Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

30 Kasım 2019 Cumartesi

Sinema: Barınak - 6 Souls - Shelter - Çoklu Kişilikler Şeklinde Metafizik Varlıkların Etkisinde Kalan Bir İnsanın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Barınak - 6 Souls -  Shelter

Oyuncular; Julianne Moore, Jonathan Rhys-Meyers, Jeffrey DeMunn
Yönetmen; Björn Stein, Måns Mårlind
Tür; Psikoloji, Gerilim, Gizem

Konusu; Film, çoklu kişilik bölünmesi sorunu yaşayan Adam isimli bir hasta ile ilgilenen adli psikiyatr Cara Harding'in yaşadığı gizem ve gerilim dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Cara, babası ile aynı işi yapan bir Psikiyatr'dır. Çoklu kişilik bölünmelerine karşı özel olarak ilgileri bulunan baba ve kız, yeni bir hasta ile tanıştıktan sonra hayatları tamamen değişecektir. Adam isimli bu hastayı Dr. Harding'in doktor bir arkadaşı kendisine yönlendirmiştir ve Dr. Harding'de Adam'da ki sorunları gözlemleyince kızı ile tanıştırmak istemiştir. Cara, Adam'ı görmeye gelecek ve O'nunla özel bir seans geçirdikten sonra diğer odadaki babasının yanına gidecektir, ancak Cara, Adam'ın içindeki kişiliklerden biri olan David ile tanışmıştır ve David, tekerlekli sandalye kullanan ayakları tutmayan biridir. Cara, babasının yanına geldikten sonra babası bu sırada David'ın yanında bulunan telefonu arayacak ve telefonda Adam'ı isteyince, David'in içindeki Adam ortaya çıkacaktır.



Bu olay sonrasında şaşkına dönen Cara, olayı araştırmaya başlayacak ve David'in çok önceden satanist gruplar tarafından yapılan bir ayin sırasında öldürüldüğünü öğrenecektir. David'in mezarını bulan ve annesi ile tanışan Cara, annesini Adam'ın yanına getirecek ve içinden çıkan David, annesi ile ilgili çok özel olan her şeyi bilecektir ve O'nun David olduğuna inanan annesi, bu durumu kaldıramayıp orayı terk edecektir.

Sonrasında Cara, David'i kendisinin öldürüldüğü alana götürecek ancak burada da içindeki üçüncü kişilik olan Wasley isminde birinin ortaya çıktığına tanık olacaktır. Araştırınca Wasley'in de ölmüş biri olduğunu öğrenen Cara, Adam'ın hayatını araştırmaya başlayacak ve Adam'ın evine gittiğinde banyosunda sırtında haç işaretine benzeyen çürümüş bir ceset bulacaktır.

Bu cesedi Adam'a sorduklarında hatırlamayacak ancak kısa bir zaman öncede Dr. Harding'in arkadaşı olan ve Adam'ı O'na yönlendiren doktor, ağzından topraklar gelecek şekilde ve sırtında çıkan ilginç yaralardan sonra ölmüştür. Ve Adam'ın evindeki cesedin sırtındaki işaretin anlamını bulmaya çalışan Cara, David'in annesi ile görüşecek ve annesi O'na verdiği adresteki Nine isimli yaşlı bir cadı ile görüşmesini söyleyecektir. Verilen adrese giden Cara, burada gözleri kör olan ama başkalarının gözlerinden görebilme yeteneğine sahip cadı Nine ile tanışacak, cadı O'na yaptığı bir ayini gösterecek ve Cara'nın kendisine inanmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda Adam'ın gece uyurken çekilen kamera kayıtlarındaki çıkan görüntülerde çevresinde bir karanlık belirmiştir ve bunun ses dalgaları olduğunu anlayan Cara ve kardeşi, ses dalgasının analizini çıkarınca Cristin Moore şeklinde bir isimle karşılaşmışlardır. Ve bu isimi araştırdıktan sonra 1918 yılında ölen biri olduğunu ve Monti isimli bir adamdan O'nunla ilgili bütün bilgilere ulaşabileceklerini öğrenirler.



Bu sırada yaşanan bazı olaylar artık açığa çıkmaya başlar ve Adam'ın görüştüğü herkesin, özellikle içinde inancı olmayanların sırtında yaralar çıkardıktan sonra ağzından toprak gelmesini sağlayarak ölümlerine neden olduğu anlaşılır.

Bunun sebebi ise tam olarak Cara'nın Monti isimli adamın yanına gittiğinde anlaşılır. 18. yüzyılda Cristin Moore isimli bir adamın inançsız olduğu ve kötü şeyler yaptığı için cadı Nine, O'nu lanetleyerek bedeninden ruhunu çekmiş ve ruhunu doğaya göndermiştir. Bedenine geri gelemesin diyede ağzına toprak yerleştirmişlerdir ve bu kişi bu olay sonucunda ölmemiş, lanetli bir şekilde var olmaya devam etmiştir. 

Adam olduğu sanılan kişi aslında Cristin Moore'dur ve Adam, Cara'nın evde bulduğu cesettir. Cristin Moore, bu lanetli hali ile insanları hasta edip, ruhlarını onların içinden çekip, kendi bedeni içinde onların ruhlarını yaşatmaktadır ve filmin başında çoklu kişilik olarak sanılan şey, aslında bu ruhların bir bedende ortaya çıkarak konuşmalarıdır. Sonunda bu gerçekleri öğrenen Cara, babasının da hasta olduğunu duyacak ancak geç kalacaktır, çünkü Adam olarak bilinen Moore, O'nun da ruhunu almıştır. Sonrasında Cara'nın kızına da bulaşmıştır bu lanet ve kızının da ruhunu almak için çabalayan Moore, Cara'nın kardeşi yani dayısı ile bir mücadele içine girecek ancak dayısı Cara'nın kızını annesine ulaştırmayı başaracaktır.





Cara ise kızını ancak Nine'nin düzeltebileceğini düşünecek ancak Nine, kızının inançsız olduğu düşündüğü için bunu yapamayacağını söyleyecek ve ne kadar uğraşsa da Cara, kızını kurtaramayacak ve Moore, kızının da ruhunu almayı başaracaktır.



Ancak bu olaydan sonra Cara, Moore'un bedeninde kızının olduğunu görecek, buna rağmen Moore'u öldürecek ve kızının cansız bedeni bir anda canlanacaktır. Ancak bir tek farkla, oda kızının bedenine gelenlerin yine diğerindeki gibi çoklu kişilikler olmasıdır. Bunun anlaşılması sonrasında film son bulur.

Çoklu kişilik bölünmesi sorunu olduğunu düşündüren ancak sonrasında metafizik bir sorun olduğu ortaya çıkınca izleyicisini şaşkına çeviren ve heyecanlı anlar yaşatan yapıt, aksiyon ve gerilim yüklü sahneleri ile oldukça sürükleyici bir psikolojik gerilim ve gizem filmidir.