Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

29 Nisan 2020 Çarşamba

Dizi Film: Black Mirror: Senin Tüm Geçmişin - The Entire History of You - İnsanların Gördükleri ve Duydukları Her Şeyi Kaydeden Bir Hafıza Çipi ve Yaşananlar... / Konusu, Özeti, Afişler

Black Mirror: Senin Tüm Geçmişin - The Entire History of You

Oyuncular; Toby Kebbell, Jodie Whittaker, Tom Cullen
Yönetmen; Brian Welsh
Tür; Dram, Bilim Kurgu
1. Sezon 3. Bölüm

Konusu; Yakın bir gelecekte geçen hikayede, insanların gördükleri ve duydukları her şey kulaklarının arkasına takılmış bir çip ile kaydedilecektir ve insanlar artık hafıza çipleri ile yaşamlarını sürdüreceklerdir.

Özeti; Film, bir dava avukatı olan Liam'ın iş görüşmesi sırasında başlamaktadır ve görüşmeden ayrılan Liam, taksiye binecek ve burada hafıza çipinden görüşme sırasında yaşananları izleyecektir. Local anestezi yöntemi ile toplumdaki bir çok insanın kulaklarının arkasına bir çip yerleştirilmiştir ve bu çip, insanların gördükleri olayları, sesleri bire bir kaydetmektedir. Ellerindeki bir kumanda ile çipleri yönetmektedirler ve geçmişe dair bütün anılarını diledikleri gibi izleyebilmektedirler.





Aynı zamanda görüntüleri sadece kendileri izleyebildiği gibi bir ekrana da yansıtabilme imkanları vardır. Taksiden inen Liam, hava limanında geçiş sırasında güvenlik görevlilerinin son 24 saatini, hatta geçen haftasını izlemeyi istemesi üzerine anılarını onlara açacaktır ve güvenli olduğuna karar verip, öyle geçişini sağlayacaklardır. Artık güvenlik kontrolleri de çiplerdeki görüntülerle sağlanmaya başlanmıştır.

Uçaktan inen Liam, eşi Ffion'un da bulunduğu bir yemek davetine katılacaktır ve burada Jason isimli eşinin eski bir dostu ve bir çok misafirde bulunmaktadır. Kısa bir süre sonra aralarına Hallam isimli bir kadın katılacaktır ve onlara artık çip kullanmadığını söyleyecektir. Belirli bir zaman önce sapık bir iş adamı Hallam'ın çipini çaldırmıştır ve bu olay sonrasında çipsiz yaşamayı daha çok sevmiş ve yenisini taktırmamıştır. Aynı zamanda çiplere sahte hatıralarda yüklenebilmektedir ve bu durum oldukça tehlikelidir. 

Yemek bittikten sonra herkes ayrılacak ve takside Liam ile Ffion, Jason yüzünden tartışmaya başlayacaklardır. Jason, araba ile onları takip etmektedir ve Jason'ı eve davet ettikleri için tartışmaya devam edecekler, kimin haklı olduğunu anlamak için yine hafıza çiplerini izleyeceklerdir. Sonunda karar verip Jason'ı gönderecekler ve evlerine geldiklerinde, bebeklerinde de takılı olan çipten bakıcının O'na nasıl davrandığını izleyeceklerdir. Sonrasında Jonas ile ilgili evde tartışmaya devam edecekler, hafıza çiplerinden eski konuşmalarını izleyecekler ve Ffion, Jonas ile çok eskiden kısa bir ilişkisi olduğunu itiraf edecektir. Tartışmalı geçen anların sonrasında odalarına çıkacaklar ve cinsellik yaşarken bile hafıza çiplerinden kendilerinin en ateşli anlarını izleyerek tatmin olacaklardır.





Cinselliğin sonrasında Ffion uyuyacak ancak Liam'ın aklına şüpheler girecektir ve Jason ile olan kayıtları yeniden izlemek için salona inecektir. Sabaha kadar hem alkol içip hemde görüntüleri izleyerek düşünen Liam, Ffion uyanınca O'nu, yemekte Jason'ın manadar ve anlamsız esprisine neden güldüğünden, hafıza çipinden dudak okutma yöntemi ile duyduklarına kadar bir çok konuda soru yağmuruna tutacaktır.

Hatta Ffion'un Jason'a olan bakışlarını bile inceleyecek ve Ffion, sonunda dayanamayacak ve geçmişte çok daha uzun bir şekilde ilişkileri olduğunu söyleyecektir.

Bunu öğrenen Liam, sarhoş haliyle arabasına binecek ve hafıza çipi alkollü araba kullanmaması ile ilgili uyarı verecektir. Uyarı sistemini kapatarak Jason'ın evine gidecek ve O'na eşi ile birlikte olduğunu itiraf etmesini söyleyecektir. Bu sırada yemekte tanıştığı kadın Hallam'da oradadır ve Liam, Jason'a eşinin hafıza çipinde kayıtlı olan görüntülerini sürekli izlediğini söyleyecek ve kavga etmeye başlayacaklardır. Bu kavgada üstün çıkan Liam, elindeki cam kırıkları ile Jason'ı öldürmekle tehdit edecek ve eşinin bütün hafıza görüntülerini silmesini isteyecektir. Bu olaylar yaşanırken Hallam'da polisi aramıştır ancak polisler Hallam'dan görüntü istemişlerdir ve çipi olmadığı için görüntü gönderemeyen Hallam'ı ciddiye almamışlardır. Sonrasında Jason, bütün görüntüleri silecek ve evden ayrılan Liam, çok sarhoş olduğu için kaza yapacaktır. Belirli bir süre baygın kalan Liam, kendine gelince yaptıklarını hatırlayamayacak ve hafıza çipinden olanları izledikten sonra evine, Ffion'ın yanına gidecektir. Jason ile yaşadıklarını izlediğinde ise, Jason'ın Ffion'ın görüntülerini sildiği sırada kendi yatak odalarında olduğunu ispatlayan bir görüntüye tanık olmuştur ve bunun hesabını sormak için eve gelmiştir.




Ffion'a ilk olarak çocuğun kimden olduğunu soracak ve Jason'ın kayıtlarını incelediklerinde, 18 ay önce kendi yatak odalarında birlikte oldukları gerçeği ortaya çıkacaktır.

Ffion'ın inkar etmesi gibi bir şey söz konusu olmayacağı için bunu kabul edecek, kendince bahaneler üretecek ancak Liam, çocuğun kimden olduğunu öğrenmek için Jason'ın prezervatif takıp takmadığını anlamaya çalışacaktır ve bunun içinde o gecenin görüntülerini Ffion'ın kendi hafıza çipinden göstermesini isteyecektir. Bu görüntüleri sildiğini söyleyen Ffion, aslında silmemiştir ve Liam'da bunu anladıktan sonra izletmek zorunda kalmıştır. 

Bu olaylar sonrasında Liam ve Ffion ayrılacak ve Liam, evinde yalnız başına geçirdiği zamanlarda hep Ffion ile olan hafıza görüntülerini izleyecek ve bu durum O'nu bunalıma sokacaktır. Sonunda dayanamayacak ve O'da hafıza çipini çıkaracaktır. Böylelikle film son bulacaktır.

İnsanların anılarının kaydedildiği bir çip ile eşi hakkında bilmediği bütün gerçekleri öğrenen Liam'ın hikayesinin konu edildiği, birbirinden orijinal ve etkileyici konuları ile Black Mirror dizi serisinin 1. Sezon 3. Bölümü olan Netflix yapımı, dram ve bilim kurgu filmidir.