Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

3 Ekim 2019 Perşembe

Sinema: Parçalanmış - Split - Çoklu Kişilik Bozukluğu Olan ve 23 Alter Egosu Bulunan Kevin'ın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Parçalanmış - Split

Oyuncular; James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley
Yönetmen; M. Night Shyamalan
Tür; Suç, Gizem, Psikolojik Gerilim

Konusu; Film, '' Çoklu Kişilik Bozukluğu '' rahatsızlığı olan ve bu yüzden 23 ayrı alter egosu bulunan Kevin isminde bir insanın, son olarak ortaya çıkardığı Canavar isimli kişiliği ile insanlara zarar vermeye başlaması sonrasında gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Kevin, çocukken annesinin kötü muamelesine maruz kalmış ve bu yüzden olumsuzluklar ve acılar içinde bir çocukluk geçirmiş, hayvanat bahçesinde çalışan ve belirli zamanlarda psikolog ile görüşen, 23 ayrı kişiliği olan ve bunları ayrı ayrı zamanlarda yaşatan rahatsız bir insandır. 23 kişiliğin dışında Canavar olarak adlandırdığı bir kişilik daha vardır ve bu kişilik oldukça güçlü, vahşi ve kendi tabiri ile acı çekmemiş insanları, yani saf olmayan insanları yemek ihtiyacı duyan bir kişiliktir.





İçindeki canavar kişiliğin yönlendirmesi ile bir gün 3 tane genç kızı kaçıracaktır ve hayvanat bahçesinin altındaki kullanılmayan bir alanda bu kızları hapis edecektir. Casey, Claire ve Marcia isimli bu kızları, önce hepsinin bir arada bulunacağı bir odaya kapatacak, sonrasında kızların kaçma girişimleri söz konusu oldukça onları ayrı ayrı odalara alacaktır.

Farklı farklı kişiliklerle kızlarla iletişim kuran Kevin, kişiliklerinin birinde 9 yaşında bir çocuktur, diğerinde otoriter bir kadın, diğer bir tanesinde modacı, başka birinde şeker hastası v.b. 23 ayrı kişiliği kendi içinde yaşatmaktadır. Ortaya çıkan kişilikleri ise ışığa çıkmaları şeklinde tanımlamaktadır. Kevin ile seanslar yaparak hem O'nu tanımaya hemde yardımcı olmaya çalışan doktor Karen, Kevin'ın diğer kişiliklerinden yardım etmesi ile ilgili mailler almaya başlayacaktır. İçindeki kişiliklerin çatışmasının bir sonucu olarak, kimileri kızları kaçırmasını doğru bulmamakta, kimileri ise bu kaçırılma olayını desteklemektedir.

Doğru bulmayanlar ışığa çıkma fırsatı bulduklarında dr. Karen'e mailler yazmıştır ve bu durumdan şüphe duyan doktor, Kevin'ı ziyaret etmiş ve kızları hapis ettiği yere girmiştir. Burada kendisi ile konuşurken, içeride garipliklerin olduğunu fark eden doktor, odaları kontrol edince tutsak edilmiş kızlar olduğunu görecek ve doktorun kızları gördüğünü anlayan Kevin, O'nu bayıltarak başka bir odaya götürecektir. 






Sonrasında dışarı çıkan Kevin, dışarıda canavarın ışığa çıkmasına neden olacaktır. Dışarı çıkan Canavar isimli kişilik, çok hızlı, çok güçlü, duvarlara tırmanıp ters bir şekilde tavanda yürüyebilen ve vahşi bir şekilde hareket eden bir kişiliktir. 

Canavar ortaya çıktıktan sonra kızların ve doktorun hapis edildiği yere gelip, önce doktoru sıkarak öldürecek, sonra kaçmaya çalışan Claire ve Marcia'yı canlı canlı yiyerek öldürecektir.

Bu sırada Casey başka bir odada kurtulmaya çalışırken doktorun kağıda yazdığı yazıyı görecek ve Canavarın ışıktan gitmesi, orijinal Kevin'ın geri gelmesi için isminin söylenmesi gerektiğini öğrenecektir. Bu kağıtta Kevin'in orijinal ismini gören Casey, Canavar kendisine saldırmak üzere iken ismini söyleyecek ve orijinal Kevin ışığa çıkacaktır. Kevin ışığa çıkınca, olan olayları kendisinin yapmadığını söyleyecektir ve pompalı tüfek ile mermilerin yerini söyleyip, kendisini biran önce öldürmesini isteyip ışıktan ayrılacaktır. Bu sırada Kevin'ın diğer kişilikleri devreye girecek, Casey artık bu duruma katlanamayıp silahı alarak mermilerin olduğu yere gidecek, ardından yeniden ışığa çıkan Canavar, Casey'i kovalayacak ve mahzende bir kafese kendini kapatan Casey, yanına Canavar geldiğinde O'nun bedenine isabet edecek şekilde ateş etmiş olmasına rağmen öldüremeyecek, bunun üzerine Canavar kafesin demirlerini ayırıp içeri girecekken, Casey'in çocukluğundan bu yana amcası tarafından taciz edilirken vücudunda kalmış olan kesik izlerini görecek ve O'nun da acı çektiğini anlayıp, saf olduğunu düşünüp, öldürmekten vazgeçecek ve gidecektir.






Sonrasında geriye yaşayan olarak bir tek Casey kalacak ve hayvanat bahçesi yetkilileri tarafından kurtarılacaktır. Bu olay haberlere çıkacak, ve serinin bundan önceki filminde olan ölümsüz karakteri ile David, bu haberleri izleyecek ve filmde böylelikle son bulacaktır.

Komik, eğlenceli, dramatik, korkunç, sanatçı, hasta ve bunun gibi bir çok kişiliği bir bedende izleyeceğiniz, James McAvoy'un bu tek kişilik sergilemiş olduğu başarılı oyunculuk gösterisine tanık olacağınız, serinin ikincisi olan film, suç, gizem ve psikolojik gerilim filmidir.