Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Mayıs 2020 Cuma

Dizi Film: Black Mirror: Artırılmış Gerçeklik - Playtest - Artırılmış Gerçeklik İçeren Devrim Niteliğindeki Bir Oyunun Deneği Olan Cooper'ın Gerilim Dolu Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Black Mirror: Artırılmış Gerçeklik - Playtest 

Oyuncular; Wyatt Russell, Hannah John-Kamen, Wunmi Mosaku
Yönetmen; Dan Trachtenberg
Tür; Gerilim, Bilim Kurgu
3. Sezon 2. Bölüm

Konusu; Film, Dünya turuna çıkmış olan Amerika'lı bir gezginin, İngiltere'ye geldiğinde artırılmış gerçeklik içeren devrim niteliğindeki bir oyunun deneği olması ile gelişen gerilim yüklü olayları konu almaktadır.

Özeti; Cooper Redfield, Amerika'daki evinden çantasını hazırlayarak Dünya turuna çıkmıştır ve bir çok ülkeyi dolaştıktan sonra son durak olarak İngiltere'ye gelmiştir. Burada bir telefon uygulamasından Sonja isimli teknoloji muhabirliği yapan bir kız ile tanışıp, barda bir şeyler içip, gecede Sonja'nın evine gitmişlerdir. Cooper'ın alzheimer hastası olan babası vefat etmiştir ve annesi ile arası da çok iyi değildir. Bu sıralarda ise kendisini sık sık arayan annesine cevap vermemektedir. Ertesi gün Amerika'ya dönmek için bilet almak isteyecek ancak bankasındaki parası ile ilgili sorunlar ortaya çıkacaktır. Parasını çekemediği için kalmak zorunda kalacak ve Sonja'nın evine geri gidecektir.





Evin içinde birlikte zaman geçirirlerken Cooper, para kazanmak için iş imkanları sunan bir uygulamadan ünlü bir bilgisayar oyun şirketinin iş ilanına rastlayacak ve para karşılığında bu şirket için denek olmaya karar verecektir. Sonja, buranın büyük bir oyun şirketi olduğunu ve yapımcısı Shou Saito'un kimselerle görüşmeden kendisini kapattığı iş yerinde sadece son oyun projesi ile ilgilendiğini söyleyecektir.

Ve Sonja, içeri girdikten sonra Shou Saito isimli bu adamın resmini yada projesi hakkında bilgi veren bir resim çektiğinde çok daha fazla para kazanacağını söyleyerek işe gitmesi konusunda Cooper'ı isteklendirecektir. Bunun üzerine başvuruda bulunduklarında, oyun şirketinin kendi özel aracı gelecek ve Cooper'ı alacaklardır. 

Şirkete gittiğinde O'nu Katie isimli bir kadın karşılayacak ve hemen Cooper'ı testin yapılacağı odaya götürecektir. Burada Cooper'a imzalatması gereken evraklar vardır ve odaya girmeden önce Cooper'ın telefonunu alıp kapatmıştır. Ancak içerideyken kapattığı telefonu masanın üzerine koyacak ve evraklarda eksiklik olduğunu anlayıp odadan çıkacaktır. Bu fırsattan istifade Cooper, masanın üzerindeki telefonu açıp testin yapılması için uygulanması gereken tıbbi cihazların resmini çekip Sonja'ya gönderecektir ve telefonu kapatmadan masanın üzerine geri koyacaktır. Burada etkileşimli artırılmış gerçeklik üzerine çalışmalar yapılmaktadır, yani gerçekliğin üzerine binen katmanlar olarak tanımlanmaktadır. Bu sistemi kendi tasarladıkları bir oyun içinde deneyen şirket kullanıcılarının ensesine mantar dedikleri bir cihaz yerleştirmektedirler ve Cooper'a da mantarı yerleştirdikten sonra, oturduğu koltukta kafasını çevreleyen bir yükleme aleti ile mantar cihazına yükleme yapacaklar ve test başlamış olacaktır.




Yükleme bittikten sonra Cooper'ın önündeki masada animasyon görüntü olan bir köstebek ile sadece Cooper'ın görebildiği şekilde bir oyun oynayacak ve Cooper, bu sistemi çok başarılı bulacaktır. Bu kısa oyun bittikten sonra Katie, bu oyunun sadece demo olduğunu ve daha çok para kazanmak isterse beta sürümüne katılması gerektiğini söyleyecektir.

Parayı duyunca düşünmeden kabul eden Cooper'ı, oyunun mucidi Shou Saito'un yanına götürecek ve burada O'nunla tanıştıktan sonra Shou, O'na katılacağı oyun için tarihin en korkunç hayatta kalma oyunu olduğunu söyleyecektir. Oyun, Cooper'ın kendi zihnini kullanarak O'nu korkutmaktadır ve teknolojinin son ürünü olan zeki bir yazılımdır. Beyin aktivitesini ölçmekte, en çok nelerden korktuğunu saptamakta ve kendi sistemini buna göre ayarlamaktadır. Oyun hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra yine mantar aletine yükleme yapılacak ve Cooper'ı odanın dışında olan ve özel olarak oyun için hazırlanmış, 1900'lü yılların eşyaları ile döşenmiş karanlık ve tarihi ve müstakil bir eve götüreceklerdir. 

Oyuna göre Cooper'ın içeride yalnız kalması gerekmektedir ve Katie, Cooper'ın bütün hareketlerini kumanda odasından izleyecek, O'na iletişim kurabilmeleri için özel bir kulaklık verecek ve gördüğü şeylerin bir hologram olduğunu belirterek, kendisine asla zarar veremeyeceğini söyleyecektir. Ve eğer çıkmak isterse diye aralarında bir parola bulacaklar ve Cooper, '' durun '' şeklindeki bu parolayı söylediğinde O'nu oyundan çıkaracaklardır. Katie, gittikten sonra evde yalnız kalan Cooper, evi incelemeye başlayacak ve alkol katkısı olmayan içkiden içip bir koltuğa oturacaktır. Az sonra bir örümcek O'na doğru gelecek ve korkup O'nu öldürdüğünde bir hologram olduğunu anlayacaktır.




Sonrasında tablodaki resimde bir anda beliren ışıkları fark edecek ve salonda lise yıllarından arkadaşı olan Rick Peters'ı, 1900'lü yılların kıyafeti ile görecek ve ilk başta korkup, sonra O'nun yine hologram olduğunu anlayıp dalga geçecektir.

Ardından mutfağa gidecek ve bu seferde peşinden Rick Peters ile örümceğin karışımı dev bir yaratık gelecek ve yine önce korkup, sonra dalga geçmeye başlayacaktır. 

Sonrasında Katie ile iletişimi bir anda kesilecek ve evin dış kapısı çalmaya başlayacaktır. Kapıyı açan Cooper, dışarıdan Sonja'nın geldiğini görecek ve Sonja O'na, tehlikede olduğunu ve biran önce gitmeleri gerektiğini söyleyecektir. Ancak bununda oyunun bir parçası olduğunu düşünen Cooper, Sonja'ya dokunduğunda gerçek insan tenini hissedecek ve Sonja'nın söylediklerine inanmayınca, birden elindeki bıçakla kendisine saldırdığını görecektir. Bu sırada az önce gördüğü yaratıkta ortaya çıkacak ve Sonja, elindeki bıçağı Cooper'ın omzuna saplayacaktır ve büyük bir acı ile ne yapacağını şaşıran Cooper, Sonja'yı etkisiz hale getirirken O'nun başka bir yaratığa dönüştüğünü görecek ve kısa bir zaman sonra Sonja'da, omzundaki bıçakta kaybolacaktır ve yaşadıklarının oyunun bir parçası olduğunu anlayacaktır. Ancak bu sefer her şey farklı yaşanmıştır, Cooper, bir çok şeyi hissetmiştir ve acısını birebir yaşamıştır.





Kısa bir zaman sonra yeniden Katie'in sesi gelecek ve O'na olanları anlattığında Katie, bunun imkansız olduğunu söyleyecek ve Cooper, oyunu bitirmek isteyip parolayı söylediğinde Katie, bunun için yukarıdaki odaya çıkmasını söyleyecektir.

Çıkış oradadır ve Cooper'ı yukarı odaya çıkardıktan sonra içeri giren Cooper'a, yalan söylediğini söyleyecek ve O'nu kandırıp zihnini ele geçirmeye çalıştığını belirtecektir. Katie'den bunları duyunca oldukça korkan Cooper, yavaş yavaşta hafızasını kaybetmeye başlayacak ve kriz geçirip, ensesindeki cihazı çıkarmaya çalışırken şirket yetkilileri gelecek ve Cooper'ın cihazını çıkarmak isteyecekler, ancak ara yüz çıkışlarının bütün beyni ele geçirdiğini söyleyeceklerdir. 

Cihazı ne onarabilmektedirler nede çıkarabilmektedirler. Bunun üzerine kendisini bile unutmuş olan Cooper'ı diğer ölü olan deneklerin yanına gönderecekler ve çığlıklar içinde giden Cooper, gözlerini Shou Saito'nun yanında iken cihazına yükleme yapıldığı yerde açacaktır ve aslında başka bir eve hiç bir zaman gitmediği, bunların 1 saniye içinde kendi zihninde yaşandığı ortaya çıkacaktır. Bu olay üzerine Cooper'dan özür dileyecekler ve O'nu göndereceklerdir. Şaşkınlıkla şirketten ayrılan Cooper, Amerika'ya dönecek ve evine geldiğinde annesini ağlarken ve kendisini aramaya çalışırken bulacak ve o sırada hala oyunun içinde olduğunu anlayacak ve bu seferde Katie ile ilk odaya geldikleri ve yüklemenin yapıldığı ana dönecektir.



Ancak bu sırada masada açık unuttuğu cep telefonundan annesi Cooper'ı aradığı için çakışan sinyaller, Cooper'ın beynindeki bütün sinapsları yakacak ve annesini sayıklarken, orada hayatını kaybedecektir.


İlk test anı başladıktan 4 saniye içinde yaşanan bu olaylar sonrasında Cooper'ın da cesedini daha önceki ölen denekler gibi yok edecekler ve film böylelikle son bulacaktır.

Masumca para kazanma isteği ile bir oyuna denek olan Cooper'ın gerilim dolu hikayesini izleyeceğiniz, her şey bitti derken yeniden aynı yerden başlayan sahneleri ile seyircisine heyecan dolu anlar yaşatan, birbirinden orijinal ve etkileyici konuları ile Black Mirror dizi serisinin 3. Sezon 2. Bölümü olan Netflix yapımı, gerilim ve bilim kurgu filmidir.