Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

20 Aralık 2019 Cuma

Sinema: Dinozor - Dinosaur - Maymunların Büyüttüğü Bir Dinozorun Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Dinozor - Dinosaur

Oyuncular; D.B. Sweeney, Alfre Woodard, Ossie Davis
Yönetmen; Eric Leighton, Ralph Zondag
Tür; Macera, Aksiyon, Animasyon

Konusu; Film, insanlık tarihinden neredeyse 65 milyon yıl öncesinde dinozorların hüküm sürdüğü bir dünyada, yaşamın sonunu getiren bir meteor yağmuru başlaması ile gelişen macera ve aksiyon dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Tarih öncesi zamanlarda dinozorların hüküm sürdüğü bir dünyada otçul bir dinozor sürüsüne dev bir Carnotaurus saldırınca, bu sırada yumurtaları olan bir anne dinozor kaçmak zorunda kalacak ve bütün yumurtalar yok olacak, geriye sadece bir tanesi kalacaktır. Bu yumurtayı da başka bir dinozor yemek için alacak ancak yumurtayı suya düşürecek, suya düşen yumurtayı bir su dinozoru yemek isteyecek ancak ağız tadına uygun gelmeyecek, bunun üzerine suyun üzerinde yüzen yumurtayı uçan bir dinozor alıp götürecek ve gökyüzündeki kuşların saldırısına uğradığı sırada, gagasındaki yumurtayı bırakmak zorunda kalacak ve yumurta bu seferde maymunların yaşadığı bir ormanlık alana düşecektir.










Burada sürüler halinde yaşayan maymunların lider konumundaki Plio ve babası, yumurtanın yanına gidecekler ve o sırada içerisinden yavru bir dinozor çıkacaktır. Bu sevimli dinozoru büyütmeye karar verecekler ve yıllar geçecek, Aladar ismini verdikleri bu yavru dinozor maymun sürüsünün bir parçası olarak ormanda maymunlarla birlikte bir aile gibi büyüyecektir.

Otçul bir dinozor olan Aladar, maymunları ailesi gibi görmektedir ve maymunların eş seçme eğlencesinin yapıldığı bir gün gökyüzünden meteorlar yağmaya başlayacak ve Aladar ile bir kaç maymun dostu zorlu mücadeleler sonunda adalarının çevresindeki denize atlayarak meteordan kurtulacaklardır. Ancak adadaki diğer bütün maymunlar ölecektir ve geriye Aladar, Plio ve kızı, babası ve Zini isminde bir maymun kalacaktır. 

Beşi birlikte üzüntü ile bulundukları bölgeden ayrılacaklar ve kurak toprakların olduğu alanlara geleceklerdir. Burada etçil raptor cinsinden dinozorlarla karşılaşacaklar ve onlar Aladar'a saldıracak ancak bu sırada koca bir dinozor sürüsüne denk geleceklerdir ve bu sürüyü gören raptorlar kaçacaklardır. Bu sürü ise meteor yağmurunun etkisinden kurtulmaya çalışan ve üreme bölgesi olarak adlandırdıkları su ve yeşil alanların olduğu yere göç eden otçul dinozor sürüsüdür. Aladar ve maymun ailesi, bu dinozor sürüsüne katılacak, sürünün içinde en geriden gelen yaşlı dinozorlar Eema ve Baylene ile dost olacaklar ve geriden gelerek sürüyü takip edeceklerdir.





Sürüyü ise Kron isminde bir dinozor ve O'nun yardımcısı Pruton yönetmektedir. Sert kuralları olan Kron'un birde Neera isminde bir kız kardeşi vardır. Sürüye katıldığı gibi Neera ile Aladar'ın arasında bir elektriklenme olmuştur ve Kron'un sert kurallarına karşı gelen Aladar, Neera'nın gözüne daha da çekici gelmiştir.

Susuz ve peşlerindeki yırtıcı etçil dinozorlarla kurak topraklarda uzun süren bir yolculuk sonunda, su olduğunu sandıkları bir alana geldiklerinde her yerin kuraklaşmış olduğuna tanık olacaklar ve bu umutsuzluk ile kimileri pes etmeyi düşünecektir. Ancak Aladar, dev bir diplodocus olan Baylene'nin ayaklarının altından su çıktığını görecek ve bütün sürüyü toprağı kazmaya yönlendirecektir ve herkes su içme fırsatı bulacaktır. 

Sonrasında yeniden yola devam edecekler ancak
bu sefer peşlerine iki tane dev carnotaurus takılacak, Pruton onların saldırısında yaralanacak ve Aladar, maymun ailesi ve yaşlı dinozor arkadaşları ile sürünün arkasında kalarak ayrı düşeceklerdir. Sonrasında bir mağaraya saklanan Aladar ve arkadaşları, bu mağarada kendilerine saldıran carnotaurustan kurtulmayı başaracak ve mağaranın sonundan üreme bölgesine açılan bir geçit bulacaklardır. Ancak bütün sürü Kron'un önderliğinde başka yoldan gitmiştir ve peşlerinde carnotauruslar vardır ve Aladar, onların peşinden giderek sürüyü uyaracak ve bütün sürü birlik olup carnotaurusa meydan okuyacaklardır.






Ve geride kalan Kron, carnotaurusun saldırısı sonrasında ölecektir. Sonrasında Aladar ve diğer bütün dinozorlar üreme alanına gelecekler ve Neera ile evlenen Aladar'ın bebeklerinin görüntüsü ile film son bulacaktır.

Tarih öncesi zamanlara yolculuk etmenizi sağlayan, komik, eğlenceli ve aksiyon dolu sahneleri ile oldukça başarılı animasyon görüntüleri olan bir macera, aksiyon ve animasyon filmidir.