Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

11 Kasım 2019 Pazartesi

Sinema: Beşinci Element - 5. Element - Fifth Element - İleri Bir Gelecekte Dünya'yı Yok Etmeye Gelen Kötü Bir Güç... / Konusu, Özeti, Afişler

Beşinci Element - 5. Element - Fifth Element

Oyuncular; Bruce Willis, Gary Oldman, Ian Holm
Yönetmen; Luc Besson
Tür; Aksiyon, Komedi, Bilim Kurgu

Konusu; Film, genel olarak 2200'lü yıllarda dünyayı yok etmeye çalışan kötü bir güce karşı insanlığın verdiği mücadeleleri konu almaktadır.

Özeti; 1913 yılında Mısır'da ki bir tapınağa inen Mondoşivan isimli uzaylı ırkı yüzyıllardır dünyada sakladıkları 4 elementi temsil eden taşları ve 5. elementi alacaklar ve ihtiyaç anında yeniden gelmek için gideceklerdir. Bu olay üzerinden yıllar geçecek zaman 2200'lü yıllara gelecek ve dünyayı yok etmek isteyen kötülük olarak adlandırılan siyah bir gök cisminin dünyaya yaklaştığını fark edeceklerdir. Bu gök cismine füzelerle ateş edildikçe cismin hacminde büyüme meydana gelmektedir ve insanlık ne yapacağını bilemez hale gelmiştir.






Bunun üzerine Mondoşivan isimli uzaylı ırkını temsil eden peder Cornelius, başkan ile
görüşecek ve çarenin 4 element ile birlikte 5. elementin ortaya çıkarılması ve bunun sonucunda açığa çıkan enerji ile ancak kötülüğü yok edebileceklerini anlatacaktır.

Bu sırada bir Mondoşivan gemisi dünyanın atmosferine giriş yapacak ancak Mangalore isimli uzaylı terörist ırkı Mondoşivan'lıların uzay gemisine saldıracaklar ve insanlar yeryüzüne düşen uzay gemisinin içinden 5. elemente ait bir parça bulacaklardır. Bu parçadan elde ettikleri DNA zincirinden varlığın geri kalanını oluşturacaklar ve ortaya Leeloo isminde bir varlık çıkacaktır. 

Leeloo görüntüsü bakımından insana benzeyen bir kadındır ama özellikleri bakımından insandan çok daha üstün ilahi bir varlıktır. Kötülüğü yok etmek için O'nun gücü gereklidir ve kendine gelen Leeloo, bir kafes içinde olduğunu anladığında kapalı kaldığı yerden kaçacak ve 2200'lü yılların metropol şehrinin içerisine karışacaktır. Kendisini kovalayan polislerden kaçarken yüksek bir tepeden aşağı atlayacak ve Korben Dallas'ın arabasının içine düşecektir. Taksici olan Korben'ı polisler bulacak ve içeride Leeloo'yu gören Korben, sonrasında O'nu polislere vermek istemeyecek ve aksiyon dolu bir kovalamaca başlayacaktır. Leeloo'nun ağzından çıkan kelimelerden anladığı kadarı ile peder Cornelius'u bulacak ve peder, Leeloo'nun kolundaki dövmeye baktığında O'nun 5. element olduğunu anlayacaktır.






Bu sırada baygın olan Leeloo, kendine gelecek ve ardından dünya hakkında bütün bilgileri çok kısa bir zamanda öğrenecektir. Yaklaşan tehlikeyi bilen Leeloo, kendisinin dışında gereken 4 taşı almak için Fhloston cenneti denilen bir tatil gemisine gitmek zorunda kalacaktır.

Aynı zamanda dünyayı yok etmek ile tehdit eden kötülük, dünyada kendisi için çalışan Zorg isimli birini kullanmaktadır ve Zorg, düşen Mondoşivan gemisinden almayı umut ettiği 4 element taşlarını bulamamıştır. Kötülük bu taşların kendisini yok edeceğini bildiği için Zorg'u kullanarak taşlara ulaşıp yok etmeyi istemektedir. Ancak bu sırada hükumet yetkilileri Korben Dallas'ı Fhloston cennetine gidip Diva'dan dört taşı alması için görevlendirecekler ve Korben'ın yerine geçmek isteyenlerin olmasına rağmen sonunda Leeloo ile Flostan cennetine gidecektir. 

Taşlar burada sanatçı Diva'nın içindedir ve konser bittikten sonra Diva taşları Korben'a verecektir. Ancak bu sırada konser alanını terörist Mangalore'lar basacak ve Diva'ya ateş etmeleri sonucunda Diva ölecektir. Ölmeden önce Korben'a taşların içinde olduğunu söyleyecek ve Korben, elleri ile taşları divanın içinden alacaktır. Diğer tarafta Leeloo'da taşları almak için Diva'nın odasında beklemektedir ve Zorg'un gelip taşları aradığı sırada Leeloo'yu yaralayacaktır.








Konser alanında ise büyük bir panik yaşanmaktadır ve Korben, yanındaki radyocu star Ruby Rhod ile aksiyon ve komedi dolu bir mücadele içine girecekler, sonunda taşları alıp Leeloo'yu da kurtarıp patlayan Fhloston Cenneti gemisinden çıkmayı başaracaklardır.

Kötülüğün dünyayı yok etmesine çok az zaman kalmıştır ve biran önce Mısır'da ki tapınağa gitmeleri gerekmektedir. Hep birlikte tapınağa gidecekler, burada bütün taşları gereken yerlere yerleştirecekler, sonrasında taşların özelliklerinde maddeleri üzerilerine koyduklarında, yani su, ateş, toprak ve rüzgar, taşlar çalışmaya başlayacak ve taşların ortasındaki 5.element, yani Leeloo'da Korben'ın kendisine olan aşkını anlayınca, dünyanın kurtarılmaya değer bir yer olduğuna karar verecek ve kötülüğü yok edecek olan ilahi ışığı ortaya çıkaracaktır. 

Bu olay sonrasında dünya artık yok olma tehlikesinden kurtulmuş olacak, Korben ve Leeloo'nun kabinin içindeki özel görüntüleri sonrasında film son bulacaktır.

Oldukça eğlenceli ve komik sahnelerin olduğu, özellikle radyocu Ruby Rhod'u izlemekten zevk alacağınız, 97 yılı yapımı olmasına rağmen hala harika bir bilim kurgu klasiği olarak film arşivlerinizde bulunması gereken aksiyon, komedi ve bilim kurgu filmidir.