Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

19 Aralık 2019 Perşembe

Sinema: Cinnet - The Shining - Kötülükler Otelinde Bir Aile... / Konusu, Özeti, Afişler

Cinnet - The Shining

Oyuncular; Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd
Yönetmen; Stanley Kubrick
Tür; Fantastik, Gerilim, Korku

Konusu; Film, Jack isminde emekli bir öğretmenin ailesi ile birlikte kış aylarında kapalı olan bir otelde görev yapmaya başlaması ile gelişen gerilim yüklü olayları konu almaktadır.

Özeti; Jack Torrance isminde emekli bir öğretmen, Overlook oteli için iş görüşmesine gider ve burada otelin kış aylarında kapalı olduğu dönemlerde görev yapması gerektiğini öğrenir. Aynı zamanda bir kitap yazmayı düşünen Jack, kış aylarında tamamen karlar yüzünden sessizliğin büründüğü bu oteldeki işi fırsat olarak görür ve eşi Wendy ve çocuğu Danny'i de alarak otelin kapanmasına bir kaç saat kala otele gelirler. Bu sırada otel müdürü ve aşçı Dick, onlara oteli gezdirir, mutfağı gösterir ve Danny gibi psişik özellikleri olan aşçı Dick, Danny ile bazı metafizik konularda sohbet ederek birbirlerini tanımaya başlarlar.






Parlama denilen özellik ikisinde de vardır ve Danny, psişik özellikleri sayesinde otelde bazı olumsuzlukların olduğunu anlamıştır. Otelde yıllar öncesinde işlenmiş cinayetler vardır ve bu cinayetlerden geriye kalan hayaletler hala otelin içindedirler.

Dick, bunu bildiği gibi Danny'de bunu hissetmiştir. Sonrasında herkes otelden ayrılacak ve Jack ile ailesi yalnız kalacaktır. Çok büyük olan otelde ilk aylar sorunsuz bir şekilde geçmiştir ve 6 ay sonra görevleri bitecektir. Danny, bu süre zarfında otelde öldürülen iki kız kardeşin hayaletlerini ve banyoda ölmüş olan yaşlı bir kadının hayaletini görmüştür ancak ailesi ise bu gibi durumlara henüz tanık olmamıştır. Ama gün geçtikçe baba Jack, akli dengesini kaybetmeye ve otelin içindeki hayaletlerle iletişim kurmaya başlayacaktır. 

Yaşlı bir kadının Danny'e zarar verdiğini öğrendiğinde kontrol etmek için 237 nolu odaya giden Jack, burada çıplak ve güzel bir kadının olduğunu görecek, O'nunla öpüşmeye başlayınca kadının yaşlı bir hayalet olduğunu fark edecektir. Sonrasında panik ile odadan ayrılacak ancak olaylar bununla bitmeyecek, otelin balo salonunda hayaletlerin olduğu bir partiye katılacak, burada içkiyi bırakmış olmasına rağmen alkol kullanacak ve parti sırasında kendisinden önce otelde bekçilik yapmış olan ( hayaletDelbert isimli kızlarını öldürmüş bir garsonla tanışacaktır ve Delbert, Jack'e ailesini öldürmesi ile ilgili tavsiyelerde bulunacaktır.






Sonrasında Jack, gördüklerinin etkisinde kalmış ve akli dengesini tamamen yitirmiş bir durumda iken eşi Wendy'e saldıracak, ancak Wendy elindeki beyzbol sopası ile Jack'i bayıltacak ve otelin kilerine kapatacaktır.

Jack, aynı zamanda otelin telsiz sistemini ve kar aracını bozmuştur ve Wendy, çaresizce otel odasına giderek Danny ile beklemeye başlamıştır. Ancak oteldeki hayaletler Jack'in ailesini öldürmesi şartı ile O'nu kilerden çıkarmışlardır ve eline balta alan Jack, ailesinin bulunduğu odaya giderek onlara saldırmaya başlamıştır. 

Diğer tarafta ise aşçı Dick, Danny ile uzaktan etkileşime girmiştir ve onların tehlikede olduğunu anlamış, bunun üzerine yola çıkarak otele gelmiştir. Ancak bu sırada Wendy'i ve Danny'i öldürmek için otelin odasının kapısını balta ile kırmaya çalışan Jack, Dick'in kar arabasının sesini duymuştur ve ailesinin peşini bırakıp Dick'i öldürmek için alt kata inmiştir. Dick, içeri girince balta ile O'nu öldürecek ve sonrasında odanın penceresinden dışarı kaçmış olan Danny'in peşine düşecektir. Wendy ise, Danny gibi odanın penceresinden sığmadığı için çıkamamıştır ve otelin içinden aşağı inmeye çalışacaktır.






Ancak inerken bir çok hayalet ile karşılaşacak ve gördükleri karşısında şok geçirecektir. Diğer tarafta Danny ise otelin bahçesindeki bitkilerden oluşturulmuş labirente girerek babasından kaçacak ve Jack'te Danny'in peşinden labirente girecektir.

Labirentin içinde babasını atlatmayı başaran Danny, labirentten çıkıp dışarıda annesi ile buluşacaklar ve Dick'in getirdiği kar arabasına binerek kaçmayı başaracaklardır. 

Jack ise labirentin içinde yorgun düşecek ve hava soğuk olduğu için bayıldığı yerde donarak ölecektir. Bu ölüm sonrasında Jack'in de görüntüsü 1921 yılında çekilmiş olan otelin fotoğrafına eklenecek ve otelin hayaletlerinden biri olacaktır. Böylelikle film son bulur.

1980 yılında çekilmiş olan ve devam filmi olarak Doktor Uyku'yu izledikten sonra yeniden izlemek isteyeceğiniz, hikayenin nasıl başladığını bu filmle daha iyi anlayabileceğiniz, kült filmler arasında gösterilen fantastik gerilim ve korku filmidir.