Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

7 Nisan 2020 Salı

Sinema: Körlük - Blindness - İnsanları Aniden Kör Yapan Bir Salgın... / Konusu, Özeti, Afişler

Körlük - Blindness

Oyuncular; Julianne Moore, Mark Ruffalo, Alice Braga
Yönetmen; Fernando Meirelles
Tür; Dram, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Dünya'da aniden ortaya çıkan bir körlük salgını nedeni ile yaşanan olayları konu almaktadır.

Özeti; Bir metropol şehrinde trafikte aniden bir şoför kör olacak ve sadece beyaz renk görmeye başlayacaktır. Bu olay sonrasında arabasını kullanamadığı için çevreden insanlar O'nun yardımına gelecek ve içlerinden bir hırsız, mağdur olan adamı evine götürmek bahanesi ile arabasına binecek ve evine götürdükten sonra arabasını çalacaktır. Kör adam, evine geldikten sonra eşi gelecek ve O'nu bir göz doktoruna götürecektir. Doktor kontrol ettiğinde hiç bir sorun bulamayacak ve adamı daha detaylı inceleme yapılması için hastaneye yönlendirecektir. Aynı zamanda adamın arabasını çalan hırsızda kör olmuştur ve polisler tarafından yakalanmıştır. 





Diğer tarafta kör olan adam göz doktoruna gittiğinde, orada gözünden sorunu olan başka bir hayat kadını hastaya da salgın bulaşmıştır ve bir otelde müşterisi ile birlikte iken çıplak bir halde körlük yaşayacak ve otel yetkilileri apar topar kadını otelden çıkaracaklardır. 

Ardından göz doktoru da aynı şekilde kör olmaya başlayacak ve hızlı bir şekilde bu körlük salgını, bütün insanlara yayılmaya başlayacaktır. Ancak doktorun karısının bağışıklığı vardır ve O'nu bu salgın etkilememiştir. Çok hızlı bir şekilde
insanlar kör olmaya başlayınca, devlet salgın alarmı verecek ve beyaz felaket olarak adlandırdıkları bu salgına yakalanmış bütün insanları bir karantina alanına göndereceklerdir. 

Bütün kör olanlar ve doktor ile karısı da karantina alanına gidecektir. Doktorun eşi, O'nu yalnız bırakmak istememiştir ve yetkililere kör taklidi yapmıştır. Koğuşlar şeklinde ayrılmış bu karantina alanı tamamen dışarıdan izole edilmiş, iletişimin olmadığı korunaklı bir alandır. İlk kör olan adam, hırsız ve hayat kadını da dahil olmak üzere bütün kör olan insanlar, sıra ile karantina alanına gönderilecek ve burada çok zor zamanlar yaşamaya başlayacaklardır. Hırsız kaza sonucu yaralanacak ve O'nun için yardım malzemeleri istediklerinde cevap vermeyeceklerdir. Aksine askerler karantinadaki insanları tehdit etmeye başlayacaklardır. Dışarıda ise git gide körlük salgını artmaya başlayacak, kazalar olacak, uçaklar düşecek ve kör olan insanlar yaka paça zorla karantina alanlarına gönderileceklerdir.





Ülke başkanlarınında kör olduğu bu salgında karantina alanında bulunan insanlar tam bir kaos ve işkence yaşamaya başlayacaklardır. Herkes kördür, içlerinden sadece doktorun karısı görmektedir ve insanlar ihtiyaçlarını yapmak için çok zorlanmaktadırlar. 

Pislik, kargaşa, kavga, v.b. bir çok olay karantina alanında yaşanmaya başlayacaktır. Dışarıdaki insanlar artık evlerinden çıkmamaya başlayacak, karantina alanının güvenliğini sağlayan askerler ise körlerle alay etmeye başlayacaktır.

Koğuşlar şeklinde ayrılan karantina alanındaki 3. koğuşta bulunan zorbalar, kendilerince bütün karantina alanının yönetimini ellerine almaya çalışacaklar ve bırakılan yemekleri toplayarak insanlara bazı şeylerin karşılığında yemekleri vermeye başlayacaklardır. Önce herkesin değerli eşyalarını isteyecekler, bunun karşılığında yemeklerden verecekler, insanların değerli eşyaları kalmayınca ve kendi koğuşları da tamamen erkeklerden oluştuğu için diğer koğuşlardan kadınların gelmesini isteyeceklerdir. Açlık ile mücadele eden insanlar, mecburen 3. koğuşun erkeklerine kadınları gönderecekler ve orada tecavüze uğrayan kadınlardan biri hayatını kaybedecektir. Karantina alanı tam bir kaos ve vahşet alanına dönüşmüştür. 3. Koğuşta doğuştan kör olan bir adam diğerlerinden üstün algılama yeteneği sayesinde insanlardan faydalanmaktadır. Ancak bu gidişe dayanamayan doktorun karısı, 3. koğuştaki erkelerden kendisini kral olarak ilan etmiş olanı öldürecek ve onları, eğer yemek vermez iseler ölüm ile tehdit edecektir. 





Bunun üzerine 3. koğuştaki kişilerin kendilerine saldırmaması için barikat kuracaklar ve bu sırada çıkan yangında sağ kalanlar dışarı çıkmaya başlayacaklardır. Bahçe alanına çıktıklarında doktorun karısı, askerlerin olmadığını görecek ve herkesin gittiğini anlayınca bütün kapıları açacak ve herkesi özgür bırakacaktır. 

Dünya'da ise herkes kör olmuştur, yollar sokaklar tamamen kör insanlarla doludur, her yer yağmalanmıştır ve doktor ile eşi bir kaç kişi ile birlikte sığınacak bir kafe bulacaklar ve doktorun karısı, bir marketten yiyecek almaya gittiğinde saldırıya uğrayacaktır. 

Bu saldırıdan kurtulup bir geceyi kafede geçirecekler ve hep birlikte doktorun evine gideceklerdir. Evlerine geldiklerinde artık biraz daha rahatlayacaklar ve bu rahatlıkla geçirdikleri bir kaç gün sonunda, ilk kör olan adamın gözleri yeniden görmeye başlayacak ve zamanla diğer insanlarında körlüklerinin bitmesi ile film son bulacaktır.

İnsanları birden bire kör eden bir salgın sonrasında yaşananların konu edildiği, izlemesi oldukça zor sahnelerin ve görüntülerin olduğu dram, gerilim ve bilim kurgu filmidir.