Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

24 Ekim 2019 Perşembe

Sinema: Sihirli Şehir - City of Ember - Yerin Altına İnşa Edilmiş Bir Şehirde Yaşanan Maceralar... / Konusu, Özeti, Afişler

Sihirli Şehir - City of Ember

Oyuncular; Bill Murray, Saoirse Ronan, Harry Treadaway
Yönetmen; Gil Kenan
Tür; Aile, Fantastik, Macera

Konusu; Dünya üzerindeki hayatın yaşanmaz hale gelmesi nedeni ile yerin altında güvenli bir şehir inşa edilmiştir ve yok oluştan sonra 200 yıl boyunca geride kalan insanlar burada yaşamışlar ve çoğalmışlardır. Film, gerçekleri öğrenen bazı çocukların bu yer altı şehrinden çıkmaya çalışmasını konu almaktadır.

Özeti; Dünyanın sona erdiği günlerde insanoğlunun kaderi küçük metal bir kutuya koyuldu. Gizli bir yerde mühendisler, bilim insanları ve mimarlar buluşup bir sonuca vardılar. Gelecekleri için sadece bir umut vardı, oda bir yer altı şehri inşa etmekti. Böylece insanlar nesiller boyunca korunmuş olacaklardı. Şehir hazırlandıktan sonra içinde özel bilgilerin olduğu ve 200 yıl sonra açılması planlanan kutu, kendinden sonraki başkanlarına emanet edilmek üzere ilk belediye başkanına emanet edildi.





Yıllar yılları izledikçe kutu bir başkandan diğerine geçti, gizlediği sırrı kimse bilmiyordu, sadece en acil zamanlarda açılabileceğini biliyorlardı. Ancak kaderin başka planları vardı ve bu emanet edilme zinciri kırıldı. Kutu bir kenara konulup unutuldu, şehir eskidikçe bir harabeye dönmeye başladı ve bu arada kutu sessizce açıldı.

Kutu, sihirli şehirde büyük annesi ve kız kardeşi ile yaşayan Lina isminde bir kızın evindeydi. O dönemlerde Sihirli Şehir'de ergenliğe ulaşan çocukların iş dağıtımı yapılmaktadır ve Lina, kendisine boru tamircisi çıkmasına rağmen bunu yakın arkadaşı Doon ile değiştirerek haberci olmuştur. 

Doon'da şehirdeki jeneratörü incelemek istediği için hep tamirci olmak istemektedir. Şehir enerjisini sadece dev bir jeneratörden almaktadırlar ve son zamanlarda jeneratör sık sık bozulmakta, insanlar karanlıkta kalmaktadır. Aynı zamanda şehirde besin sıkıntısı da çekilmektedir ve güler yüzlü ama içten pazarlıklı birde belediye başkanları vardır. Lina, habercilik yapmaya başladığı sırada evlerinde gizli olan kutuyu bulacak ve içinden ne yazdığını anlamadığı yazılar çıkacaktır. Aynı zamanda kutu açık olduğu için kardeşi içerisindeki kağıdı yiyerek parçalamıştır. Kutunun önemini anlamadan işine dönen Lina, sonrasında belediye başkanına bir mesaj göndermek zorunda olunca, girişteki tablolarda geçmiş belediye başkanlarının elindeki kendi evinde olan kutuyu görecektir. 





Resimlerdeki kutunun ne olduğunu başkana sormasına rağmen cevap alamayacak ve hemen eve dönüp kutuyu inceleyecektir. Kutunun içindeki yırtık kağıtları birleştirecek ve birde camdan yapılmış bir anahtar bulacaktır.

Bunların ne anlama geldiğini anlamak için arkadaşı Doom'a gösterecek ve birlikte Doom'un daha önce gördüğü gizli ve kilitli olan bir kapıya girmeye karar vereceklerdir. 

Burada kutu ile ilgili gerçekleri bulmayı umut eden arkadaşlar, içeride belediye başkanının gizli yiyecek deposunu bulacaklar ve içeride başkanın yemek yerken uyuya kaldığını göreceklerdir. Şehirde insanlar açlık sıkıntısı çekerken başkanın bu tavrını yardımcısına şikayet eden Lina, yardımcısı tarafından alıkonulacak ve başkanın odasına götürülecektir. Başkan ile iş birliği içinde olan yardımcısı, Lina'nın elindeki kutuyu almaya çalışacak ancak bu sırada jeneratör bozulduğu için her yer karanlık olacak ve Lina, bir benzeri de başkanda olan camdan yapılmış diğer anahtarı alıp kaçmayı başaracaktır. Ardından Doom ile buluşacaklar ve kendilerini kovalayan insanlardan kaçıp, Doom'un babasının daha önce şehirden çıkmak için yaptığı bir kazı arabasına binecekler ve jeneratöre gitmeleri gerektiğini anlayacaklardır. Çıkış yolu jeneratörde gizlidir.





Bunun üzerine kardeşini de yanına alan Lina, üçü birlikte jeneratöre gidecekler, burada şifreli hazırlanmış çıkış sistemini çözecekler, iki camdan yapılmış anahtarı kullanacaklar ve önlerine akan nehirden gitmelerini sağlayacak sandallar çıkacaktır. 

Ama bunun için dönen çarkları durdurmaları gerekmektedir ve bu konuda onlara Sul isminde Doom'un ustası yardım edecek ve Lina, kardeşi ve Doom, kayığa binerek, dalgalarında yardımı ile çarkları geçip, şehirden çıkmaya başlayacaklardır. 

Bu sırada çarkların düzeninin değişmesi nedeni ile şehri su basmaya başlayacak ve kendini korumak için yiyecek dolu odasına kaçmaya çalışan başkanı, odanın içinde bulunan dev bir köstebek öldürecektir. Diğer tarafta Lina, kardeşi ve Doom, sandal ile dar ve hızlı bir şekilde tünellerden geçecekler ve ardından kendilerini yukarı doğru merdivenlerle çıkılan bir çıkış alanında bulacaklardır. Burada kendilerini karşılayan mesajlar görecekler ve yukarı doğru çıkıp yeryüzüne ulaşacaklardır. Çıktıkları sırada gece olmuştur ve bu yüzden her yerin karanlık olduğunu sanıp umutsuzluğa kapılan gençler, sonrasında güneş doğunca çok sevineceklerdir. 




Çevrelerindeki her şeyi ilk kez görmelerinin verdiği heyecanla aşağıdakilere yukarıdaki bir oyuktan mesaj göndereceklerdir ve bu mesaj Doom'un babasına ulaşacaktır. Bu mesajdan sonra Sihirli Şehir'deki insanlarında yukarıya çıkması umudu ile film son bulur.

Jeanne Duprau’nun aynı adlı romanından uyarlanan, oldukça sürükleyici ve merak uyandırıcı konusu ile izlemekten zevk alacağınız bir aile ve fantastik macera filmidir.