öteki hayat ise, Amerika'da yaşayan Luisa Rey isimli isyankar ve gözü kara bir kadın gazetecinin hayatıdır. Luisa, bir iş dönüşü sırasında asansörde Rufus Sixsmith'in yaşlanmış zamanı ile karşılaşacaktır ve Rufus, O'nunla asansörde mahsur kalacak ve bu sırada tanışıp, sonrasında O'na içerisinde çok gizli ve tehlikeli bilgilerin olduğu, ülke enerjileri için savaşların çıkması yönünde kanıtlar bulunan bir dosya verecektir. Ancak Rufus'un bunu yapacağını öğrenen ajanlar, Luisa ile görüşemeden O'nu otel odasında öldürecekler ve dosyalarını alacaklardır.







Bu işin peşini bırakmayan Luisa, aynı ajan tarafından saldırıya uğrayacak, arabası ile nehre düşecek, ölüm tehlikeleri atlatacak ama kesinlikle vazgeçmeyecektir. Kendisine yardım eden babasının arkadaşı ile de birlikte çalışıp, Rufus'un yeğenine ulaşacak ve istediği belgelerin kopyasını O'ndan almayı başaracaktır. Bu sırada Luisa, Robert Frobisher'ın Rufus'a yazdığı mektupları da yeğenine verecektir.

Bir sonraki hayat ise, bir yayın evi sahibi olan Timothy Cavendish ile ilgilidir. Alacaklılarından kaçmaya çalışan ve insanları kandırmak gibi eğilimleri olan Timothy, kardeşi tarafından bir huzur evine hapis edilecektir. Burada kurduğu dostluklarla buradan kaçmanın yolunu bulacak, bu sırada eğlenceli ve ders verici mahiyette bir çok olay yaşayacak ve yıllar sonra sevdiği kadını bulup, bir kitap yazmaya başlayacaktır.

Diğer hayat ise, yakın bir gelecekte Güney Kore'nin yeni Seul olarak adlandırılan şehrinde, kendisini var eden sisteme isyan eden android garson Sonmi-451'nin hayatıdır. Sonmi, insanların hizmetçiler ve safkanlar olarak ayrıldıkları bir toplumda, insanlar tarafından yaratılmış bir varlıktır. Hizmet etmek için var edilen ve bir çok şekilde istismara uğrayan bu androidleri kurtarmak ve düzeni bozmak isteyen direnişçi bir grup vardır. Sonmi, bu grupta görevli bir asker ile tanışacak, sonrasında kendisi de düzene isyan ederek bir akım başlatacaktır. Bu mücadelesi sonucunda androidlere yapılan akıl almaz olayları öğrenecek, kendilerini sonrasında nasıl çorba haline getirdiklerini görecek ve aşık olduğu asker ile bu mücadele sırasında hayatını kaybedecektir.








Son hayat ise, medeniyetin çöküşüne ve ilkel kabilelerin insanlığa hükmetmesine şahit olduğu bir zamanda Zachry tarafından yaşanmaktadır. Zachry, kendisine sürekli eşlik eden ve kararlarını etkileyen bir şeytan ile mücadele edecek, bazı anlarda şeytana yenilecek, bazı anlarda ise yenmeyi başaracaktır. 

Bu sırada çöken medeniyetin ardından, uzaydan gelen ve geleceği görenler olarak adlandırılan insanlarla tanışacak, onların içinden Meronym isimli kadından hoşlanacak, bu sırada adada kendilerine saldıran vahşi kabilelerle savaşacaklar ve sonunda yeğeni ile yalnız kalan Zachry, O'nu da alarak uzaydan gelen insan topluluğuna karışacaklardır. Sonrasında Meronym ile evlenip, dünya dışında başka bir gezegende yaşamaya başlayacaklardır.

İşte bu altı hayatın baş rollerindeki karakterler, diğer hayatlardaki yan rollerdeki karakterlerden oluşmaktadır. Aynı zamanda hepsinin bedeninde bir kuyruklu yıldız doğum lekesi olan bu insanlar, geçmişte yaşadıkları ve gelecekte yaşayacakları olaylar açısından birbirleri ile bağlantılıdırlar. Zachry'i, hayatların birinde gemideki doktor, diğerinde bilim adamı, başka birinde oteldeki aç gözlü resepsiyoncu olarak göreceğiniz şekilde diğer karakterlerde kendi kişiliklerine göre filmde gereken rollere bürünmüşlerdir. Zaten filmin bir çok yerinde karma yasasına ilişkin konulardan bahsedilmektedir.

'' Hayatlarımız sadece bizim değildir, ana rahminden ölene kadar başkalarına bağlıyız. Geçmişte ve şimdi, ve her bir suç ile ve yaptığımız her iyilik ile geleceğimizi doğuruyoruz.''

Bütün hayatlarda birbirinden öğretici ve anlamlı olayların yaşandığı, beğenerek ve sıkılmadan izleyeceğinizi düşündüğümüz, macera, gerilim, aksiyon, gizem, psikolojik ve bilim kurgu gibi konuların iç içe işlendiği bir filmdir.