Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

11 Şubat 2020 Salı

Sinema: Fırtına Anı - Mirage - Durante la Tormenta - Değiştirilen Geçmiş Sonrasında Değişen Gelecek: Bir Kelebek Etkisi Filmi... / Konusu, Özeti, Afişler

Fırtına Anı - Mirage - Durante la Tormenta 

Oyuncular; Adriana Ugarte, Chino Darín, Javier Gutiérrez
Yönetmen; Oriol Paulo
Tür; Gizem, Dram, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, belirli zaman aralıklarıyla ortaya çıkan bir fırtına yüzünden geçmiş ve gelecek zamanlar arasında iletişimin söz konusu olması ile gelişen kelebek etkisi şeklindeki olayları konu almaktadır.

Özeti; Vera Roy, David isminde eşi ve Gloria ismindeki kızı ile 2014 yılında mutlu bir hayat sürmektedirler. Komşusu Aitor ve annesi Clara ile yakın dostluklar içerisindedirler ve yeni taşındıkları bu evde kiler bölümünde 1989 yılına ait bir televizyon ve kamera ile bir çok kaset bulurlar. Bu kasetleri izlediklerinde 1989 yılında aynı evde yaşamış olan Nico Lasarte isimli bir çocuğun video görüntülerini izlerler. Nico Lasarte ise, 1989 yılında video görüntülerinde gitar çaldığı sırada yan komşuları olan bay Prieto'nun evinden çığlık sesleri duymuştur ve ne olduğunu anlamak için evlerine gittiğinde bayan Hilda'yı yerde ölü bir şekilde görmüş ve evin üst katından gelen bay Prieto'yu görünce panik ile evden kaçmak istemiş ve kaçtığı sırada dışarıda Nico'ya bir araba çarparak ölümüne sebep olmuştur. 





Aynı zamanda 25 yıl sonraki Vera'nın yakın dostu olan Aitor, 1989 yılında Nico'nun yakın arkadaşıdır ve bu ölüm olayını 25 sene sonrasında birlikte oldukları bir yemek sırasında Vera'ya anlatmıştır. 

Nico'nun video görüntülerinden sonra öldüğünü bilen Vera, o gece kızını uyuttuktan sonra televizyonun olduğu odadan sesler geldiğini fark edip odaya gittiğinde televizyonda 1989 yılına ait yayınlar görecek ve ardından kamerada kaset olmamasına rağmen Nico'nun 1989 yılındaki görüntülerini izlemeye başlayacaktır. 

Bu olay sırasında 25 yıl önce aynı gün aynı saatte gerçekleşmiş olan bir fırtına yine başlamıştır ve bu fırtına yüzünden geçmiş ile gelecek arasında bağlantılar kurabilme imkanı ortaya çıkmıştır. 1989 yılındaki Nico, kendi televizyonundan Vera'nın görüntülerini görmeye başlayacak ve aynı zamanda 2014 yılındaki Vera'da Nico'nun görüntülerini görmeye başlayacaktır. Gerçek zamanlı olarak konuşmaya başlayan ikili, bu olayın nasıl olduğuna anlam veremeden Nico'nun ölümüne sebep olan çığlık sesleri ile konularını değiştireceklerdir ve Vera, ısrarla Nico'ya dışarı çıkmaması gerektiğini yoksa öleceğini söyleyecektir. 





Bu olay üzerine Nico, Vera'yı dinleyerek dışarıya çıkmayacak ve ölmeyecek, bu durum geçmişte bir olayın değişmesine neden olduğu için gelecekler değişecektir ve Vera, gözlerini çalıştığı hastanede açacaktır. 

Henüz doktor olmamış olan Vera, bu yeni gerçeklerin yaşandığı zamanda bir beyin cerrahıdır ancak hafızası tamamen geldiği zamana aittir. Kendisine neler olduğunu anlayamayan ve bunların bir şaka olduğunu düşünen Vera, kısa bir zaman sonra kızının da olmadığını, eşi David'in başka biri ile evli olduğunu öğrenecek ve şok geçirecektir. 

Bunların üzerine düşünmeye ve araştırmaya başlayan Vera, polislerle görüşecek ve içlerinden bir müfettiş ile bu konuyu derinlemesine araştıracaklar ve sonunda bunlara sebep olan şeyin fırtına esnasında Nico ile geçmişte yaptığı görüşme olduğunu anlayacaklardır. Geçmişi değiştirdiği için gelecekte değişmiştir ve bu yeni gelecekte kızı yoktur. Vera'nın tek derdi ise sadece kızına ulaşmaktır. Bunun için mücadelelere başlayan Vera, yeniden televizyon ve kamera ile iletişim içine girmeye çalışacak ancak kamera ve televizyonu aynı evde bulamayacaktır. Bu yeni zamanda herkes Vera'yı deli sanacak ancak O'na bir tek müfettiş inanacaktır. Çünkü müfettiş Nico Lasarte'nin büyümüş halidir ve Vera ile ilgili gerçekleri bilmektedir.




Vera'nın 1989 yılını değiştirmesi ile Nico ölmemiş ancak ertesi günlerde bay Prieto'nun evine gizlice girerek bay Prieto'nun eşi Hilda'yı kesip iş yeri olan mezbahanesine gömdüğünü öğrenmiştir. 

Evinde saklanırken bulduğu saat ile polise ihbar eden Nico'ya kimse inanmamıştır ve bu olay sonrasında bay Prieto, Aitor'un annesi Clara ile evlenmiş ve aradan 25 yıl geçmiştir. Bu süre zarfında Nico, hep televizyondan konuştuğu Vera'nın saplantısı içinde yaşamıştır ve televizyonda konuşurken gördüğü bir tabelanın önünde yıllarca nöbet beklemiştir. Sonunda Vera'yı metronun içinde iken görmüştür ve O'nunla karşılaşarak, Vera'nın Nico'yu hiç tanımadığı zamanlarda bir ilişki başlatmıştır ve Vera'nın yaşantısını bu şekilde değiştirmiştir. 

Bu metro istasyonunda eşi olan David ile tanışmasına vesile olan olay olmamıştır ve Vera, Nico ile sevgili olmuşlardır. Ancak 25 yıl sonra yeniden ortaya çıkan fırtına yüzünden geçmiş hayatını birden hatırlamaya başlayan Vera, kendisini David ile evli olduğu ve Gloria isimli kızının olduğu zamana ait hissederek Nico ile olan birlikteliklerinin olduğu zamanı hatırlayamamış ve istememiştir. Sadece kızına kavuşmak için Nico'nun yeniden televizyonla iletişim kurmasını ve 1989 yılındaki Nico'ya Vera'yı saplantı yapmadan büyümesini söylemesini isteyecektir ve kendisini kurtarması için intihar edecektir. 



Vera'ya aşık olan Nico, bu duruma dayanamayacak ve sakladığı televizyon ve kamerayı çıkarıp 1989 yılındaki kendi hali ile görüşüp, O'na yapması gerekenleri söyleyecek, bu söyledikleri arasında televizyon ile kamerayı yok etmekte olacak ve geçmiş tekrar değiştiği için gelecekler yine değişecek ve Vera, ilk zamanına yani David ile evli ve kızının olduğu zamana geri dönecektir. 

Bu olaylar yaşanırken de bir gerçek ortaya çıkmıştır, oda aslında bayan Hilda'yı bay Prieto'nun öldürmemiş olmasıdır. Aslında Prieto, Clara ile yasak bir ilişki yaşamışlardır ve o gün eve gelen Hilda, onları birlikte görünce bıçakla saldırmış, çıkan arbede yüzünden Hilda, kaza ile ölmüştür. Bu ölümü saklamaya çalışan Prieto, Nico'ya yakalanmıştır ve olay tamamen bir eş cinayeti olarak görülmüştür. 

Son olarak Vera, kendi zamanına geldikten sonra Prieto'nun bayan Hilda'yı gömdüğü yerden iskeletini çıkaracak ve polise ihbar edecektir. Bu olay sonrasında müfettiş olarak Nico ile karşılaşan Vera'yı, Nico artık hatırlamayacak ve böylelikle filmde son bulacaktır.

Çok orijinal bir senaryosu olan filmde değişen geçmiş yüzünden değişen gelecekler sonrasında yaşanan olaylar anlatılmaktadır. Kelebek etkisi filmlerine benzer konusu ile çok daha farklı olayların yaşandığı gizem, dram, gerilim ve bilim kurgu filmidir.