Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

14 Ekim 2019 Pazartesi

Sinema: Sully - Arızalanan Yolcu Uçağını Hudson Nehri'ne İndiren Chesley Sullenberger'in Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Sully

Oyuncular; Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney
Yönetmen; Clint Eastwood
Tür; Biyografi, Dram

Konusu; Film, 15 Ocak 2009’da arızalanan yolcu uçağını Hudson Nehri'ne indirmeyi başaran ve kahraman haline gelen pilot Chesley Sullenberger'in bu başarısını konu almaktadır.

Özeti; 15 Ocak günü New York'tan havalanan uçağın sağ ve soldaki motorlarına kuşlar çarpacak ve bozulmasına neden olacaktır. Bu uçağın kaptan pilotu Chesley, yardımcı olarak da Jeff isminde bir pilot vardır. Kalkışından dakikalar sonra yaşanan bu olay sonrasında kuleye haber veren kaptan, çevrelerindeki iniş pistlerine inmesi konusunda bilgi alacak, ilk başta bunu denemeye çalışan kaptan, sonrasında bunu başaramayacaklarını anlayınca şehri ikiye bölen Hudson Nehri'ne inmeye karar verecektir. 








İçeride 155 yolcu vardır ve yolculara çarpışmaya hazır olmaları konusunda uyarıda bulunan kaptan, sonrasında başarılı bir şekilde uçağı suya indirecektir.

Kimse yara almadan ve şiddetli bir çarpışma olmadan suya inen uçaktan yolcular indirilecek ve bir çoğu uçağın kanatlarının üzerinde bekleyeceklerdir. Bu sırada uçağın yanlarından botlar açılacak, yolcular sıra ile botlara binecek, bazı yolcular suya atlayacak ama kısa bir zaman sonra çevreden gelen feribotlar sayesinde herkes kurtulacaktır. Ocak ayı olmasından dolayı hava çok soğuktur ve yolcular sadece üşüme sorunu yaşadıkları bu kazadan hiç yara almadan kurtulacaklardır.

Bütün yolcuların sağ olduğu haberini aldıktan sonra ancak rahatlayan kaptan, halk gözünde kahraman ilan edilecek, insanlar aşırı sevgi gösterisinde bulunmaya başlayacaklardır. Ancak şimdi de şirketin yetkililerine neden nehre indiği konusunda açıklama yapmak zorunda kalacaktır. Çünkü simülasyonlarda uçağın aynı sorunları ayarlanarak denemeler yapıldığında, en yakın hava limanına inebildiği gösterilmektedir ve bu durum kaptanın canını sıkmaktadır. 







Yetkililere durumu açıklamasına rağmen belirli bir süre kaptanın samimi olduğuna inanmayacaklar ve bu konuda hakkında düzenlenen mahkemede, sonradan kaptanın aklına gelen simülasyonlarda ki insani faktörün olmaması gerçeğini atladıklarını anlayacaklardır.

Simülasyonlar heyecan içermeyen, panik yapmayan şekilde pilotların kullandığı ve hemen kararlarını verdikleri bir ortamı sağlamıştır. Ancak gerçek hayatta durum böyle değildir. Bu faktörü atladıklarını söyleyen kaptanın bu sözlerinden sonra, simülasyonun hareket saatini 35 saniye ileriye alacaklar ve bu zamanlama ile artık simülasyonlarda inişi yapamayacak ve kaptanın haklı olduğu ortaya çıkacaktır. 

Simülasyonlar izlendikten sonra aynı zamanda kaza anındaki kaptanın ve yardımcı pilotun ses kayıtları da dinlenecek ve yine kaptanın halkı çabasını göreceklerdir.  Ardından nehir içinden çıkarılan uçak motorları da kazanın boyutunu açıklayacak, tüm bunlar sonrasında mahkeme heyeti de kaptanı onurlandırarak haklı bulacaklardır. Kaptanın haklı olduğunun anlaşılması sonrasında, yardımcı kaptanın esprisi sayesinde gülüşen mahkeme heyeti görüntüleri ile film son bulur.

Gerçek yaşanmış bir hikayesi olan film, işini ve insan hayatını ciddiye alan bir insanın başarısını göstermektedir. Duygu yüklü sahneleri ile Sulenberger ve Jeffrey Zaslow'un " Highest Duty " adlı kitabından uyarlanan biyografik dram filmidir.