Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

4 Ekim 2019 Cuma

Sinema: Tanrı Kent - Cidade De Deus - City of God - Rio De Janerio’nun Suç Dolu Gece Kondu Mahallesi Tanrı Kent'in Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Tanrı Kent - Cidade De Deus - City of God

Oyuncular; Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino da Hora, Seu Jorge
Yönetmen; Fernando Meirelles, Kátia Lund
Tür; Suç, Polisiye, Aksiyon, Gerilim, Dram

Konusu; Rio De Janerio’nun suç dolu gecekondu mahallelerinden biri olan Tanrı Kent'de geçen film, çocuk gangsterler, uyuşturucu satıcıları, soyguncular v.b. bir çok suç işleyen çetelerin akıl almaz yaşamlarını konu almaktadır.

Özeti; 1960'lı yıllarda Tanrı Kent, baraka şeklinde evlerin olduğu, içerisinde henüz elektriğin kullanılmadığı, oldukça yoksul kesimin yaşadığı ve çoğunluğu zencilerden oluşan bir yaşam alanıdır. 





Bu yıllarda Tanrı Kent'te meşhur olan 3 soyguncunun yaşadıklarını göstererek başlayan film, sonrasında zaman geçtikçe bu soygunculara katılan çocuklarında suç işlemeye olan isteklerini göstermek ile devam etmektedir.

Bu sıralarda henüz çocuk olan Lil Ze, kendisinden büyük olan soyguncular ile bir gün bir genel evi soymaya gidecekler ve genel evi soyan 3'lü çete elemanları dışarıda gözcülük yapmak için çocuk Lil Ze'yi bırakacaklardır. Ama Lil Ze'nin canı sıkıldığı ve insan öldürmeyi eğlenceli bulduğu için genel eve girerek önüne gelen herkese ateş ederek öldürecektir. Böylelikle insan öldürmeye alışmaya başlayan Lil Ze, ardından çete üyelerinden birini öldürecek ve aradan on sene geçtikten sonra artık mahallede herkesin korktuğu bir serseri, soyguncu, katil olacaktır. 

Kendisi büyüdükçe kendisi gibi serserilerden çete yapan Lil Ze, bütün Tanrı Kent'e hükmetmek istemektedir. Bu yüzden bir uyuşturucu mekanı olan Tanrı Kent'in içerisindeki kendisine rakip olabilecek bütün soyguncuları, uyuşturucu satıcılarını öldürecek, sadece tanıdığı bir çete kalacak şekilde artık Tanrı Kent'te kendisinin sözünün geçtiği bir duruma gelecektir. 





Ama bu zaman zarfında Tanrı Kent'te canını sıkan herkesi öldürmüş, rahatsız etmiş, taciz etmiş olan Lil Ze, en yakın arkadaşının Angelica isimli bir kızdan hoşlanmaya başlaması ile O'nun işi bırakmak istediğini öğrenecek ve bu işten hiç hoşnut kalmayacaktır.

Bu sırada Tanrı Kent'te kendisinden daha iyi uyuşturucu işi yapan Carrot'un çetesini de bitirmek isteyen Lil Ze, O'nunla tartışacak ve bunun sonucunda Carrot'un adamları Lil Ze'yi öldürmek isterlerken, en yakın arkadaşının jübile partisinde işi bırakmak üzere olan bu arkadaşını öldüreceklerdir. 

Bu olay sonrasında mahallede artık savaş başlamış olur ve ikiye ayrılan mahallede, genç yaşlı demeden herkesin eline silah veren çete üyeleri, çocukları diğer çete üyelerini öldürmesi için görevlendirmektedirler. Bu sırada filmin başından bu yana, anlatıcı olarak filmde özetler geçen ve Tanrı Kent'te yaşayan Roket, tüm bu olayların içindedir ama savaşmayan ve namuslu bir şekilde kendi işi ile uğraşmak isteyen bir fotoğrafçı olarak bulunmaktadır. Bu savaş ise Roket'e, çektiği fotoğraflardan para kazanması olarak geri dönecek, hatta zamanla bu konuda ün sahibi bile olacaktır. Çünkü Tanrı Kent'e hiç bir gazeteci korkudan girememektedir ama Roket'in yaşadığı yer olduğu için bu konuda rahat çalışmaktadır. Carrot ve Lil Ze'nin arasındaki savaş git gide ateşlenirken, mahalledeki çocukların bir çoğu ölecek, bu sırada Lil  Ze, hoşlandığı bir kıza yanında erkek arkadaşı varken tecavüz edecek, sonrasında erkek arkadaşının ailesini öldürecek ve  bu yaptıklarından dolayı Lil Ze, kendisine azılı bir düşman edinecektir.






Artık Tanrı Kent, sürekli silah seslerinin duyulduğu, sürekli dükkanların soyulduğu, yollarda birbirini öldüren çocukların cesetleri ile dolu bir mahalle olmuştur. Son olarak Carrot ile Lil Ze'nin çetesinin arasında yaşanan savaş sonrasında çete üyelerinin bir çoğu ölecek ve iş birlikçi polisler Carrot ve Lil Ze'yi yakalayacaklardır. 

Sonrasında Lil Ze'nin bütün paralarını alan polisler O'nu serbest bırakacaklardır. Tanrı Kent'deki çetelerden para aldıkları için onlara karışmayan işbirlikçi polisler yüzünden Tanrı Kent, tam bir suç merkezi haline gelmiştir.

Polislere bütün parasını kaptıran ve çetesinin erişkin bütün elemanları ölen Lil Ze, sonrasında çetesinin çocukları tarafından silahlarla öldürülecektir. Kendisinden intikam almak isteyen çocuklar, hiç beklemediği bir zamanda Lil Ze'yi öldüreceklerdir. Lil Ze'yi öldüren çocuklar, Lil Ze'nin bıraktığı yerden mahallede terör estirmeye devam edeceklerdir. Bu olayın ve polislerin rüşvet alma hallerinin resimlerini çeken Roket ise, fotoğrafçılık konusunda ünlenecek ve film böylelikle son bulacaktır.


Gerçek bir hikayeden esinlenerek ve gerçek mekanda çekilmiş filmi izlerken şaşkınlığınızı gizleyemeyecek, akıl almaz derecede kendini kaybetmiş insanların hayatlarına tanık olacaksınız. Yaşamın ne olduğunun henüz farkında olmayan küçücük çocukların eline silah alarak mahallede terör estirmesi, ibretlik film sahnelerindendir. Argo, uyuşturucu kullanımı, çocukların silahlar kullanması gibi olumsuz görüntülerin çok olduğu ve ölümlerin sürekli yaşandığı gerilim, aksiyon, suç, polisiye ve dram filmidir.