Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

2 Mayıs 2020 Cumartesi

Dizi Film: Black Mirror: Sosyal Linç - Hated in the Nation - İleri Teknolojinin İmkanlarından Faydalanabilmeyi Anlamış Bir Psikopatın Toplu Katliamı... / Konusu, Özeti, Afişler

Black Mirror: Sosyal Linç - Hated in the Nation 

Oyuncular; Kelly Macdonald, Faye Marsay, Benedict Wong
Yönetmen; James Hawes
Tür; Suç, Polisiye, Dram, Gerilim, Bilim Kurgu
3. Sezon 6. Bölüm

Konusu; Nesli tükenen arıların yerine dron arıların geçmesi ile bir psikopat, bunu insanları öldürmek için kullanacaktır ve sonucunda 387 bin kişinin ölümüne neden olacak bir katliam gerçekleştirecektir.

Özeti; Film, Karin Parke isimli bir ajanın mahkemede yaşanan olayları anlatması ile başlamaktadır. Jo Powers isimli bir yazar, son olarak yazdığı Tekerlekli Sandalyeli Kadın isimli makalesi yüzünden halktan oldukça tepki almıştır ve sokakta insanların sözlü tacizlerine maruz kalmıştır. Evine gelen Jo, kendisine gönderilmiş olan pastanın üzerinde hareket içerikli yazılar görecek ve umursamadan pastayı yiyerek sosyal medya hesaplarını kontrol edecektir. Makalesi yüzünden sosyal medyada tam bir linç girişimi başlatılmıştır ve insanlar, ölüm hashtagi ile Jo'nun ismini paylaşmaya başlamışlardır ve kısa bir süre sonra polisler, Jo'nun evinde boğazı kesilmiş bir şekilde cesedini bulacaklardır. 






Bu sırada evde olan kocası da yaralanmıştır ve hastanede baygın yatmaktadır. Bu konuyu inceleyen ajan Karin'in yanına ise asistan olarak Blue Colson isimli bir kadın gelecek ve birlikte cinayeti incelemeye başlayacaklardır. Kameraları inceleyecekler, incelemeler yapacaklar ancak bir delil bulamayınca iyileşen eşi ile görüşmeye gideceklerdir. 

Eşi, alt katta iken yukarıdan Jo'nun çığlıklarını duymuş ve yanına gittiğinde, Jo'nun haykırarak başını bir yerlere vurmaya başladığını ve sonra kafasını ve boğazını keserek kendini öldürdüğüne tanık olmuştur. Engel olmaya çalışırken kendide yaralanmıştır ve bunu neden yaptığını anlayamamıştır. Pastanın içinde intihar etmesine sebep olacak maddeler olduğunu düşünen ajanlar, pastayı gönderen kişi ile konuşacaklar ancak bu sırada rapor gelecek ve pastanın temiz olduğunu anlayacaklardır. 

Bu olaylar yaşanırken televizyonda bir programa katılan Tusk isimli bir şarkıcı, kendisine hayran olan bir çocuğun taklidini beğenmeyip O'nu aşağılayıcı sözler söyleyince, O'nun hakkında da sosyal medyada linç girişimi başlatılacaktır ve ölüm hashtagi ile Tusk'ın ismini paylaşmaya başlayacaklardır. Kısa bir süre sonra bir otoparkta kriz geçiren Tusk, çığlıklar içinde hastaneye kaldırılacak ve sorunu anlamak için tomografi cihazına soktuklarında, Tusk'ın öldüğünü ve kafatasından bir dron arının çıktığını göreceklerdir. Aynı şekilde Jo'nun cesedi de incelendiğinde beyninden bir dron arı çıkmıştır ve bu dron, beynin ağrı merkezine girdiği için kişiler inanılmaz derece büyük ağrılar çekip kendilerini öldürmek istemişlerdir. Jo'nun kendisini öldürmesinin sebebi bu dron arı yüzünden yaşadığı inanılmaz ağrılardır.






Dron arılar ise nesli tükenmiş olan arıların işini yapması için üretilmiş, güneş enerjisi ile çalışan, bal yapamayan ancak çiçeklerden polenleri toplayıp dağıtmak gibi işlevleri olan bir projenin ürünüdür ve bu arıları üreten şirket ile görüşmeye gittiklerinde, katil dron arının bu şirketin ürünü olduğunu anlayacaklardır. 

Ve incelediklerinde Jo'nun öldüğü gün çevresindeki bir dronun sinyalinin kaybolduğunu fark edeceklerdir. Şirket yetkilileri bu olayı araştırırken diğer tarafta ulusal güvenlikte çalışan Shaun Li, ajanlarla buluşacak ve onlara Tusk'ın da aynı dron arı nedeni ile öldüğünü söyleyecektir. Artık kasıtlı bir cinayet olduğundan emin olan ajanlar, bu iki ölümde de benzer olarak sosyal linci fark edeceklerdir. Bunun üzerine araştırma yaptıklarında, ölüm hashtagini ilk kimin başlattığını bulacaklar ve arı profil resmi ile bir oyunu insanların kullanımına açan birinin videosu ile karşılaşacaklardır. 

Sonuçların oyunu başlığındaki videoda; 1- Hedef Seçin 2 - Adını ve resmini Ölüm hashtagi ile yayınlayın 3 - En popüler hashtag saat 5'ten sonra elimine edilecektir. 4 - Oyun gece yarısı başlamaktadır. şeklinde bir açıklama yazacaktır. Bunun üzerine birilerinin toplumda nefret edilenler üzerine bir anket yaptığını ve sonucunda O kişilerin öldüğünü anlayacaklar ve sırada şimdide en popüler olarak Clara isimli bir kadının olduğunu göreceklerdir. Popülerliğinin sebebi ise savaş anıtını önünde uygunsuz bir şekilde çekilen resmidir ve insanlar ölüm hashtagi ile O'nun adını paylaşmaya başlamışlardır. 






Bunun üzerine ajanlar Clara'ya ulaşacak ve O'nu güvenli bir alana götüreceklerdir. Ancak arılarda yüz tanıma teknolojisi de vardır, çünkü herkesten gizli olarak ulusal güvenlik bu sistemi kullanarak casusluk yapmıştır ve bu imkanı olan arılar hedeflerini bu şekilde bulabilmektedirler. 

Clara'nın da peşine takılan bir arı sonrasında dron arı şirketinin sistemi hacklenecek ve bir kovanın içindeki binlerce arı Clara ve ajanların olduğu eve saldıracaklardır ve bir şekilde saklandıkları odaya girerek, ajanların gözü önünde Clara'nın burnundan girecek ve ölümüne neden olacaklardır. 

Şimdi ise sırada hazine bakanı vardır ve insanlar O'nun ismi ile ölüm hashtagi paylaşmaya başlamışlardır. Oldukça korkan bakan ve bu olayı gündem yapmış olan basın sonrasında ajanlar, arı dron şirketinde çalışan ve işten ayrılmış olan Garrett Scholes isminde birinin ismi ile karşılaşacaklar ve şirketin sistem dosyalarını incelediklerinde, Garrett Scholes'ın bir manifesto bıraktığını göreceklerdir. Açıkça olayları kendisinin yaptığını kabul ettiği ve birde resmini eklediği bu manifestoda, teknoloji devriminden ve imkanlarından, şiddetle beslenen insanların bu duygularının yok edilmesi gerektiğinden ve insanların yaptıklarının sonuçları ile karşılaşması gerektiği gibi bir çok konudan bahsedecek ve bu bilgilerinin insanlara yayılmasını isteyecektir.
Manifestonun içinde bulunan resmi inceleyen ajan Blue Colson, resimdeki bilgilerden bir adrese ulaşacak ve adrese gittiklerinde, terk edilmiş bir iş yeri ve yanmış bir hard disk bulacaklardır. 





Hard diski getirip arı dron şirketinin bilgisayarlarında açacaklar ve şu ana kadar ölüm hashtagi ile paylaşım yapmış herkesin listesini bulacaklardır. Kısa bir zaman önce ise şirket, bütün arı dronları ile iletişimini kaybetmiştir ve şimdi yeniden iletişimi sağlayacaklardır ancak bu hard diskle gelen veriler bir tuzaktır ve arı dronlarla iletişimi sağladıktan sonra otomatik olarak hacklenen sistemlerindeki bütün arılar, bu 387 bin kişiden oluşan listedeki insanları öldürmeye başlayacaklardır ve kısa bir zaman içinde Dünya'nın farklı bölgelerinde olan tüm bu insanlar ölecek ve toplu bir katliam yaşanacaktır. 

Oysaki arıların kontrolünü geri almadan önce ajan Karin Parke, onları uyarmıştır ancak ulusal güvenlikte çalışan Shaun Li, yinede kendi bildiğini yapmıştır. Tüm bu olayları filmin başında mahkemede anlatan Karin'in sözleri bitecek ve bu yaşananlardan sonra ajan Colson'un da kendini sorumlu tutarak intihar ettiğini söyleyecektir. 

Filmin son sahnesi olarak da, aslında ajan Colson'un intihar etmediği ve psikopat Garrett Scholes'un peşinde olduğunu ve sonunda O'nu bulduğunu göstereceklerdir ve film böylelikle son bulacaktır.

İleri teknolojilerin imkanlarından faydalanabilmeyi anlamış bir psikopatın nelere yol açabileceğine dair oldukça başarılı bir örneğin verildiği filmde, kendince bir ceza sistemi oluşturan akıl hastası, 387 bin insanın ölümüne neden olmuştur. Diğer bölümleri gibi ilgiyle izleyebileceğiniz, birbirinden orijinal ve etkileyici konuları ile Black Mirror dizi serisinin 3. Sezon 6. Bölümü olan Netflix yapımı, suç, polisiye, dram, gerilim ve bilim kurgu filmidir.