Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

18 Aralık 2019 Çarşamba

Sinema: Eğreti Gelin - Borrowed Bride - Yasak Bir Aşkın Öyküsü... / Konusu, Özeti, Afişler

Eğreti Gelin - Borrowed Bride

Oyuncular; Nurgül Yeşilçay, Füsun Demirel, Fikret Hakan, Müjde Ar, Onur Ünsal
Yönetmen; Atıf Yılmaz
Tür; Tarih, Romantik, Dram

Konusu; Film, 1930'lu yıllarının Denizli Türkiye'sin de yaşayan belediye başkanının oğluna eğreti gelin getirilmesi ile gelişen duygu yüklü olayları konu almaktadır.

Özeti; Ali, yaşadığı bölgede varlıklı bir aile olan belediye başkanı Talat bey'in oğludur ve karşı komşuları ve yine varlıklı bir ailenin kızı olan Neşe ile sözlüdürler. Neşe ile yakında evlenmeleri söz konusu olan Ali'nin evlilik çağına uygun bir karakteri olmadığını düşünen annesi İffet, tanıdığı bohçacı kadın Çeneto vesilesi ile bir eğreti gelin getirmeye karar verirler. Eğreti gelin ise, ergenlik çağına yeni girmiş erkekleri evliliğe hazırlayan ve bu konuda tecrübeli, bir öğretmen gibi, evlenecek olan erkeği yetiştiren kadınlara verilen isimdir. Bulundukları bölgede yaşayan Kostak Emine ise Çeneto'nun ilk aklına gelen isim olur ve bu konuyu Emine'ye açar.






Emine ise, hapiste olan sevgilisinin çıkmasını bekleyen ve kız kardeşi Nazlı ile yalnız yaşayan çok güzel bir kadındır. Aynı zamanda geçim sıkıntısı yaşamaktadırlar ve istemeden, sırf parası için ve Ali ile birliktelik yaşamamak kaydı ile eğreti gelin olmayı kabul edecektir.

Ancak bu durum çevreden tamamen saklanacak, Emine'in belediye başkanının evine hizmetçi olarak gittiği düşünülecektir. Sonrasında Emine, eve gelir, Ali ve Emine için özel bir oda hazırlanmıştır, adetler gereği hoca ve öğrenci misali gösterilen geçici evlilik için küçük bir ritüel yapılır ve Ali, Emine'ye emanet edilir.

Dünyalar güzeli Emine, artık Ali için süslenmeye, konuşmaya, ud çalmaya başlayacak ancak Ali'nin aklı hala başka yerlerde olacaktır. O dönemlerde bulundukları bölgeye gelen bir tiyatro gösterisi vardır ve Ali'de bu gösteride horoz rolünü oynamaktadır. Cumhuriyetin yeni kurulmuş olduğu bu dönemlerde döneme ait metaforlarla dolu olan tiyatro gösterisine gizlice katılan Ali, vakit buldukça Emine ile ilgilenmektedir ve bu ilgisizliği artık Emine'nin canını sıkmaya başlamıştır. Çünkü O'na öğretmekle sorumlu olduğu şeyler vardır ve Ali, hala oyun peşindedir. Odada birlikte kaldıkları bir gün, Emine artık Ali'nin davranışlarına ve sözlerine dayanamayıp zoraki bir şekilde O'na kısa bir cinsel deneyim yaşatacak ve bunun sonucunda Ali, çok etkilenecek ve belirli bir süre Emine ile görüşmeyecektir.





Ancak sonraki günlerde Emine ile görüşmeye devam edecekler ve ikisi de gün geçtikçe birbirinden hoşlanmaya başlayacaklardır. Ali, artık Emine'ya aşık olmuştur ve Emine'de Ali'ye karşı boş değildir.

Ancak Emine, hem eğreti gelin olduğu hemde hapisteki belalı eşi yüzünden bu birlikteliğin olmayacağını bilse de, Ali için aynı şeyler söz konusu olmayacaktır. Gün geçtikçe aşkları körüklenen çift için artık ayrılma zamanına gelecek ve Emine'in belalısı Hasan'ın hapisten çıkmasından kısa bir süre önce Emine, evden ayrılacaktır ancak bu ayrılış anı olaylı bir şekilde geçecektir. 

Ali, Emine'yi sevdiğini ve O'nunla evlenmek istediğini hiç çekinmeden annesinin yanında söyleyecek ve bunu duyan annesi İffet, Emine'ye saldıracak ve Emine büyük bir üzüntü ve panik ile evine kaçacaktır. Ancak Ali, Emine'yi takip edecek ve evinin yerini öğrenecektir. Sonrasında Hasan, hapisten çıkarak Emine'nin evine gelecek, ancak Emine'de ki soğukluğun farkına varacaktır. Çünkü Emine'de Ali'ye aşık olmuştur ancak bu aşkın imkansızlığı nedeni ile çok üzülmektedir. Her şeye rağmen Ali, aşkından vazgeçmeyecek, babası Talat'ın tehdit ve zorlamalarına rağmen babasının kasasındaki silah ve parayı alarak Emine'yi kaçıracaktır ve Ali ile isteyerek kaçan Emine, sonrasında tren istasyonunda belalısı Hasan'a yakalanacaklardır.




Karşılıklı birbirlerine silah çeken Ali ve Hasan, sonunda bu düelloya son verecekler ve
Emine'in Ali'ye olan bağlılığını gören Hasan, onları özgür bırakacaktır ve trene binen Ali ve Emine, aşklarını yaşamak için başka diyarlara yolculuğa çıkacaklardır. Böylelikle film son bulur.

Türkiye'nin eski zamanlarında uygulandığı söyleyen çağ dışı bir adetin içinde yaşanan tutkulu bir aşkın konu edildiği, Sezen Aksu'nun harika film müziği eşliğinde hüzünlü ve duygu yüklü anlar yaşayacağınız, Şükran Kozalı'nın '' Eğreti Gelinler '' kitabından uyarlanmış, tarihi romantik Türk dram filmidir.