Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

2 Aralık 2019 Pazartesi

Sinema: İtaat - Compliance - Bir Telefon Sapığının Yaşattığı Akıl Almaz Suç Olayları... / Konusu, Özeti, Afişler

İtaat - Compliance

Oyuncular; Dreama Walker, Ann Dowd, Matt Servitto
Yönetmen; Craig Zobel
Tür; Suç, Polisiye, Dram, Biyografi, Gerilim

Konusu; Gerçek bir hikayenin anlatıldığı filmde, bir fast food restoran işletmesini arayan telefon sapığının kendisini polis olarak tanıtması sonrasında restoranda çalışan Becky isimli kıza tecavüz ettirmesine kadar gelişen akıl almaz olayları konu almaktadır.

Özeti; Bir fast food restoranında yönetici olarak çalışan Sandra ve ekibi çok yoğun bir güne hazırlanmaktadırlar. Bir gece öncesinde dolabın kapağının açık unutulması yüzünden çalışanlar zan altında kalmıştır ve bu olay yüzünden Sandra, zor anlar yaşamıştır. Çalışanları ile arkadaş gibi olan Sandra'ya gelen bir telefon sonrasında restorandaki düzen tamamen değişecektir. Restoranın numarasından arayan Daniel ismindeki polis, Sandra ile görüşmek isteyecek ve Sandra'ya restoranda çalışan Becky isimli kızın bir müşteriden para çaldığını ve O'nunla görüşmek için odaya çağırmasını isteyecektir.




Sorgusuz sualsiz buna inanan Sandra, Becky'i arka odaya çağıracak ve telefonu alan Becky'de kendini polis olarak tanıtan Daniel'ın suçlamaları karşısında çaresiz kalacak ve kendisinden istenilenleri yapmaya başlayacaktır.

Önce Sandra'dan Becky'in ceplerine bakmasını, ardından çantasını aramasını, sonrasında Becky'nin elbiselerini çıkartmasını isteyecektir. Eğer bunları yapmaz ise ekip gönderip Becky'i hapse attıracağını söyleyerek tehdit edecek, olayların daha fazla büyümemesi için Sandra'da bunu kabul edecek ve Becky'nin bütün elbiselerini, sonrasında iç çamaşırları da dahil olmak üzere çıkarttıracaktır. Elbiselerinin içinde para olabileceğini söyleyen polis Daniel, para bulunamayınca Becky'in elbiselerini Sandra'nın kendi arabasına götürmesini isteyecek ve bunun için sonrasında bir polis ekibi gelip kontrol etmek için elbiseleri alacağını söyleyecektir. 

Tüm bunları yapan Sandra, aynı zamanda restorandaki yoğun olan işlerle de ilgilenmek zorunda kalacaktır ve telefondaki polis Daniel, diğer çalışanlardan bir erkeği çağırmasını isteyecektir. Daniel'ın söylediklerini sorgusuzca kabul eden Sandra, Kevin'ı çağıracak, telefonu alan Kevin, polisin kendisinden Becky'i çıplak olarak aramasını isteyecek ancak bu durumu kabul edemeyen Kevin, odadan çıkacak ve Sandra gelip polis ile konuşmaya devam edecektir.





Becky ise hapse girmek korkusu ile ne yapacağını şaşırmış, telefonda kendisini sürekli tehdit eden polisle anlaşma yolunu seçmiştir.

Sonrasında polis Daniel, Sandra'nın nişanlısını çağırmasını ve Becky'in yanında O'nun durmasını isteyecek, Sandra, nişanlısı Van'ı arayacak ve restorana gelen Van, Becky'i çıplak bir halde görünce şaşıracak ancak hem alkollü olduğundan hemde Sandra'nın baskıları nedeni ile odada kalarak telefondaki polisin söylediklerini yapmayı kabul edecektir. İlk başta polisin istediklerine karşı koysa da sonrasında Van, Becky'i çıplak bir şekilde inceleyecek, telefondaki polis Daniel'in isteği üzerine pornografik şekillere sokacak, gördüğü görüntülerden polis Daniel'e bahsedecek ve kısaca Daniel, Becky'e tehdit ve zorla, aynı şekilde bu tehdit ve zorlamaları Van'a da yaparak, Becky'e tecavüz ettirecektir. 

Bu olay sonrasında yaşadıklarına inanamayan Van, restoranı terk edecek, odaya gelen Sandra, polis ile konuşmaya devam edecek ve polis Daniel, odaya yeni birini getirmesini isteyecektir. Bunun üzerine restorana gelen yaşlı bir çalışan olan Harold'ı gören Sandra, O'nu Becky'in yanına telefondaki polis Daniel ile konuşması için götürecektir.





Daniel ile konuşan Harold, telefondaki polis Daniel'ın isteklerinde bir gariplik olduğunu, bir saçmalık olduğunu fark edecek ve bu durumu Sandra'ya söylediğinde ancak Sandra şüphelenmeye başlayacaktır.

Ve bu şüphe sonrasında restoranın sahibini arayarak Daniel isminde bir polisi tanımadığını öğrenince, telefondaki Daniel'ın restoran sahibinin yanında olduğunu söylediğini hatırlayan Sandra, telefondaki polisin bir sapık olduğunu anlayacak ve telefondaki sapık onlara şaka yaptığını söyleyerek telefonu kapatacaktır. 

Bu olay sonrasında tecavüze uğramış olan Becky, sorumlulara dava açacak ve polisler daha öncede bir çok kişiye aynı türden akıl almaz bir şekilde telefon sapıklığı yapmış olan bu şahsı yakalayacaklardır. Sapık ise, bir şirketin telefonlarına bakan müşteri hizmetlerinde çalışan bir aile babasıdır. Amerika'da buna benzer 70'e yakın vakanın yaşandığının söylenmesi sonrasında ise film son bulur.

Bu nasıl olabilir? Bunlar gerçekten yaşanmış mı? İnanılır gibi değil! v.b. gibi bir çok soru ve şaşkınlık ifadesi içeren cümleleri aklınızdan geçirmenize neden olacak film, yaşanmış gerçek bir olayın sahnelendiği bir filmdir. Aslında bir çok insanın izlemesi ve ders çıkarması gereken, itaat etmek üzerine oldukça ibretlik bir olayın yaşandığı, herkesin başına ( yaşadığı anın psikolojik hallerine görebu tarz olayların gelebilme ihtimali olan, her an her saniye yaşadıklarımız ile ilgili tetikte ve sorgulayıcı olmamızı öğütleyen film suç, polisiye, dram ve biyografik gerilim filmidir.