Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

23 Nisan 2020 Perşembe

Sinema: Yaratık: Covenant - Alien: Covenant - Elizabeth ve David'in İzini Bulan Kolonici Covenant Ekibi ve Yaratıklar... / Konusu, Özeti, Afişler

Yaratık: Covenant - Alien: Covenant

Oyuncular; Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup
Yönetmen; Ridley Scott
Tür; Aksiyon, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Alien serilerinin 5. olan Prometheus'un devamı niteliğinde olan filmde bir kolonileşme gemisi olan Covenant, 2104 yılında 2000 kolonici, 1130 insan embriyosu ve 15 mürettebatı ile Origae 6 gezegenine doğru yol almaya başlamışlardır ancak yol üzerine uğradıkları bir gezegende Elizabeth ve David'in izini bulacaklardır.

Özeti; Film, Prometheus bölümündeki android David'in daha üstün kopyası olan Walter'ın kendisini yaratan insanla ettiği sohbetle başlamaktadır. Sonrasında uzay alanında yol alan Covenant isimli ve içinde 2000 kolonici, 1130 insan embriyosu ve 15 mürettebatın bulunduğu uzay gemisinin görüntüleri devam etmektedir. Bu geminin içinde android Walter'da vardır ve yıl 2104'dür. 7 Yıl 4 ay sürecek olan bu yolculukta bütün mürettebat uyku kabinlerindedirler ve sadece Walter ayaktadır. 







Gemiyi ise yine Anne isimli bir bilgisayar sistemi yönetmektedir ve geminin enerji toplaması için enerji yelkenlerini açan Walter, kısa bir zaman sonra yakınlardaki bir yıldızdan şok dalgalarının geldiğini ve yelkenlerin fırtınanın tüm gücünü çekmesi nedeni ile gemide arızaları başlattığını görecektir.

Arızalar ile oluşan patlamalar sırasında acilen bütün mürettebat uyandırılmaya çalışılacak ancak bazıları uyku kabinlerinde hayatlarını kaybedecektir. Bu olay sırasında geminin kaptanı Jacob ölecek ve yerine Oram geçecektir. Ve Oram, acilen herkese geminin onarılması için emir verecek ve Tennessee, geminin dışına çıkarak enerji yelkenini tamir edecektir. Bu tamir bittikten sonra gemiye dönerken başlığına tanımlayamadığı bir sinyal gelecek ve içeri girdikten sonra bu sinyali çözümlediklerinde '' Take Me Home '' isimli bir şarkının söylendiğini görecekler ve kaynağını incelediklerinde, kendilerine 2 haftalık mesafede olan 5 gezegenli bir yıldız sisteminden sinyalin geldiğini öğreneceklerdir. 

Sinyalin geldiği gezegenin yaşam için oldukça elverişli şartlarının olduğunu anlayınca, hem sinyalin kaynağını bulmak için hemde eğer istedikleri gibi çıkarsa koloniyi kurabilme ihtimali için gezegene gitmeye karar vereceklerdir. Origae 6 gezegenine varmalarına henüz yedi sene vardır ve mürettebat yaşanan son kazadan sonra yeniden uyku kapsüllerine girmek istememektedirler. İkinci kaptan Daniels, bu durumun çok riskli olduğunu söylese de yinede gideceklerdir. Karar verildikten sonra bir kısım mürettebat ile uzay iniş aracına binerek gezegene inecekler, inerken iyon fırtınasına yakalanıp zor anlar yaşayacaklar ve indikten sonra pilot Faris, geminin arızası ile ilgilenecek ve diğerleri sinyali ve gezegeni incelemek için gideceklerdir.







Gidenler yol üzerinde oldukça büyük buğday ekinleri görecekler ve 2 kişi, Karine ve Ledward, ekolojik incelemeler için gruptan ayrılacaklardır. Diğer sekizi sinyali takip edecekler ve karşılarına dev bir uzay gemisi çıkacaktır. 

Ne kuş sesi nede bir hayvan sesinin olmadığı bu yerde, Ledward'ın kulağına mikroskobik uçuşan parçacıklar girecektir ve derisinin altından girerek bedenine nüfus edecektir. Aynı şekilde diğerleri de uzay gemisini incelerken aralarından Tom, yerde yuvarlak bitkimsi bir oluşum görecek ve ona dokunduğunda püsküren aynı mikroskobik parçacıklar, O'nun da burnundan içeri girecektir. 

Gemiyi incelediklerinde ise Elizabeth'in resimlerini görecekler ve 10 yıl öncesinde David ile geldikleri gemi olduğu ortaya çıkacaktır. Bu sırada diğer tarafta Ledward rahatsızlanmaya başlayacak ve Karine, O'nu acilen iniş aracına götürmeye çalışacak ancak yolda ağzından kanlar gelmeye başlayınca, onları karşılayan Faris'de kendilerine bulaşabilecek bir virüsten korkmaya başlayacaktır. Bu yüzden Karine ile Ledward'ı aracın içindeki revir bölümüne kapatacak ve diğerlerine gelmesi için haber verecektir. Ancak içeride Ledward, çok rahatsızlanacak ve içinden bedenini parçalayarak bir yaratık çıkacaktır. Bu durumu gören Karine, kaçmaya çalışacak ama kapı kapalıdır ve yaratık O'na da saldıracaktır. Olanlara engel olmaya çalışan Faris'i gören yaratık, kapının camını kırarak dışarı çıkacak ve Faris'in yaratığı öldürmek için ateş ettiği silahlar yüzünden uzay aracı patlayacaktır ve içindeki herkes ölecektir.





Bu sırada gemiye gelmeye çalışan diğer ekip, Tom'un da aynı şekilde rahatsızlandığını görecek ve O'nun içindende bir yaratık çıkacaktır. Dışarıda neler olduğunu anlamaya çalışan mürettebat, birden iki yaratığın saldırısı altında kalacak ve onları bu zor durumdan yanlarına gelen android David kurtaracaktır. 

David, hepsini güvenli bir yere götürecek ve burada onlara yaşananları anlatacaktır. Elizabeth ile birlikte 10 sene önce bu gezegene düşmüşlerdir ve gemi düşünce ölümcül virüs gezegene yayılmıştır ve onlara bulaşan da bu ölümcül virüstür. Sonucunda içlerinden bir yaratık çıkmaktadır ve kişiyi öldürmektedir. 

Bu sırada ana gemide bulunan ve aşağıdakilerle iletişimi koparmış olan Tennessee ve ekip, gezegene biraz daha yaklaşacaklar ve zorda olsa iletişime geçmeyi başaracaklar ve aşağıdaki grubun olanları anlatması üzerine bir kurtarma aracı göndereceklerdir. Bu sırada Rosenthal, yüzünü yıkamaya gittiğinde bir yaratığın saldırısına uğrayacak ve hayatını kaybedecektir. Bu olayı gören David, yaratıkla iletişim içine girmeye çalışacak ve bu durumu fark eden kaptan Oram, yaratığı öldürüp David'in hesap vermesini isteyecektir. Yaratığı öldürmesine çok sinirlenen David, kaptanı kendi tasarladığı yaratık yumurtalarının yanına götürecektir ve burada kaptanın onları izlemesini istediğinde, içlerinden parazit hali ile biri çıkarak kaptanın yüzüne yapışacaktır. Ve kısa bir zaman sonra kaptanın içinden yaratık ortaya çıkacaktır. 





David ile tanışmış olan diğer android Walter ise O'nun kasıtlı olarak virüsü yaydığını,
aslında Elizabeth'i O'nun öldürüğünü anlayacaktır ve David'e engel olmak isterken, David, O'nu kapatıp bozacaktır. 

İnsan ırkından nefret eden ve onları yok etmek isteyen David'in bu oyunlarını çizimlerinden anlayan Daniels'da David'in saldırısına uğrayacak ve aslında bozulmamış olan Walter'ın engeli ile karşılaşacaktır. Bunun üzerine yaratıkların saldırısından son anda kurtulan ve yüzü asit yüzünden yanan Lope ile Daniels, kendilerini kurtarmaya gelen uzay aracına doğru kaçmaya başlayacaklardır. 

Mürettebattan sadece ikisi kalmıştır ve gelen araca binerlerken peşlerinden Walter'da gelecek ve hep birlikte uzay aracına gireceklerdir. Ancak bu sırada yaratıklardan biride araca çıkacak ve aksiyon dolu bir çok olay yaşadıktan sonra onu öldürmeyi başaracaklardır. Yaratık öldükten sonra güvenle ana gemiye gidecekler ve uyudukları ile gece Anne bilgisayar sistemi,
gemide yabancı organizma uyarısı verecek ve silahlarını alan Tennessee ve Daniels, yaratığı arayacaklar, yaratık ise içerideki aslında Walter taklidi yapmış olan David'in sayesinde, revirdeki Lope'un içinden çıkmıştır ve bu sırada birlikte duş alan Ricks ve Upworth'u öldürmüştür. Bunun üzerine Tennessee ve Daniels, zorlu bir mücadele içine girerek yaratığı uzay boşluğuna atmayı başaracaklar ancak geminin içindeki android David'i hala Walter sanacaklardır. 





Bütün tehlike bittikten sonra uyuma kabinlerine girecekler ve 7 yıl sonra uyanmayı ve Origae 6 gezegenine gidip koloni projesini hayata geçirmeye karar vereceklerdir. 

Ancak tam uyku kabininde iken David'in gerçek kimliğini anlayan Daniels için artık çok geç olacak ve O uyuduktan sonra içinde sakladığı yaratık embriyolarını çıkaran David, geminin kontrolünü ele alacak ve Origae 6 gezegenine doğru yola çıkacaktır. Böylelikle film son bulacaktır.

Serinin 5. olan Prometheus filminin devamı niteliğinde olan film, koloni kurmak isteyen bir grup insanın Elizabeth ve David'in izleri ile karşılaması sonrasında yaşanan gerilim dolu anları konu almaktadır. Serinin 6. ve son filmi olarak aksiyon, gerilim ve bilim kurgu filmidir.