Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

16 Nisan 2020 Perşembe

Sinema: 2001: Uzay Yolu Macerası - 2001: A Space Odyssey - Dünya Dışı Yaşamın İzleri ve İnsanın Gelişim Evresi Üzerine Etkileyici Bir Hikaye... / Konusu, Özeti, Afişler

2001: Uzay Yolu Macerası - 2001: A Space Odyssey

Oyuncular; Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester
Yönetmen; Stanley Kubrick
Tür; Psikoloji, Gizem, Macera, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Dünya'da yaşayan ve evrimleşen varlıkların ( maymundan insana ve daha ileri aşamalarında bile ) karşılarına çıkan gizemli monolit ( dikili bir taş gibi ) bir yapı ile aralarında yaşanan gelişimsel olayları konu almaktadır.

Özeti; '' İnsanların Şafağı '' başlığı ile başlayan filmde, bundan 4 milyon yıl öncesinde yaşayan maymunların ( primatların ) yaşamlarından örnekler gösterilmektedir. Başka hayvanlarla ve kendi ırkları ile birlikte yaşayan maymunlar, sulak bir alan için savaşmaktadırlar ve zaman zaman başka vahşi hayvanların da saldırısına uğramaktadırlar. Böyle geçen zamanlarında bir gün uyandıklarında, yaşadıkları alanda dikili bir taş görecekler ve ona dokunmaya ve tanımaya çalışacaklardır.




Bu taşın ortaya çıkmasından sonra maymunlardan biri, ileri bir zeka göstergesi olarak bulduğu kemiklerden birini araç olarak kullanmayı akıl edecek ve bu kemikle hayvanları öldürmeyi öğrenecektir.

Artık bir silah gibi kullandıkları bir kemik parçası ile sulak alanlarını koruyacaklar ve diğerlerinden üstün olacaklardır. Bu olay üzerinden milyon yıllar geçtikten sonra film, uzayda seyahat etmeyi öğrenmiş insanoğlunun görüntüleri ile devam edecektir.

Artık uzay gemileri olan insanoğlu, bir çok konuda çok ileri bir seviyeye gelmiştir ve teknoloji çok ilerlemiştir. Böyle bir zamanda Dr. Heywood, kendi doktor arkadaşları ile üslerinde ortaya çıkan salgın üzerine konuşacaklar ve rutin işlerine devam edeceklerdir. Bu sırada araştırma ekibi, O'na Ay'da buldukları ve milyon yıllar önce maymunların da yaşam alanında beliren dikili taştan bahsedeceklerdir. Aynı şekilde bir taş, Ay'da bulunmuştur ve bu yapıyı incelemeye giden doktorlar, O'nunla temas edecekler ve ne olduğunu anlamaya çalışacaklardır. Bu taştan bir sinyal yayılmaktadır ve bu sinyal Jüpiter gezegenine gitmektedir. Bunun Dünya dışı yaşamın bir göstergesi olduğunu düşünen ekip ve yönetici kurul, 18 ay sonrasında 5 kişilik bir grubu uzay gemileri ile Jüpiter'e göndereceklerdir.





''Jüpiter Görevi - 18 Ay Sonra'' başlığı ile devam eden film, yola çıkmış olan doktor ve astronotları göstermeye başlayacak ve içerisinde bulundukları gemide ileri teknoloji ürünü bir yapay zeka da bulunacaktır.

HAL 9000 ismindeki bu yapay zeka en son sürümdür ve yeni üretilmiştir. Kendisinden önceki sürümlerinden oldukça gelişmiş olan bu yapay zeka bilgisayar sistemi, gemideki bütün sistemi kontrol etmektedir ve aynı zamanda 3 doktor, uyku kabinlerindedir. Sadece ikisi bu yolculuğu uyanık bir şekilde Hal 9000 ile geçirmektedir.

Dave ve Frank, bu sakin yolculukları sırasında merkez ile görüşmelerine devam edecekler ancak belirli bir süre sonra Hal'ın sistemlerinde sorunlar çıkmaya başlayacaktır. Hal'in sorgucu, kuşkucu yapılarından şüphelenen Dave ve Frank, bundan önceki 9000 bilgisayar sistemlerinde hiç bir sorun olmadığını bilmektedirler ancak Hal'in durumundan da memnun değillerdir. Geminin bütün sistemleri Hal'in yönetiminde olduğu için bu sorunlu döneminde onu devre dışı bırakmayı düşünecekler ve bu konuşmayı gizli bir şekilde yaptıkları sırada, onların dudaklarını okuyan Hal, kendisinin kapatılması için plan yaptıklarını anlayacaktır. Bunu öğrendikten sonra, dışarı uzay alanına tamir yapmaya çıkan doktor Frank'in uzay boşluğuna savrulmasına neden olacak ve peşinden Frank'ı kurtarmaya giden Dave, uzay kapsülü ile O'nu yakalamayı başaracaktır.





Ancak geri döndüğünde Hal, onları içeriye almayacak ve Dave'e kendisinden gizli konuştukları şeylerden bahsedecektir ve görevin onun için çok önemli olduğunu söyleyip, kendisini kapatmalarının görevi tehlikeye atmak olduğunu düşünecektir. Bu sırada içeride uyku kapsülünde olan doktorları da öldüren Hal, Dave'in verdiği komutları yerine getirmeyecek ve Dave, ölmüş olan Frank'ı uzay boşluğuna bırakıp, ambar kapağından girmeyi başaracaktır. Ve içeri girdikten sonra kendisine engel olmaya çalışan Hal'ı dinlemeden direk sistemlerini devre dışı bırakacaktır.

Hal'ın bütün sistemleri devre dışı kalınca otomatik bir video görüntülenmeye başlayacak ve Dünya'da ki Hal'ı hazırlayan yetkililer, bu videoda Jupiter'e gönderilme nedenlerinden bahsedecektir. Nedeni, buldukları dikili taşın gönderdiği sinyaldir ve bu sebeple Dünya Dışı Yaşam ile ilgili kanıt bulduklarını düşünmektedirler. Bunu ispatlamak için bu yolculuğu ayarlamışlardır ve bunları öğrenen Dave,
uzay kapsülü ile Jupiter'in çevresinde dolaşmaya başladığında, birden kendini bambaşka bir yaşam boyutunda bulacaktır ve fizyolojisi bu boyutun şartlarına adapte olmakta zorlanacaktır.

'' Jüpiter ve Sonsuzluğun Ötesi '' başlığı ile devam eden filmde, Dave, kısa bir süre, aslında O'na göre çok uzun bir süre, bu boyutun içinde seyahat edecektir. Renklerini, hızını, yaşam koşullarını deneyimleyecektir ancak zaman kavramı da çok farklı olan bu boyutta çok hızlı bir şekilde yaşlanacaktır ve boyutun, yapısı anlaşılamayan varlıkları ile de karşılaştıktan sonra kendisini, Dünya'da ki şartların aynısı gibi oluşturulmuş bir evin içinde bulacaktır. Bu boyutun varlıkları, Dave'in kendi boyutlarına geçebilmesi için bir hazırlık aşaması olarak, öncesinde kendi anladığı gibi bir yaşam alanı oluşturmuşlardır ve burada belirli bir süre geçiren Dave, anladığı gibi yiyecek, içecek ve aslında dakikalar süren bu zaman zarfı, Dave için çok uzun yıllar gibi gelecektir.




Eve girerken zaten yaşlanmış olan Dave, eve girdikten sonra da saniyeler içinde çok daha yaşlanacak ve yine saniyeler içinde yatağa düşecek kadar yaşlanacak ve ölüm
zamanı geldiğinde, yani bir üst seviye varlığı olma zamanı geldiğinde, yine dikili taş ( her önemli gelişim evresinde ortaya çıkan taş... İlkinde maymunlar alet kullanmayı öğrenmişlerdir, ikincisinde insanoğlu Hal 9000'i üretmişlerdir ve üçüncüsünde de Dave, başka bir boyutta yaşama geçmiştir. ) ortaya çıkacaktır ve onunla iletişime geçen Dave, sonrasında kendisini bambaşka bir boyutun varlığı olarak, ve o boyutta bir bebek olarak bulacaktır. Bu yeni hali ile Dünya'yı izlerken filmde son bulacaktır.

1968 yılı yapımı olmasına rağmen oldukça etkileyici bir senaryosu olan, dönemin imkanlarına göre gayet başarılı görsellerin bulunduğu, kesinlikle eski bir yapım olmasını düşünmeyeceğiniz, ambient ve klasik müzik eşliğindeki görüntüleri ile, yer yer gerilim sahneleri de bulunan, Stanley Kubrick yönetmenliğinde psikolojik gizem, macera ve bilim kurgu filmidir.