Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

9 Nisan 2020 Perşembe

Sinema: Kor - The Core - Dünya'nın Çekirdeği Dönmeyi Durdurursa? / Konusu, Özeti, Afişler

Kor - The Core

Oyuncular; Aaron Eckhart, Hilary Swank, Tchéky Karyo
Yönetmen; Jon Amiel
Tür; Aksiyon, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Dünya'nın çekirdeğinin artık dönmemesi üzerine bir çok kentte felaketler baş gösterince, bir kaç bilim insanı, Dünya'nın merkezine doğru bu sorunu halletmek için yola çıkacaklardır.

Özeti; Barış gönüllüleri tarafından hazırlamış bir açık hava toplantısında bir anda 32 kişi hayatını kaybedecektir, kazalar olacaktır ve bu olayın nasıl olduğuna dair bir anlam getiremeyeceklerdir. Bu olay üzerine ordu, alanında uzman iki bilim insanı Dr. Josh ve Dr. Sergei'yi bu konu hakkında araştırma yapmaları için göreve çağıracaktır. Bu sıralarda başka bir kentte aniden kuşlar ölmeye başlayacak ve bir uzay mekiği yeryüzüne inerken manyetik sapmalar nedeni ile bir köprünün altına iniş yapmak zorunda kalacaktır. Tüm bu olaylar sonrasında araştırma yapan bilim adamları, yerkürenin manyetik alanlarının değiştiğini ve sebebinin Dünya'nın çekirdeğinin durması ile ilgili olduğunu anlayacaklardır. Bu haber ile anlayacaklar ki, Dünya üç ayda taş devrine dönecektir ve en geç bir sene içindede bütün insanlar yok olacaktır. 





Bunun önüne geçebilmek için çalışmalara başlayacaklar ve bir ekip kurarak Dünya'nın çekirdeğine inip, çekirdeğin yeniden dönmesini sağlamaya çalışacaklardır. Dr. Edward Brazzelton, çekirdeğe inmek için gereken geminin yapımı ile uğraşacaktır. Dr. Conrad Zimsky, çekirdeği yeniden hareket ettirmek için gereken patlamaların şiddetini hesaplayacak ve bunun için nükleer patlayıcılar kullanacaklardır. 

Uzay mekiği kullanan Rebecca ise gemiyi kullanacaktır ve onlarla birlikte Dünya'nın en yetenekli bilim adamları, toplam 6 kişi bu görevi üstleneceklerdir. Toplanan ekip, amaçlarını uygulamak için gereken gemiyi yapmaya başlayacaklar ve ordu, bu sırada alanında uzman bir bilgisayar hackerı ile görüşecektir. Rat isimli bu hacker, internetteki istemedikleri bütün bilgileri silecektir ve telekominikasyon konusunda onlara yardımcı olacaktır. 

Bu yapım aşamasında İtalya'da çok şiddetli şimşekler oluşacak ve bir çok yer harabeye dönecektir. Üç ay gibi kısa bir sürede gemiyi hazırlayacaklar ve okyanusu seçerek yola çıkacaklardır. Gemi lazer ışınları ile önündeki engelleri yok etmektedir ve okyanusun içinden yer kabuğunu delerek yollarına devam edeceklerdir. Aynı zamanda da bütün yer altı sıcaklıklarına göre dayanıklı olan gemi, magma tabakasına gelecek ve bu tabakayı geçtikten sonra boş bir alana denk geleceklerdir. Yerin 7 mil altındaki bu alanda dev kristallere çarpınca durmak zorunda kalacaklar ve karşılarında dev kristallerden oluşan kanyon benzeri bir alan göreceklerdir. Dev bir kristal hareket etmelerini engellediği için gemiden dışarı çıkıp elleri ile çare bulmaya çalışacaklar ancak bu sırada kendi geçtikleri yol yüzünden delik açılan magma tabakasından lavlar bulundukları alana dolmaya başlayacaktır. 





Acele ile işlerini bitirip gemiye binmeye çalıştıkları sırada kumandan Iverson, kendisine saplanan bir kristal yüzünden hayatını kaybedecektir.

Buradan hareket etmeyi başaran geride kalan ekip, şimdide karşılarına çıkan dev elmas parçaları ile mücadele içerisine girecekler ve elmas parçalarından biri gemiye çarpınca, geminin arıza veren kompartımanında kalan Dr. Sergei, notlarını kurtarmak için hayatını feda edecektir. Bu notlar diğerlerine lazımdır ve Dr. Sergei, onları kurtarmak için kendini feda etmiştir. 

Ve daha da ilerledikçe çekirdeğe yaklaşacaklar ve burada çekirdeğin yoğunluğunun tahmin ettiklerinden daha az olduğunu fark edeceklerdir. Bu yoğunluk seviyesinde patlayıcıların işe yaramayacağını düşünecekler ve Dr. Conrad, geri dönerek Destiny isimli projenin hayata geçirilmesini önerecektir. Destiny ise bir düzenektir. Amaç derinlerde büyük bir sismik hareket tetiklemek ve böylece yer küreye kalp şoku uygulamaktır. Düşmanların topraklarında depremler yaratmak için bulunmuş bu sistemi kendi topraklarında deneyeceklerdir ve bu sayede çekirdeği harekete geçirmeyi düşüneceklerdir. Elektro manyetik dalgalar derinlerdeki fay hatlarını tetikleyerek deprem yaratacak ve bu dalgaların çekirdeğe ulaşmasını amaçlamaktadırlar. 





Ancak bu durum bütün insanlığı yok edecek yeni depremler oluşturabileceği için karşı çıkanlar olacaktır. Geride 4 kişi sağ kalmıştır ve onlardan üçü Destiny projesine karşı çıkarak yollarına devam etmeyi önereceklerdir. 

Bunun üzerine yollarına devam edecekler ancak ordu diğer tarafta Destiny projesini hayata geçirmeye karar verecektir. Bu sırada atmosfer delinecek, mikro dalga etkisi ile San Francisco'da bir köprü tamamen yok olacaktır. Aşağıda gemideki mürettebat yol üzerinde düşünecekler ve ardı ardına yapılan patlamalarla bir tür sinerji oluşturarak çekirdeği döndürmeyi başarabileceklerini fark edeceklerdir. Ancak aralarından birinin dışarı çıkması ve eliyle manüel ayarlamalar yapması gerekecektir.

Ortam çok sıcaktır ve bu görevi Dr. Edward isteyecek ve ayarlamayı yaptıktan sonra hayatını kaybedecektir. Diğer tarafta bilgisayar korsanı Rat, gemidekiler gibi düşündüğü için ordunun bilgisayar sistemini hackleyerek Destiny projesinin uygulamaya geçmesine engel olacaktır. Gemidekiler bu sırada çekirdeğe ulaşacak ve kompartımanlarla teker teker uygun gördükleri alanlara patlayıcıları bırakacaklar ancak kompartımanların birinde mahsur kalan Dr.Conrad, hayatını kaybedecektir. Ve son patlayıcının enerjisi yeterli gelmeyince geminin enerjisini kullanacaklar ve bu sebeple gemi, çekirdeğin çevresinde hareketsiz bir şekilde kalacaktır. Patlayıcılar teker teker patlamaya başlayınca patlamanın etkisi ile ortaya çıkan enerjiyi kullanarak okyanusa kadar çıkmayı başaran Rebecca ve Dr.Josh, burada mahsur kalacaklardır. Ancak çekirdek yeniden dönmeye başlamıştır ve Dünya, bir yok oluştan kurtulmuştur. 



Havai açıklarında mahsur kalan Rebecca ve Dr.Josh'u, balinaların onları görüp şarkı söylemesi yöntemi ile yerlerini bulacaklar ve kurtaracaklardır. Her şey normale döndükten sonra hacker Rat, ordunun Destiny projesini bütün Dünya'ya açıklayacak ve film böylelikle son bulacaktır.

Dünya'nın çekirdeğinin dönmemesi sonrasında yaşanan felaketler ve bu duruma engel olmaya çalışan bilim insanlarının mücadelelerinin konu edildiği aksiyon, gerilim ve bilim kurgu filmidir.