Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

25 Ocak 2020 Cumartesi

Sinema: Melekler ve Şeytanlar - Angels & Demons - İlluminati Örgütü ve Vatikan Arasında Yaşanan Olayların Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Melekler ve Şeytanlar

Oyuncular; Tom Hanks, Ewan McGregor, Stellan Skarsgård
Yönetmen; Ron Howard
Tür; Suç, Aksiyon, Gizem, Gerilim

Konusu; Filmde, İlluminati isimli tarihin gizli örgütünün yeniden ortaya çıktığı düşüncesi ile Vatikan'a saldırılar düzenlenir ve 4 kardinal kaçırılarak Vatikan tehdit edilmeye başlanır. Bunun üzerine Vatikan, Teoloji uzmanı Robert Langdon'ı bu olayı çözmesi için görevlendirecek ve sonucunda kendi yapılarının içindeki İlluminati ile ilişkili olan kişileri öğreneceklerdir.

Özeti; Vatikan'dan 4 kardinalin kaçırılması sonrasında bu kaçırılma olaylarının İlluminati isimli tarihin gizli örgütü tarafından yapıldığının haberi alınır. Aynı zamanda İsviçre'de gerçekleştirilen Cern deneyleri sırasında karşıt madde elde edilmiştir ve çok büyük çapta bir patlamaya sebep olma özelliği olan bu karşıt maddelerden bir tanesi çalınmıştır. Bu çalınan karşıt madde Vatikan'da ki kardinalleri kaçıran örgüt ile aynı kişilerdir ve Vatikan, yakında kardinallerin öldürüleceği ve büyük bir patlama ile Vatikan'ın yok edileceği şeklinde tehditler almaya başlar.





Bu olaylar üzerine teoloji uzmanı Robert Langdon ile görüşen Vatikan yetkilileri, bu konu
hakkında incelemeler yaparak kendilerine yardım etmesini isterler. Robert, aynı zamanda İlluminati örgütü hakkında bir kitap yazmış ve onlar hakkındaki tarihi gerçeklere oldukça hakim bir profesördür.

Robert'ın söylediğine göre İlluminati örgütü tarihte bir bilimsel araştırmalar yapan tamamen bilim odaklı çalışan kişilerden oluşan bir gruptur ve ortaya çıktıkları zamanlarda Katolik kiliseleri tarafından din dışı uygulamaları olduğu düşünülerek üyelerinin hepsi cezalandırılarak öldürülmüş, yer altı şehirlerine sürgün edilmişlerdir ve şimdi ortaya çıkan İlluminati, Vatikan'dan geçmişin intikamını almak istemektedir.

Kaçırdıkları kardinallerin video görüntülerini gönderen örgüt üyeleri, aynı zamanda karşıt maddenin bulunduğu kapsülünde görüntülerini göndermişlerdir ve sembollerle mesajlar vererek yakında gerçekleşecek olan olaylar hakkında bilgiler verip tehdit etmektedirler. Görüntüleri izleyen Robert ve bu sırada yanlarında bulunan karşıt madde ile ilgili araştırma ekibinde görevli bilim insanı Vittoria Vetra, örgütün kardinalleri dört elementi sembol olarak gösteren toprak, ateş, hava ve su ile ilgili şekillerde öldüreceklerini anlarlar ve bunun üzerine bu sembollerle ilişkili kilise ve tapınakları aramaya başlarlar. Yasaklı olmasına rağmen Robert, Vatikan'ın arşivlerine girecek, buradan çok gizli olan tarihi belgelere ulaşacak, yazılı metinlerde saklanmış olan mesaj içerikli şiirleri bulacak ve kardinallerin öldürüleceği kiliselere teker teker ulaşacaktır.





Ancak 3 kardinalin de öldürülmesine engel olmayacaklar, onların ölümünden sonra ancak olay yerine yetişecekler ama son kalan kardinali su ile ilişkili olarak bir havuzun içinde son anda boğularak öldürülmesinden kurtaracaklardır.

Aynı zamanda Vatikan'da ki Papa, kısa bir süre önce ölmüştür ve yeni Papa seçimleri yapılmaktadır. Kardinaller, seçimler için özel bir odaya kapanmışlardır ve boş kalan Papa makamı ile temsilen ölen Papa'nın evlatlık oğlu olarak yetiştirdiği Cameriengo ilgilenmektedir. Bu yaşanan olaylar sırasında ölen Papa'nın aslında öldürüldüğü de ortaya çıkmıştır ve bu olaydan da İlluminati sorumlu tutulmuştur. 

Aynı zamanda son olarak ölümden kurtarılan kardinalden karşıt maddenin bulunduğu kilisenin yerini öğrenen Robert, bu kiliseye ulaştıklarında karşıt maddenin burada olmadığını ancak kardinalleri kaçıran kişininde İlluminati değil, bir kiralık katil olduğunu öğrenecektir. Ancak bu kiralık katil kaçarken arabasına yerleştirilen bomba sayesinde ölecek, bulundukları yerden Vatikan'a açılmış gizli bir bölmeden giden Robert ve Vittoria, Vatikan'ın içinde İlluminati örgütünden kişiler olduğunu düşünerek, bu kişinin ölen Papa'nın yakın koruması olan Richter olduğuna karar verip güvenlik görevlilerini bilgilendireceklerdir. Bu sırada Cameriengo ile bir odada özel görüşme yapan Richter'i Cameriengo'u öldürmek üzere olduğunu düşündükleri için öldüreceklerdir.



İlluminati örgütünün planlarına göre 4 sembol ile öldürülen kardinal sonrasında 5. olarak yeni seçilen Papa'nın öldürülmesi ile karşıt madde patlatılacaktır ve Cameriengo'da yeni Papa olacak kişidir. Ölen bütün kardinaller de olduğu gibi Cameriengo'un da bedeninde özel İlluminati sembolü damgalanmıştır ancak Cameriengo, öldürülmeden İlluminati örgütü ile ilişkili olduğu düşünülen Vatikan'ın içindeki kişiler öldürülmüştür.

Bu olaylar sonrasında karşıt maddenin gizlendiği eski bir Vatikan mezarına ulaşacaklar ve dakikalar içinde patlayacak olan karşıt maddeyi Cameriengo, bir kahramanlık örneği göstererek helikoptere alacak ve gökyüzünde patlamasına neden olup kendisi de paraşüt ile aşağı atlayacaktır. Eğer karşıt madde bu şekilde patlatılmamış olsaydı Roma'nın tamamını yok edebilecek bir bomba etkisi yaratacaktı ve bu olay üzerine Cameriengo, herkes tarafından kahraman olarak görülüp yeni Papa seçilmesi için hakkında öngörülerde bulunulmaya başlanacaktır. 

Ancak Robert, Richter'in öldüğü sırada elinde olan bir anahtarı almıştır ve sonrasında bu anahtarın Papa'nın odasını kamera kayıtlarını yapan bir bilgisayar sistemini açtığını öğrenmiştir. Bu ekranlarda Cameriengo ile Richter'ın Papa'nın odasında yalnız kaldıklarında yaşadıklarını izledikten sonra aslında Vatikan'ın içindeki İlluminati olarak bulunan kişinin, yani Papa'yı öldüren kişinin ve tüm bu saldırıları, kaçırılma olayları düzenleyen kişinin Cameriengo olduğu ortaya çıkacaktır. Bu deşifre olayı üzerine kendisinin yeni Papa olacağını düşünen Cameriengo, Vatikan'ın gerçekleri öğrendiğini anlayacak ve bu durumu kaldıramayıp kendisini yakarak öldürecektir. Sonrasında halka, yaşanan olaylar ile ilgili göstermelik bilgiler verilecek ve yeni Papa olarak din ve bilimin aynı çizgiler üzerinde yürüyebileceğini temsilen bir doktor seçilecektir ve böylelikle film son bulacaktır.

Cern deneylerinden Vatikan'ın iç işlerine kadar bir çok konuda özgün görüntülere sahip olan filmde tarihin gizli örgütü olarak İlluminati hakkında bilgilere de yer verilmiştir. Tom Hanks'in baş rolünde oynadığı oldukça hareketli ve sürükleyici olan Dan Brown'ın aynı isimli kitabından uyarlama bir suç, aksiyon, gizem ve gerilim filmidir.