Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

23 Ekim 2020 Cuma

Sinema: Bugün Aslında Dündü - Groundhog Day - Sürekli Aynı Günü Yaşamak Gibi Bir Zaman Döngüsünün İçinde Hapsolan Phil'în Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Bugün Aslında Dündü - Groundhog Day

Oyuncular; Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott
Yönetmen; Harold Ramis
Tür; Romantik, Komedi, Fantastik

Konusu; Sürekli aynı günü yaşamak gibi bir zaman döngüsünün içinde hapsolan Phil'in yaşadığı romantik komedi tadındaki olayları konu almaktadır.

Özeti; Phil, bir kanalın hava durumu sunucusu olarak çalışmaktadır ve işinden memnun değildir. İş ortamı O'nu rahatsız etmektedir ve yakınlarda dağ sıçanı festivaline katılacaktır. Baharın gelmesini kutlamak amacıyla yapılan festivaldir bu. Ve bir gece bu festival alanında otelde kalan Phil, iş arkadaşları ile festivale dair çekimler yapacaklar ve yeniden dönmek üzere yola çıkacaklardır. Ancak yolda bir kar fırtınası çıktığını öğrenecekler ve kaza yapan araçlar yüzünden kapanan yol nedeniyle bir gece daha aynı otelde kalmak zorunda kalacaklardır. Ve sabah uyandığında garip bir şekilde dün yaşadığı şeylerin aynısını yaşamaya başlayacaktır. O'nu uyandıran radyonun sesi, odadan çıktığında karşılaştığı insanlar, dışarıdaki eski dostu ile sohbeti, ayağının su dolu çukura girmesi ve gün boyunca yaşadığı her şeyin bire bir aynı geliştiğini görecek ve festival gününü yeniden yaşayacaktır. 








Olanlara bir anlam veremeden gece yine otel odasında uyuyacak ve uyumadan önce kalemini kıran Phil, sabah uyandığında kalemin yeniden eski haline döndüğünü görecek ve panikle dışarı çıktığında yine aynı şeylerin yaşandığını fark edecek ve iş arkadaşı Rita'nın yanına giderek bu konuyu O'nunla konuşmaya karar verecektir. 

Rita ise duydukları karşısında şaşkına dönecek ve Phil'in yalan söylediğini düşünerek O'nun doktora gitmesini söyleyecek ve bunun üzerine Phil, doktorlarla görüşecek, psikiyatristlerle görüşecek ancak bir sonuç alamayacaktır. 

Ve bir bara giden Phil, burada tanıştığı kişilerle içki kullanıp dışarı çıkacaklar ve arabaya binip, onlardan edindiği bilgi sonrasında yarının olmayacağını düşündüğünde sorumluluklarında olmayacağına karar verecek ve arabayla bir çok yere çarpıp ölüm tehlikeleri geçirecek, tren yoluna girecek ve sonunda polislere yakalanıp karakola düşecektir. Ancak kısa bir zaman sonra gözlerini yine otel odasındaki yatağında açacaktır. Hep 2 şubatı yaşamaktadır. Ve bu durumdan hoşlanmaya başlayan Phil, özgürce ve dilediğince yaşamanın yollarına bakacak ve hesabı düşünmeden yemekler yiyip, hoşuna giden Nancy isminde bir kadının bilgilerini alıp ertesi gün O'nu tanıyormuş gibi yaparak birlikte olacaktır. Sonrasında bir bankanın para taşıma aracını takip edecek ve içinden zaman ayarlı bir şekilde davranarak para çantasını alacaktır ve günlerini dilediğinde özgürce yaşamaya başlayacaktır. Ve artık yaşadıklarından sıkılan Phil, Rita'dan hoşlandığını fark edecek ve bu yenilenen günlerde Rita'yla sevgili olmaya çalışacaktır. Her gün Rita'yı tanımakla geçirecek ve O'nun en sevdiği erkek modeline uygun biri olmak için yenilenen günlerle elde ettiği bilgiler toplamıyla Rita'nın kalbini kazanmayı başaracak ancak gece birlikte olmaya sıra gelince Rita, Phil'in istediği gibi davranmayacak ve günün bitmesi nedeni ile  Phil, isteğine ulaşamayacaktır ve uzun bir süreyi de bunun üstesinden gelmeye çalışmakla geçirecektir. 








Ancak başarılı olmayacak ve artık pes edecektir. Ve bu yenilenen gün durumundan oldukça sıkılmaya başlayacak ve bunalıma girecektir. Bu bunalım üzerine festival alanındaki dağ sıçanını kaçıracak ve araba ile intihar edecektir ancak yeniden otel odasında uyanacaktır. Ve yeniden yeniden çeşitli şekillerde intihar edecek ancak yine odasında uyanacaktır. 

Bunların üzerine akli dengesini iyice yitiren Phil, bir çeşit tanrı olduğunu iddia etmeye başlayacaktır. Ve Rita'ya bu yaşadığı olayı ispatlamanın bir yolunu bulacak ve çevresinde olan her şey hakkında bilgi verince Rita, O'na inanmaya başlayacaktır. Ve geceyi birlikte geçirecekler ancak sabah 6 olduğunda her zamanki gibi yine Phil, güne baştan başlayacaktır. 

Ve şimdide artık hassas ve iyi bir insan olmaya karar verecek, güne başladığında herkese sevgi gösterilerinde bulunup, buzdan heykel işi ile uğraşıp, piyano dersleri alacak, sanat ile ilgili olacaktır. Ve bu şekilde tekrarlanan günler süresinde kasabada bulunan bir çok insana iyilik yapacak ve Rita'nın dikkatini bu şekilde çekmeyi başaracaktır. Ve bu yeni hassas kişiliği ile Rita ile birlikte olmayı başaracak ve geceyi birlikte geçirdikleri sabah uyandığında sabah 6 olacak ve Rita'nın yanında olduğunu fark edecektir. Bu olayla artık eskisi gibi günlerin devam ettiğini anlayacak ve Rita ile bu kasabada yaşamaya karar vereceklerdir. Böylelikle film son bulacaktır.

Sürekli aynı günü yaşamak gibi bir zaman döngüsünün içinde hapsolan Phil'in yaşadığı olayların konu edildiği romantik ve fantastik komedi filmidir.