Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

21 Ekim 2019 Pazartesi

Sinema: Çember - The Circle - Dünya'ca Ünlü Bir Şirkette İşe Başlayan Mae'nin Doğruluk Üzerine Mücadelesini Anlatan Öyküsü... / Konusu, Özeti, Afişler

Çember - The Circle

Oyuncular; Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega
Yönetmen; James Ponsoldt
Tür; Psikoloji, Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, dünyanın en büyük ve en güçlü teknoloji ve sosyal medya şirketi olan Circle'da işe başlayan bir kızın, bu şirketin yapısını değiştirmeye ve patronlarının foyalarını ortaya çıkarmaya kadar giden öyküsünü konu almaktadır.

Özeti; Mae Holland, bir şirkette telefonlara cevap vermek ile ilgili bir iş yapmaktadır ve bu işinden memnun değildir. Kısa bir zaman  sonra arkadaşı Annie, kendisini arayacak ve dünyanın en büyük ve güçlü teknoloji ve sosyal medya şirketi olan Circle'da iş alımları başladığını söyleyecektir. Bunun üzerine iş başvurusunda bulunan Mae, başvurudan başarı ile çıkacak ve işi alacaktır. Çalışanlarına çok özel imkanlar sunan ve özel olarak ilgilenen şirketi gören Mae, çok etkilenecek ve masa başında bilgisayardan müşteriler ile görüşmesi gereken şekilde bir pozisyona geçecektir.





Bu pozisyonda memnun ettiği insanlardan yüksek puanlar almaktadır ve yeni başlamış olmasına rağmen derecesi oldukça iyidir. Aynı zamanda şirketin çalışma sahası içinde konserler verilmekte, özel sağlık bölümleri bulunmakta, spor ve eğlence v.b. bir çok konuda çalışanların dışarı çıkmadan şirketin kendi bünyesinde aradıklarını bulabilecekleri kompleks bir yapı vardır.

Hatta babası MS hastası olan Mae, şirketin imkanlarını ailesi içinde kullanabilecek ve babası da tedavi görmeye başlayacaktır. Bu sırada bir parti gecesi Mae, şirketin kurucularından olan ve ortalıklarda gözükmeyen, kendisini insanlardan saklayan Kalden ile tanışır. Kalden, O'na aslında şirketi yönetenlerin gizli amaçlarından bahseder ve bundan hiç memnun olmadığını söyler. 

Şirket aynı zamanda bütün insanların her anını izleyebilmek ve kaydedebilmek ile ilgili projeler üretmektedir ve yakında uygulamaya geçecektir. Bu durumun kötü niyetli kişilerin kontrolünde olmasından doğan sorunlar, Circle şirketinin yöneticilerini de ilgilendiren bir sorun olarak gözükmektedir. Ve bir gün şirketin çalışanları ile ilgili her şeyi bilmesinden kaynaklanan sebeplerden dolayı Mae'nin arkadaşı Mercer ile olan resimlerini göreceklerdir ve ölü bir geyiğin resimde bulunmasından dolayı Mercer, geyik katili olarak anılmaya başlayacak ve ölüm tehditleri alacaktır. Bu durumdan çok rahatsız olan ve aslında geyik öldürmemiş olan Mercer, konuyu Mae'ye açacak ve arkadaşlıklarını bitirip, gözlerden kaybolacaktır.





Bu ve babasının hasta olmasından kaynaklanan sorunların verdiği psikoloji ile bir gece gölde izinsiz aldığı kanoya binen Mae, göle düşecek ve helikopterlerle gelip O'nu kurtaracaklardır. Bu olay sonrasında Circle'da meşhur olan Mae, yöneticileri ile tanışacak ve bir konferansta konuşma yapacak, Circle'ın bir projesi olan insanların her anlarını ve her yaptıklarını izleyen ve raporlar çıkaran kamera sisteminin ilk deneği olacaktır.

Böylece artık ailesi ve kendisinin her hareketini herkes izleyecek ve bu deney aylarca sürecektir. Bu deney sonrasında Circle'da ünlü olan Mae, artık şirketin projelendirme ile ilgili toplantılarına da katılmaya başlayacak ve önerdiği proje yüzünden daha da göz önünde olacaktır. 

Circle, aynı zamanda politik seçimlerde oy vermek ile ilgili de çalışmalar yapmaktadır ve insanların bütün ihtiyaçlarını tek bir hesapta toplamayı düşünmektedirler. Bu projeye katkılar sağlayan Mae, sonrasında yeni bir proje olan Ruh Arama sistemini insanlara tanıtacaktır. Bu sistem dünya üzerindeki yeri bilinmeyen ve kaçak olan insanları, kullanıcılarının sayesinde bulabilmeye yaramaktadır ve ilk denemeleri hapisten kaçmış bir kadın olacaktır. Kullanıcılarının sayesinde bu kadının yerini bulacaklar ve ikinci denemeleri olarak Mae'nin arkadaşı Mercer'in bulunmasını isteyeceklerdir. Bunu Mae'nin istememesine rağmen O'nu zorlayacaklar ve sonrasında kullanıcılar O'nun da yerini bulacak ve araba ile kovalamaya başlayacaklardır. 





Bu takipten rahatsız olan Mercer, kaza yapacak ve köprüden aşağı düşüp ölecektir. Bu acı olay üzerine Mae, günlerce kendine gelemeyecek ve iyileştiğinde Circle'a gidecek ve patronlarına bir oyun oynayacaktır. 

Kendisine şirkette yetki vermeyi düşünen patronları ile bir cuma konferansı sırasında izleyicilere bir sürpriz açıklaması olduğunu söyleyecektir. Kalden ile iş birliği içinde, patronları olan Eamon ve Tom'un bütün gizli maillerini, yazışmalarını, konuşmalarını insanlara açıklayacak, kendisinin uyguladığı şeffaflık ile ilgili deneyi patronlarının da uygulamasını isteyecek ve yakalarına bu özel sistemli kameralardan takacaktır. Oldukça gizli işleri olan ve herkesin şeffaf olmasını savunan bu yöneticilerin '' çok fena hapı yuttuk '' şeklindeki ifadelerinden sonra film son bulacaktır.

Oldukça farklı ve sürükleyici bir konusu olan, şirketlerin çalışma prensipleri ile ilgili konulara değinilmiş ve teknolojinin mahremiyet üzerindeki etkileri üzerinde durulmuş, aksiyondan uzak psikolojik dram ve bilim kurgu filmidir.