Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

30 Eylül 2020 Çarşamba

Sinema: Annemin Yarası - Savaş Yıllarının Acı Hatıraları İle Yaşamaya Çalışan İnsanların Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Annemin Yarası

Oyuncular; Ozan Güven, Meryem Uzerli, Belçim Bilgin
Yönetmen; Ozan Açıktan
Tür; Dram, Savaş

Konusu; Film, Bosna Hersek'in savaş yıllarında yaralar almış olan ailesini bulmaya çalışan Salih'in hikayesini konu almaktadır.

Mutlu bir geleceği, mutsuz bir geçmişe kurban etmeyecek tüm güzel çocuklara...

Özeti; Bosna Hersek yetimhanesinde ergenlik yaşına gelmiş olan Salih, artık ailesini bulmak istemektedir ve bu yüzden yetimhaneden ayrılacak ve yetimhane müdüründen elde ettiği bilgilerle ailesine ulaşacağı adrese gidecektir. Bir çiftlikte ayakkabıcılık işi ile uğraşan Mirsad'a ulaşan Salih, burada Nerma isimli akli dengesinde sorunlar olan bir kadınla tanışacak ve büyük anneleri olan Mevlide hanım, Salih'e kim olduğu ile ilgili bilgiler verecektir. Bosna Hersek'in savaş yıllarında Nerma, akrabaları ile kaldığı evde askerlerin saldırısına uğramıştır ve bu saldırı sırasında bütün kadınlar tecavüze uğramışlardır. Bu kadınların arasında Nerma'da vardır ve bu saldırı sonrasında askerlerin komutanı tarafından hamile bırakılmıştır. 





Salih'te Nerma ve Borislav isimli bu komutanın oğludur ve bu acı hikayeyi duyan Salih, annesinin Nerma olduğunuda öğrendikten sonra göğsünde kartal dövmesi bulunan Borislav'ı bularak intikam almak isteyecek ve onların yanından ayrılacaktır. 

Borislav hakkında Mevlide'den edindiği bilgilerle O'nu aramaya başlayan Salih, trompet çalarak para kazanıp internetten bütün Borislav'ların adresine ulaşacak ve hepsini teker teker gezerek aradığı Borislav'a ulaşmaya çalışacaktır. Sonunda vücudunda dövmeler olan bir Borislav'a ulaşacak ve eşi Marija ile birlikte yaşayan Borislav'ın çiftliğinde işe başlayacaktır. Borislav, burada eşi ile birlikte hayvancılıkla uğraşmakta ve mutlu bir yaşam sürmektedirler. 

Aynı zamanda çok istedikleri çocukları olmayan çift, sürekli yetimhanelerdeki çocuklara yardım etmektedirler. Salih, aradığı Borislav'ın bu olduğunu düşünerek O'nu öldürmek için planlar yapmaya başlayacak, aynı zamanda hakkında araştırmalar yapacak, Borislav'ın hayatını gözlemleyecek ve bir gün Borislav'ın arkadaşları ile birlikte ava çıkması sonrasında giysilerini çıkardığını görünce, göğsünde kartal dövmesini göremeyecek ve aradığı Borislav'ın O olmadığına kanaat getirip O'nu öldürmekten vazgeçecektir. Diğer tarafta Nerma ise geçmişte yaşadığı bu acı olay yüzünden sürekli nöbetler geçirmektedir ve kullandığı haplarında azalması sonrasında kendisine olanları yavaş yavaş anlamaya çalışacak ve Mevlide hanımı geçmişi ile ilgili sorgulamaya başlayacaktır. Nerma'ya bu konudaki tüm geçmişi unutturulmuştur, o ki Salih'in kendi oğlu olduğunu bile hatırlamamaktadır. 





Salih ise Borislav ve Marija ile artık güzel bir dostluk kurmuştur, bir aile gibi olmaya başlamışlardır. Marija ve Borislav, Salih'in yetimhane geçmişini bildikleri için O'na sürpriz doğum günü partisi düzenlemişlerdir ve Salih'i çok benimsemeye başlayan Marija, O'nun haberi olmadan ailesini araştırmaya başlamıştır. 

Çünkü Salih, aradığı Borislav'ı bulmak için çiftlikten ayrılmak istemiştir ve bu durum Marija'yı üzmüştür. Salih'in elindeki Borislav'lar ile ilgili listedeki son kalan kişileride bulması ile ve onlarında aradığı Borislav olmadığını anlaması ile artık umudunu kaybedecek ve Borislav'ı aramayı bırakacaktır. Ancak Marija, Salih'in haberi olmadan O'nun yetimhanesine ulaşmıştır ve buradan Mevlide hanımın telefonuna ulaşıp, ailesi olduğunu düşündüğü için onlara Salih'in kendi yanlarında olduğunu söylemiştir ancak bu sırada telefonu Nerma açmıştır ve Salih'te kendi geçmişine dair bilgiler olduğunu düşündüğü için Marija'nın çiftliğine gitmeye karar vermiştir. 

Ailesinden gizlice Marija'nın çiftliğine giden Nerma, burada Salih ile görüşecek, haplarını kullanmadığı için geçmişini sorgulayan Nerma, çiftlik evinde Borislav'ın resmini görünce kendisine tecavüz eden komutan O olduğunu söyleyecek ve Salih'e Borislav'ın babası olduğunu açıklayacaktır. Olanlara çok şaşıran Marija, Borislav eve gelmeden onları göndermek isteyecek ancak o sırada eve gelen Borislav, tüm yaşananları kabul edecek ve Salih isyan ederek ve O'nun babası olduğunu kabul etmeyerek annesi Nerma ile birlikte çiftlikten ayrılacaktır. 





Marija ise çok sevdiği kocasının bir tecavüzcü olduğunu öğrenince önce O'nu öldürmek isteyecek ancak Borislav'ın kendisini sevdiğini öğrenince elindeki tüfekle kendini öldürecektir ve O'nun ölümünden sonra Borislav'da kendisini öldürecektir. Salih'in onların ölümü görmesi sonrasında ise film son bulacaktır.

Savaşların insanların hayatından neleri alıp götürdüğüne dair oldukça etkileyici mesajların verildiği film, Bosna Hersek savaş yıllarına dair bir hikayeyi anlatmaktadır. Renkli ve eğlenceli görüntülerin yanı sıra oldukça duygu yüklü anların yaşandığı Türk savaş ve dram filmidir.